Επιμένει στις δηλώσεις του ο Λοβέρδος, παρά την κατακραυγή

 

Αμηχανία προκαλεί στην κυβέρνηση η επίθεση που εξαπέλυσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος κατά των δημοσίων υπαλλήλων και τα όσα είπε για το Σύνταγμα. Αρκετά είναι τα κυβερνητικά στελέχη που παίρνουν αποστάσεις και εκφράζουν τις διαφωνίες τους για τις αναφορές του υπουργού. Ωστόσο, ο ίδιος με νέες δηλώσεις του σήμερα τόνισε ότι «δεν φοβάμαι να πω αυτό που θέλω και οι χθεσινές μου παρεμβάσεις είναι η απόδειξη».

Και πάλι από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέας Λοβέρδος επέμεινε στη δήλωσή του λέγοντας ότι δεν φοβάται να λέει τα πράγματα με το όνομα τους. "Δεν πιστεύω ότι κανείς μέσα σε αυτή την αίθουσα αμφιβάλλει ότι εγώ λέω τα πράγματα με το όνομά τους ή τουλάχιστον προσπαθώ. Δεν φοβάμαι να πω αυτό που θέλω και οι χθεσινές μου παρεμβάσεις είναι η απόδειξη. Η πραγματικότητα πρέπει να κατατίθεται, ώστε τα μέτρα που λαμβάνονται μετά να είναι συνάρτηση της πραγματικότητας κι όχι αοριστολογιών", δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος, κατά την απάντησή του σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Κατερίνας Περλεπέ- Σηφουνάκη για την ψυχική υγεία.

Με δηλώσεις του στην τηλεοπτική εκπομπή της ΝΕΤ "Πρωινή Ενημέρωση", ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας διαφοροποιήθηκε από τη στάση του υπουργού Υγείας, αναφέροντας ότι και οι πολιτικοί, κυρίως των δύο μεγάλων κομμάτων, έχουν τις ευθύνες τους για την κατάσταση στο Δημόσιο. Όπως τόνισε, δόθηκαν επιδόματα σε δημοσίους υπαλλήλους από πολιτικούς που ήθελαν να γίνουν αρεστοί. Πρόσθεσε δε ότι όταν θες να προχωρήσεις με μεγάλη αλλαγή πρέπει να αναζητήσεις συμμάχους και όχι να πηγαίνεις να κάνεις εχθρό μία κοινωνική ομάδα. "Οι δηλώσεις αυτές δεν διευκολύνουν αλλά αποδυναμώνουν τις αλλαγές", σημείωσε.

Τη θέση του διαχώρισε και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μανώλης Όθωνας. Μιλώντας στην ίδια εκπομπή τόνισε ότι διαφωνεί με τα όσα δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος και ότι με γενικότητες δεν πρέπει να δημιουργούμε ζητήματα και να μιλάμε με αίσθημα δικαίου. "Δεν συμφωνώ με τις γενικότητες. Δεν συμφωνώ ότι ένα εκατομμύριο δημόσιοι υπάλληλοι ταλαιπωρούν 10 εκατομμύρια πολιτών", επισήμανε.

Σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό "Βήμα 99,5", ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δήμήτρης Λιντζέρης τάχθηκε κατά των δηλώσεων, τονίζοντας ότι "θα πρέπει να σταματήσουμε να μαστιγώνουμε τις κοινωνικές ομάδες που απαρτίζουν τον ελληνικό πληθυσμό".

"Το ότι υπάρχουν πάρα πολλά φαινόμενα, τα οποία πραγματικά πρέπει να διορθωθούν, είναι γεγονός. Δεν είναι δυνατόν όμως, να τα βάζουμε τη μια με την μια κοινωνική ομάδα, την άλλη με την κοινωνική ομάδα, θαρρείς και εμείς δεν είμαστε μέρος του προβλήματος ή θαρρείς και το ότι αυτοί δημιούργησαν το πρόβλημα και εμείς ερχόμαστε να το λύσουμε. Ερχόμαστε μεν να λύσουμε κάποια κακώς κείμενα, να αναλογιστούμε τις δικές μας ευθύνες και κυρίως να συμμετέχει το σύνολο της κοινωνίας στην επίλυση του προβλήματος. Να πάψουμε να μαστιγωνόμαστε και να πάψουμε να αυτοαπαξιωνόμαστε. Την μια οι ταξιτζήδες, την άλλη οι δημόσιοι υπάλληλοι, την άλλη οι γιατροί, την άλλη οι φαρμακοποιοί. Επιτέλους αυτή είναι η ελληνική κοινωνία, αυτός είναι ο ελληνικός λαός, αυτούς ερχόμαστε να σώσουμε, αν θέλουμε να σώσουμε. Θα πρέπει να προσεγγίσουμε όλες αυτές τις κοινωνικές ομάδες με μεγάλη ευθύνη να πείσουμε τον ελληνικό λαό, όχι σε επίπεδο διαγγελμάτων, αλλά σε επίπεδο δια ταύτα.Οι συλλήβδην προσεγγίσεις κατά τη γνώμη μου δημιουργούν ένα κακό κλίμα.", πρόσθεσε.

Χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απέφυγε να κάνει κάποιο σχόλιο. "Ομολογώ ότι δεν μπορώ να σχολιάσω τα λεγόμενα του κ. Λοβέρδου. Δεν το συνηθίζω, ο καθένας είναι υπεύθυνος για τα λόγια του. Δεν τις ξέρω όμως τις δηλώσεις του και δεν τις σχολιάζω", ανέφερε από το βήμα της Βουλής.

Οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας προκάλεσαν και την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τη Ν.Δ. να διερωτάται "αν η κυβέρνηση θα καλύψει τις δηλώσεις του κ. Λοβέρδου".

Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο και απομένει να δούμε αν τελικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος θα παρέχει κάλυψη στον Ανδρέα Λοβέρδο.

 

Λοβέρδος: Στην πρώτη γραμμή υπέρ της γραφειοκρατίας είναι το Σύνταγμα

Το Σύνταγμα της Ελλάδας υπέδειξε ως την αιτία της γραφειοκρατίας στη χώρα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, που από το βήμα της Βουλής εξαπέλυσε επίθεση κατά των δημοσίων υπαλλήλων, λέγοντας ότι 1 εκατ. υπάλληλοι ταλαιπωρούν τα 10 εκατ. των πολιτών.

"Δεν είμαι εγώ ο porte parole της ελληνικής γραφειοκρατίας, το 1 εκ. υπαλλήλους που ταλαιπωρούν τα 10 εκ. πολιτών, με την βεβαιότητα ότι «τι μας νοιάζει ο ιδιωτικός τομέας αφού είναι ισόβιος ο δημόσιος» και που μας έφτασαν εδώ που μας έφτασαν. Τα 10 εκατομμύρια πληρώνουν το 1 εκατομμύριο. Αυτό πρέπει να έχει εχθρούς. Στην πρώτη γραμμή υπέρ της γραφειοκρατίας είναι το Σύνταγμα, εκεί στηρίχθηκε η νομολογία και η διοίκηση. Μας ταλαιπωρεί το θέμα. Υπάρχει θέληση και πρόσωπα που σπάνε τα μούτρα τους, πάνω σε αυτό που χτίστηκε μεταπολιτευτικά, βασιζόμενο στο Σύνταγμα της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας, που με τον τρόπο που ερμηνεύτηκε απ’ την διοίκηση και την δικαιοσύνη, έγινε βραχνάς και δεν μπορείς να ξεχωρίσεις δυο λογιών άχυρα.".

Μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ανέφερε ότι "χωρίς αλλαγές στη διοίκηση της Δικαιοσύνης η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει" και πως "όποιος πιστεύει πως μπορεί να ασκήσει πολιτικές χωρίς να νικήσει το ελληνικό Δημόσιο αυταπατάται".

Αφορμή για τις αναφορές του υπουργού Υγείας, αποτέλεσαν οι νομοτεχνικές αντιρρήσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, επί της συμπληρωματικής σύμβασης αλλαγής χρήσης του Κέντρου Τύπου των Ολυμπιακών Αγώνων, προκειμένου να στεγαστεί εκεί το υπουργείο Υγείας. "Το Ελεγκτικό Συνέδριο, είπε ότι είναι εντάξει η σύμβαση αλλά ότι η συμπληρωματική έχει προβλήματα. Έχουμε λόγους να καταγγείλουμε την σύμβαση, ο ανάδοχος έχει οικονομικά προβλήματα, η αλλαγή όμως είναι ένα «πιάσε το αυγό και κούρεψέ το». Είμαι σε αυτό το σταυροδρόμι, θα προσαρμοστώ στο Ελεγκτικό Συνέδριο, θα καταστήσω όσο μπορώ πιο έγκυρη την συμπληρωματική σύμβαση για να μην χρειαστεί να τις καταγγείλω – και αν το καταφέρω έχει καλώς. Αν όχι, θα πάω πίσω θα χάσουμε χρήματα, θα εγκαταλείψουμε το κέντρο επιχειρήσεων", τόνισε.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος καταφέρθηκε και κατά της "μακάριας" -όπως τη χαρακτήρισε- περιβαλλοντικής νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που, σύμφωνα με τον ίδιο, "κατέστρεψε τη χώρα για να προστατέψει άλλα αγαθά".

Το παραλήρημα Λοβέρδου συνεχίστηκε με αφορμή την παρατήρηση του βουλευτή της Ν.Δ. Αθ. Γιαννόπουλου για την ανάγκη πυροπροστασίας στα νοσοκομεία. "Σας θυμίζω τον τραγικό θάνατο των τριών προσώπων στην MARFIN. Σας θυμίζω ότι με το που πέθαναν αυτοί οι άνθρωποι, σαν να μην ήταν άνθρωποι, επειδή δεν ανήκαν στην Αριστερά, το θέμα ξεπετάχτηκε σε δέκα λεπτά, ή άντε σε ένα βραδινό δελτίο ή στις κηδείες τους. Διότι στην μεταπολιτευτική Ελλάδα, η αξία της ζωής είναι μόνον εάν είσαι αριστερός. Αν δεν είσαι αριστερός, σε πεθαίνουν σε δύο ημέρες", ανέφερε.

"Ό,τι γινόταν μετά τον εμφύλιο, αντεστράφη μετά τη μεταπολίτευση. Ξεχάσαμε, και αρχίσαμε και λέγαμε αν είχε πυροσβεστήρα ή δεν είχε πυροσβεστήρα – και στο υπουργείο Εργασίας, το θέμα ήταν αν είχε πυροσβεστήρα και είχε πάρει κανονικά όλα τα μέτρα. Εγώ είπα, αφού πήγατε και ελέγξατε την MARFIN, ελάτε να ελέγξετε το υπουργείο Εργασίας και πηγαίνετε να κάνετε και έναν έλεγχο σε όλα τα υπουργεία. Κύριε Γιαννόπουλε, αν έπεφτε βόμβα μολότωφ στο υπουργείο της οδού Σταδίου, δεν θα έμενε κανένας", πρόσθεσε.

Επίσης, προειδοποίησε με άρση της βεβαίωσης καλής λειτουργίας του νοσοκομείου "Ερρίκος Ντυνάν", με αφορμή την άσκηση ασφαλιστικών μέτρων εκ μέρους του επιχειρηματία Γιώργου Αποστολόπουλου, υπέρ της παραμονής της μαιευτικής κλινικής «Γαία» εντός του νοσοκομείου.

(Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

«Θύελλα» αντιδράσεων για τις δηλώσεις Λοβέρδου

Την έντονη αντίδραση των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ανδρέα Λοβέρδου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Το θέμα μονοπώλησε τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη να αποφεύγει να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Μαρκόπουλος διερωτήθηκε "αν η κυβέρνηση θα καλύψει τις δηλώσεις του κ. Λοβέρδου". Από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, όπου συζητείτο το νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, ανέφερε: "Το ερώτημά μου είναι πολύ σοβαρό σε ότι αφορά την αλαζονεία της κυβέρνησης ή μελών της. Είναι δυνατόν να συνεχίσετε να κυβερνάτε με αυτό τον τρόπο και να μιλάτε για συντεχνίες για κάθε επαγγελματική ομάδα που αντιστέκεται; Να αντιληφθείτε ότι το βάρος στις πλάτες σας είναι πολύ μεγάλο αλλά δεν είναι δυνατόν να ξεστομίζετε αυτές τις φράσεις. Αν το πολιτικό σύστημα πρέπει να αλλάξει τις ταχύτητες της μεταπολίτευσης είναι θέμα αυτής της αίθουσας, αλλά υπάρχει μεγάλη απόσταση από εκεί μέχρι να καθυβρίζουμε την ελληνική κοινωνία".

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης έκανε λόγο για "ακροδεξιό παραλήρημα" του Ανδρέα Λοβέρδου.

"Κατάπτυστες" χαρακτήρισε τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Αστ. Ροντούλης.

Από την πλευρά του ο παριστάμενος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης απέφυγε να σχολιάσει τις δηλώσεις. "Ομολογώ ότι δεν μπορώ να σχολιάσω τα λεγόμενα του κ. Λοβέρδου. Δεν το συνηθίζω, ο καθένας είναι υπεύθυνος για τα λόγια του. Δεν τις ξέρω όμως τις δηλώσεις του και δεν τις σχολιάζω", τόνισε.