Επιμένει για την εικαζόμενη συναίνεση

Φωτης Καλλιαγκοπουλος

Μισό μόνον βήμα πίσω έκανε ο υπουργός Υγείας κ. Α. Λοβέρδος και έθεσε σε διετή αναστολή την εφαρμογή της διάταξης για την «εικαζόμενη συναίνεση» στο νομοσχέδιο για το νέο καθεστώς των μεταμοσχεύσεων. Πρόκειται για τη ρύθμιση που θεωρεί ως δεδομένη τη βούληση κάθε πολίτη, αν περιέλθει σε κατάσταση εγκεφαλικού θανάτου, να θεωρείται χωρίς ενημέρωση των οικείων του ως εν δυνάμει δότης οργάνων, εκτός αν ρητώς εν ζωή έχει δηλώσει ότι δεν το επιθυμεί.

Η ρύθμιση στο νομοσχέδιο ήταν σχεδόν η μόνη μαζί με αυτήν του «συναισθηματικού δότη» -τη δυνατότητα να γίνεται δότης εν ζωή κάποιος με τον οποίο υπάρχει εγνωσμένη συναισθηματική σχέση- που συνάντησε διακομματικές αρνήσεις, αφού πέρα από την αντιπολίτευση αμφιβολίες ώς σφοδρές αντιρρήσεις ακούστηκαν και από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κ. Απ. Κακλαμάνη, Θ. Τσούρα, Κατερίνα Περλεπέ, Ε. Νασιώκα, και Π. Κουρουμπλή. Ο υπουργός απάντησε ότι αξία θα είχε μία ριζοσπαστική πρόταση, όπως αυτή για την «εικαζόμενη συναίνεση», που ισχύει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Αντιθέτως οι διαφωνούντες του επισήμαναν ότι όπου έχει νομοθετηθεί δεν εφαρμόζεται, αλλά ζητείται η συγκατάθεση των συγγενών του κλινικώς νεκρού.

Αντιπρότειναν μάλιστα να καλείται ο πολίτης στις ταυτότητες, τα διαβατήρια ή άλλα κρατικά έγγραφα να δηλώνει, αν επιθυμεί ή όχι να είναι δότης οργάνων. Ο κ. Λοβέρδος έμεινε αμετακίνητος και δέχθηκε απλώς τη διετή αναστολή της εφαρμογής της διάταξης και τη διενέργεια μεγάλης ενημερωτικής εκστρατείας στο διάστημα αυτό. Γνωστοποίησε μάλιστα ότι στις αρχές Ιουλίου έχει κληθεί στην Ελλάδα ο διεθνούς φήμης χειρουργός κ. Αν. Τζάκης για σειρά διαλέξεων αρχής γενομένης από το Ηράκλειο Κρήτης.

Ο υπουργός με τροποποίηση που επέφερε στο σχετικό άρθρο συμπεριέλαβε ότι θα αφαιρείται οριστικώς η άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος των γιατρών που μετέχουν σε κυκλώματα εμπορίας οργάνων. Ο κ. Λοβέρδος παραδέχθηκε ότι αφαίρεσε τη διάταξη για το ιδιωτικό ιατρείο των πανεπιστημιακών γιατρών των νοσοκομείων της περιφέρειας, επειδή του ζητήθηκε από το ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ, αλλά είπε ότι θα την επαναφέρει ως ξεχωριστή νομοθετική ρύθμιση σε άλλο νομοσχέδιο.