Επιστολή διαμαρτυρίας επικουρικών γιατρών Νοσ. Φιλιατών

p>ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  ΤΩΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ  ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ – ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ  ΦΙΛΙΑΤΩΝ

                                                                  Φιλιάτες 24-11-09

Η πρόσφατη εγκύκλιος  του  Υπουργείου Υγείας (21/10/2009)  με την οποία   ανακαλείται  η  χορήγηση του  χρονοεπιδόματος  στους επικουρικούς  γιατρούς των νοσοκομείων είναι  πρόκληση  στην  κοινή  λογική, βασισμένη  σε, υποτίθεται…,   νομιμοφανείς ερμηνείες του κείμενου νομικού πλαισίου που στην ουσία τους όμως, αναιρούν θεμέλιες αρχές των εργασιακών  δικαιωμάτων.

Ως  γνωστόν, οι επικουρικοί γιατροί είναι ειδικευμένοι  γιατροί , με προϋπηρεσία , λόγω της  υπηρεσίας υπαίθρου και της ειδίκευσης που έχουν προηγηθεί, από  πέντε έως δέκα χρόνια. Πρέπει να είναι  άνεργοι, εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ και να έχουν πάρει τον τίτλο της ειδικότητας  εντός  της προηγούμενης πενταετίας.  Αφού υποβάλουν αίτηση στο Υπουργείο  Υγείας  προσλαμβάνονται  με σύμβαση ενός έτους , εάν κάποιο  νοσοκομείο της  χώρας  έχει άμεση ανάγκη γιατρού της συγκεκριμένης ειδικότητας και  με βάση τη σειρά προτεραιότητας. Ο θεσμός καθιερώθηκε διότι οι  διαδικασίες πρόσληψης του μόνιμου επιμελητή είναι χρονοβόρες και συνήθως διαρκούν περί το ένα έτος, ενώ η πρόσληψη του επικουρικού γιατρού ολοκληρώνεται σε ένα έως δύο μήνες και έτσι μπορούν να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες σε ιατρικό προσωπικό. Λόγω του περιορισμού  της πενταετίας και τις απόλυτα λογικές καθυστερήσεις μεταξύ των συμβάσεων, ένας γιατρός μπορεί να δουλέψει ως επικουρικός το πολύ έως τέσσερα χρόνια. Οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες των επικουρικών γιατρών δεν διαφέρουν από αυτές των μόνιμων επιμελητών  Β’. Οι διαφορές αφορούν μόνο στη διαδικασία πρόσληψης και στην έλλειψη μονιμότητας.

Υπολογίζεται ότι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας εργάζονται περίπου 1200 επικουρικοί γιατροί, πολλοί από αυτούς σε μικρά περιφερειακά νοσοκομεία σε  απομακρυσμένες και ευαίσθητες περιοχές της χώρας μας. Στο νοσοκομείο Φιλιατών, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα, εργαζόμαστε εννέα επικουρικοί γιατροί και αποτελούμε το 25% του ειδικευμένου ιατρικού προσωπικού του νοσοκομείου.

Οι «σοφοί» του Υπουργείου καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι επικουρικοί γιατροί δεν δικαιούμαστε χρονοεπίδομα, διότι ο νόμος αναφέρει ότι προσλαμβανόμαστε με το μισθό του πρωτοδιόριστου επιμελητή Β΄. Μα οι επιμελητές Β’ λαμβάνουν  χρονοεπίδομα. Ο νομοθέτης  προφανώς εννοεί πώς δικαιούμαστε όχι μόνο  το βασικό μισθό , αλλά και τα επιδόματα  του πρωτοδιόριστου επιμελητή Β΄ με τα ίδια χρόνια προϋπηρεσίας. Εάν δηλαδή εργαζόμαστε π.χ. 4ο χρόνο ως επικουρικοί είναι λογικό να μας αναγνωρίζονται τα προηγούμενα 3 χρόνια ως προϋπηρεσία και φυσικά η υπηρεσία υπαίθρου  και τα χρόνια της ειδίκευσης. Είναι δυνατόν σε εργαζόμενους που δούλεψαν στο δημόσιο τομέα για περισσότερα από πέντε χρόνια να μην αναγνωρίζεται  αυτή η προϋπηρεσία; Είναι δυνατόν ένα επίδομα το οποίο λαμβάναμε ως ειδικευόμενοι, να μην το λαμβάνουμε τώρα που έχουμε περισσότερα χρόνια εργασίας ;

Με αγανάκτηση, διεκδικώντας τα αυτονόητα, ελπίζουμε σε άμεση απόσυρση της θλιβερής αυτής εγκυκλίου για την αποκατάσταση της ισονομίας.

Οι επικουρικοί γιατροί του Γ.Ν.-Κ.Υ. ΦΙΛΙΑΤΩΝ :

Αρσενίου  ¶γγελος

Κίτσος Αθανάσιος

Κοτσάφτης Παναγιώτης

Κουκουτιανός Σταύρος

Κυρίτση Σωτηρία

Μηνά Αγγελική

Ντούσκα Μαρία

Πάντος  Αλέξης

Τσιαμπάς Δημήτριος

 

…………………………………………………………….

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΓΝ–ΚΥ ΦΙΛΙΑΤΩΝ

 

Με αφορμή την επιστολή των συναδέλφων επικουρικών ιατρών του ΓΝ–ΚΥ Φιλιατών, θα ήθελα σαν μόνιμος ιατρός ΕΣΥ να εκφράσω την συμπαράστασή μου στο δίκαιο αίτημα τους για χορήγηση του χρονοεπιδόματος και να προσθέσω τα εξής:

 

·   Τα προβλήματα «κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα» , δηλαδή στο νομό Θεσπρωτίας δεν είναι βέβαια μόνο οικονομικής φύσης, αλλά πολλαπλά και αφορούν και την καθημερινότητα στις μονάδες παροχής δημόσιας υγείας λόγω συχνών ελλείψεων υγειονομικού υλικού πρώτης ανάγκης (πχ γάντια, μάσκες, ράμματα και συχνά και φάρμακα στην πρωτοβάθμια περίθαλψη). 

·     Με το δεδομένο ότι μπαίνουμε πλέον και εδώ σε φάση πανδημίας γρίπης, θα ήταν επίσης επιθυμητό να μας είχε βρει η γρίπη πιο οργανωμένους … Το τοπικό παράρτημα ΙΚΑ να είχε εφοδιαστεί εγκαίρως με εμβόλια και να μην αναγκάζεται το ΚΥ Ηγουμενίτσας να εμβολιάζει και τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ.

·   Επίσης να μην ξεχνάμε ότι εκκρεμεί ακόμα η τακτοποίηση του θέματος με την περικοπή της κανονικής άδειας των ιατρών ΕΣΥ, κατά τρεις ήμερες, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους δημόσιους υπαλλήλους.

·   Σε αναμονή βρισκόμαστε (όπως σε όλη την Ελλάδα) για τις προσλήψεις μόνιμων συναδέλφων ιατρών ΕΣΥ, για να γίνουν ανθρώπινες οι συνθήκες εργασίας και να ανταπεξέλθουμε ικανοποιητικά στην επικείμενη πανδημία γρίπης.

Ελπίζοντας σε επίλυση (έστω και μερικώς) κάποιων προβλημάτων του ΕΣΥ και μιας δυναμικής παρουσίας των συναδέλφων ιατρών Νομού Θεσπρωτίας, σε συλλογικούς αγώνες στο μέλλον, στέλνω τους αγωνιστικούς μου χαιρετισμούς από την Ηγουμενίτσα.

 

Πολυξένη Ανδρεάδου

Επιμ. Α’ ΕΣΥ Γεν. Ιατρικής

ΚΥ Ηγουμενίτσας