Επιπλοκές σε 30άρηδες

Σοβαρές επιπλοκές στο αναπνευστικό κινδυνεύουν να αναπτύξουν υγιείς 30άρηδες οι οποίοι προσβάλλονται από τη νέα γρίπη.

Το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας εκδηλώνεται με διπλάσια συχνότητα στη συγκεκριμένη ομάδα απ ό,τι σε άτομα που έχουν κι άλλα χρόνια προβλήματα υγείας. Αυτή η επιδημιολογική παρατήρηση επιβεβαιώθηκε χθες, όταν ένας 34χρονος αλβανικής καταγωγής παρουσίασε το εν λόγω σύνδρομο.

Ο άνδρας δεν εμφάνιζε άλλο πρόβλημα υγείας, πριν νοσήσει από τη νέα γρίπη, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας. Η κατάστασή του σημείωσε ραγδαία επιδείνωση και νοσηλεύεται διασωληνωμένος και σε κρίσιμη κατάσταση σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

 

Πρόκειται για το 65ο περιστατικό νέας γρίπης που χρειάστηκε να νοσηλευτεί εξαιτίας σοβαρών επιπλοκών. Από αυτά τα περιστατικά τρία αφορούν ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, τρεις εξακολουθούν να νοσηλεύονται και οι υπόλοιποι έχουν ιαθεί.

Τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) δείχνουν ότι ο ιός Α (Η1Ν1)ν προσβάλλει με ιδιαίτερη ένταση νεαρούς ενηλίκους. Στην τελευταία επιχειρησιακή έκθεση του ΕΚΕΠΥ αναφέρεται ότι το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας (ARDS) έχει εμφανιστεί σε διπλάσιο αριθμό υγιών ενηλίκων.

Αυτή η σοβαρή επιπλοκή έχει εκδηλωθεί σε τουλάχιστον εννέα υγιή άτομα μέσης ηλικίας, γύρω στα 33 έτη. Ο κίνδυνος των επιπλοκών είναι υπαρκτός και κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους, καθώς τέσσερις έχουν υποστεί νεφρική ανεπάρκεια και ένας έχασε τελικά τη ζωή του.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η θεραπεία αυτών των ασθενών είναι μακροχρόνια. Η μέση διάρκεια νοσηλείας στην «εντατική» αγγίζει τις 26 μέρες (μπορεί να φτάσει και τις 40), ενώ η μέση διάρκεια διασωλήνωσης είναι πάνω από 12 μέρες (έως και 20).

Οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) σημειώνουν, ωστόσο, ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η κλινική εικόνα της νέας γρίπης είναι πολύ ήπια.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ