Επίσκεψη Αβραμόπουλου στο Αίγιο

p>Για την επίσκεψη Αβραμόπουλου στο Αίγιο!

των

Γιώργου Γιαννόπουλου (μέλος της Εκτ. Γραμματείας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας-ΟΕΝΓΕ) και

Τάσου Γιακουμή (μέλος του Γεν Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ και του Δ.Σ. της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας-ΕΙΝΑ)

 

 

Ο κος Δ. Αβραμόπουλος, Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, επισκέφθηκε για άλλη μια φορά το νομό μας. Όχι για να μιλήσει με τους φορείς των εργαζομένων και των νοσοκομειακών γιατρών ή με τις τοπικές αρχές για τα προβλήματα της Δημόσιας Υγείας στην περιοχή μας. Ούτε για να φέρει λύσεις.

 

Ήρθε, άλλη μια φορά, για να εγκαινιάσει, να κόψει κορδέλες. Ενάμιση περίπου χρόνο μετά την πυρκαγιά που κατάστρεψε τα χειρουργεία του Νοσ. Αιγίου, ενάμιση χρόνο μια τεράστια περιοχή χωρίς χειρουργική κάλυψη. Αλήθεια, οι υπηρεσίες του μπήκαν στον κόπο να μετρήσουν αν και πόσοι συμπολίτες μας κινδύνευσαν ή υπέστησαν βλάβες μεταφερόμενοι σε άλλα νοσοκομεία για χειρουργική αντιμετώπιση επειδή το Αίγιο ήταν κλειστό;

 

Φαίνεται πως για την Κυβέρνηση αποτελεί γεγονός όταν κάτι λειτουργεί, ώστε πρέπει να εγκαινιάζεται. Προτείνουμε λοιπόν, καθημερινό γλέντι, σ’ όλα τα ιδρύματα, επειδή κατορθώνουν να δουλεύουν όπως όπως τα νοσοκομεία. Με έξοδα καλυμμένα από το κονδύλι Δημοσίων Σχέσεων του κου Υπουργού, βέβαια.

 

Ένα χρόνο πριν, είχε ξαναέλθει στο Νοσ. Ρίου για άλλα εγκαίνια (της μονάδας του ΟΚΑΝΑ) Παράθεσε ακριβώς τα ίδια νούμερα προσλήψεων γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού. Οι τελευταίοι είχαν –κατά τα λεγόμενα του ιδίου- φύλλο πορείας. Σήμερα, η «γραφειοκρατία του ΑΣΕΠ» δεν επιτρέπει την άμεση πρόσληψή τους αλλά τουλάχιστον οι γιατροί «άμεσα θα προσληφθούν». Στην περιοχή μας μόνο, τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας δουλεύουν με το 40% του προβλεπομένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Αλλά διακηρύττει ότι όλα θα λυθούν λέγοντας ανοιχτά ψέματα (όπως ότι συμφώνησε τη συνέχιση του δουλοκτητικού εφημεριακού καθεστώτος με τους νοσοκομειακούς γιατρούς)

 

Δυστυχώς, γι άλλη μια φορά, ο κος Υπουργός νομίζει ότι βρίσκεται στο θώκο του Δήμου Αθηναίων, παρουσιάζοντας τα κάγκελα ως έργο. Για άλλη μια φορά διαστρεβλώνει την πραγματικότητα που βιώνει όποιος έχει σχέση με την υγεία: είτε ως εργαζόμενος, είτε ως ασθενής. Βρίσκεται διαρκώς στα εγκαίνια νέων ιδιωτικών θεραπευτηρίων των Αποστολόπουλου, Λιακουνάκου, Βγενόπουλου και άλλων που θησαυρίζουν στην ιδιωτική υγεία. Βρίσκεται «στην ευχάριστον θέσιν» να θεωρεί ως φυσιολογική την εκτίναξη των ιδιωτικών δαπανών για υγεία στη χώρα μας στο 57% (από το σκανδαλώδες 45% που το είχε παραλάβει η Κυβέρνηση της ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ το 2004). Βρίσκεται να απεργάζεται την πλήρη ιδιωτικοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

 

Με χαρακτηριστική άνεση, δηλώνει πως «ο εξομοιωτής ακτινοθεραπείας θα παραδοθεί εντός χρονοδιαγράμματος». Αλήθεια, ρώτησε για το χρονοδιάγραμμα όσους καρκινοπαθείς αναγκάζονται να ξενιτευτούν σε Αθήνα και Γιάννενα και να περιμένουν «τη σειρά τους»;

 

Τέλος, με χαρακτηριστική άνεση αποφεύγει τις κακοτοπιές: είχε δηλώσει ημέρα εγκαινίων των χειρουργείων τη Δευτέρα 12/5 και «ξαφνικά», Παρασκευή απόγευμα μαθαίνουμε πως με καταδρομική κίνηση θα μας επισκεφθεί το Σάββατο. Αλήθεια, τόσο φόβο είχε για την υποδοχή που θα του επεφύλασσαν οι εργαζόμενοι και οι γιατροί;

 

Όσο διογκώνονται τα προβλήματα, όσο κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση και ο Α.Μ. Υπουργός της να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα που βιώνει ο λαός μας, όσο κι αν μας αποφεύγουν, να ξέρουν πως θα μας βρίσκουν διαρκώς μπροστά τους.

 

Πάτρα, 10 Ιουνίου 2008