Επίσχεση για να πληρωθούν τις εφημερίες

Εθνικό Σύστημα Υγείας; Ονειρο θερινής νυκτός, αν κρίνουμε από την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός». Σε επίσχεση εργασίας προχώρησαν χθες από τις εφημερίες (2.30 π.μ. – 8 π.μ.) οι ειδικευόμενοι γιατροί του νοσοκομείου για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών από το Δεκέμβριο του 2007! Δουλεύουν, δηλαδή, κατά μέσο όρο 80 ώρες την εβδομάδα με μισθό 930 ευρώ το μήνα!

Πρόκειται για επέκταση της κινητοποίησής τους, αφού από τις τακτικές ιατρικές πράξεις έχουν ξεκινήσει επίσχεση εργασίας από τις 7 Μαρτίου. Απλήρωτοι για τις εφημερίες δεν είναι μόνο οι ειδικευόμενοι γιατροί, αλλά όλο το ιατρικό και λοιπό επιστημονικό προσωπικό του νοσοκομείου.

Απλήρωτοι για τις υπερωρίες (2.30 μ.μ. – 11 μ.μ.), τη νυχτερινή βάρδια (11 μ.μ. – 7.30 π.μ.) και τις αργίες από το Δεκέμβριο του 2007 είναι και το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό. Με άλλα λόγια, όλοι οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου παραμένουν απλήρωτοι από το Δεκέμβριο του 2007 για τις επιπρόσθετες ώρες εργασίας!

Ετσι, το σωματείο των εργαζομένων πραγματοποίησε χθες το μεσημέρι την πρώτη ανοιχτή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο προαύλιο του νοσοκομείου, μια και έχει εξαντληθεί η υπομονή των εργαζομένων, όχι μόνο για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών – νυχτερινών – υπερωριών, αλλά για τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο το οποίο, στην κυριολεξία, υπολειτουργεί.

«Υπάρχει σοβαρότατη έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού. Τον Απρίλιο του 2007 ήταν 252 οι κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού και από τότε, αν και περισσότεροι από 50 νοσηλευτές συνταξιοδοτήθηκαν, έχουν προσληφθεί μόνο περίπου 20άτομα», είπε στην «Ε» η βιολόγος Λίτσα Γαλάνη, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων. «Αγωνιζόμαστε να υπερασπιστούμε τη δημόσια δωρεάν υγεία που καθημερινά υποβαθμίζεται», συμπλήρωσε. Τόνισε μάλιστα ότι «όταν, τον Οκτώβριο του 2007, το νοσοκομείο ζήτησε από το υπουργείο Υγείας το απαιτούμενο ποσόν για να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες για το 2008, σύμφωνα με το αίτημα του Επιστημονικού Συμβουλίου του νοσοκομείου, για τις εφημερίες γιατρών ζήτησε 6,5 εκατ. ευρώ και εγκρίθηκαν 4.600. Για νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό ζήτησε 6 εκατ. ευρώ και εγκρίθηκαν μόλις 1.800. Βέβαια, ακόμη δεν έχουμε πάρει δεκάρα».

«Η υποχρηματοδότηση και η μη καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών – νυχτερινών – υπερωριών εντάσσονται σε μια γενικότερη πολιτική απαξίωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με στόχο την ιδιωτικοποίηση της υγείας», είπε στην «Ε» ο παθολόγος Αντώνης Καραβάς, μέλος του σωματείου των εργαζομένων.

ΝΑΥΣΙΚΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗ