Επισκεφθείτε δωρεάν τον γιατρό της γειτονιάς

 

Της Πεννυς Μπουλουτζα

Δωρεάν πρόσβαση στον γιατρό της γειτονιάς, αλλά και σε κάθε άλλο γιατρό, θα έχει ο Ελληνας πολίτης με την εφαρμογή του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που προετοιμάζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, σε μία προσπάθεια «ολοκλήρωσης» του ΕΣΥ, 24 χρόνια μετά τη σύστασή του.

Αυτή τη στιγμή είναι έτοιμο το σχέδιο κειμένου για την οργάνωση του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη χώρα μας που, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, θα «εγκαινιάσει την πορεία προς την επανίδρυση του ΕΣΥ». Το σχέδιο κατατίθεται αυτές τις ημέρες στην νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής, ενώ παράλληλα θα δοθεί για διαβούλευση στους εμπλεκόμενους φορείς.

Το προτεινόμενο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) βασίζεται σε ένα δίκτυο στο οποίο εντάσσονται τα Κέντρα Υγείας, Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου –με 24ωρη λειτουργία– περιφερειακά ιατρεία και αγροτικά ιατρεία, οι μονάδες υγείας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, –το υπουργείο Υγείας έχει ήδη υπογράψει σχετικές προγραμματικές συμβάσεις με 75 δήμους της χώρας– τα ιατρεία των ασφαλιστικών ταμείων και γιατροί (συμβεβλημένοι με τα ασφαλιστικά ταμεία και ιδιώτες) που θα θελήσουν να ενταχθούν στο σύστημα. Σημειώνεται ότι το «δίκτυο» θα εποπτεύεται από τη Γενική Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα συσταθεί στο υπουργείο Υγείας.

Οπως ανέφερε ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Υγείας στην «Κ», στο προτεινόμενο σχέδιο «ο οικογενειακός γιατρός αλλάζει ως έννοια και αντικαθίσταται από τον γιατρό Πρωτοβάθμιας Φροντίδας». Τον ρόλο του θα αναλάβουν γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων (όχι μόνο γενικοί) που θα καθοριστούν από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας.

Οικονομικές συναλλαγές

Βασική αρχή του προτεινόμενου συστήματος είναι ότι κάθε πολίτης θα μπορεί να επιλέξει ελεύθερα σε ποιο γιατρό θα απευθυνθεί. «Διαβατήριο» σε αυτή τη διαδικασία θα είναι η κάρτα Υγείας που θα προμηθευτεί από τον ασφαλιστικό του φορέα και η οποία σε αρχικό στάδιο θα λειτουργήσει σαν μία «προπληρωμένη πιστωτική κάρτα». Δηλαδή, ο ασφαλισμένος δεν θα έχει απευθείας οικονομική συναλλαγή με τον γιατρό, ο οποίος θα εξοφλείται για τις επισκέψεις και τις ιατρικές πράξεις από το ασφαλιστικό ταμείο του ασθενούς. Σημειώνεται ότι ο κάθε ασφαλισμένος θα δικαιούται συγκεκριμένο ετήσιο αριθμό επισκέψεων για τους γιατρούς που θα επιλέξει, αριθμός που θα καθορίζεται βάσει διεθνών προδιαγραφών, ηλικίας, φύλου και ιατρικού ιστορικού. Εάν υπάρξει υπέρβαση στον αριθμό των επιτρεπόμενων επισκέψεων, τότε αυτή θα πρέπει να δικαιολογηθεί προς στο ασφαλιστικό ταμείο. Βασική προϋπόθεση είναι η χρήση τεχνολογιών της πληροφορικής για τη σύνδεση γιατρού, ασφαλιστικού φορέα, που θα είναι και το βασικό εργαλείο ελέγχου του συστήματος.

Ο γιατρός της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας θα είναι αυτός που θα κατευθύνει τους ασφαλισμένους στο σύστημα Υγείας και εφόσον είναι απαραίτητο στο νοσοκομείο, εκτός φυσικά από τις επείγουσες περιπτώσεις. Στα σχέδια του υπουργείου Υγείας είναι και η 24ωρη λειτουργία των Κέντρων Υγείας αστικού τύπου που θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών. Οπως τόνιζαν χαρακτηριστικά στελέχη του υπουργείου, «βασικός στόχος είναι η αποσυμφόρηση των νοσοκομείων που θα μπορούν πλέον να παρέχουν δευτεροβάθμια – τριτοβάθμια περίθαλψη. Σήμερα, το 40% των ασθενών που απευθύνονται στα νοσοκομεία είναι περιστατικά που χρήζουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα οικονομικά της Υγείας».

Και τόνιζαν «οποιαδήποτε αλλαγή πρέπει να γίνεται με βάση την πραγματικότητα και τις ανάγκες των πολιτών. Αυτό που ουσιαστικά θέλει ο πολίτης είναι να μην περιμένει στις ουρές των νοσοκομείων, να μην πληρώνει και να έχει άμεση πρόσβαση σε όποιον γιατρό επιλέξει».

Πάντως, από τα σημεία–κλειδιά για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι η ένταξη του κλάδου παροχής ιατρικών υπηρεσιών του ΙΚΑ στο σύστημα και η οποία έχει συμφωνηθεί σε κυβερνητικό επίπεδο (πρωθυπουργού και υπουργών Υγείας και Απασχόλησης). Από τα ζητήματα, ωστόσο, που πρέπει να επιλυθούν είναι και το τι θα συμβεί με το ιατρικό προσωπικού του ΙΚΑ που έχει ειδικό εργασιακό καθεστώς και ταυτόχρονα ιδιωτεύει