Επιστολή προς την Υπουργό Υγείας

p>

Σπάρτη 19/12/2009

Προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ.  Μ. Ξενογιαννακοπούλου

κ.  Υπουργέ

Δύο μήνες περίπου απομένουν για τη λήξη της πρώτης ετήσιας συλλογικής σύμβασης εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών και οι κινήσεις που έχουν γίνει εκ μέρους του υπουργείου για την υλοποίησή της θυμίζουν βηματισμό χελώνας.

            Μέχρι τις αρχές Σεπτέμβρη θάπρεπε σύμφωνα με τον νόμο 3754/09    να έχουν προσληφθεί 1500 νέοι ειδικευμένοι γιατροί   και οι εφημερίες από 1/7/09 να μην υπερβαίνουν τις 7 ενεργείς το μήνα.Δυστυχώς όμως είμαστε τέλη Δεκέμβρη και από τις 1500 θέσεις έχουν δοθεί 775  και απʼαυτές ελάχιστες έχουν προκηρυχθεί.Και οι γιατροί εξακολουθούν να εργάζονται σε υποστελεχωμένα τμήματα με αριθμό εφημεριών πολύ ανωτερο εκείνου που επιβάλλει η  συλλογική σύμβαση ξεπερνώντας τα όρια της ανθρώπινης αντοχής.

             Οι γιατροί της E.Γ.Ε.Σ.Υ.Ν.Λακωνίας ,στοχεύοντας πάντα στην βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας στο δημόσιο τομέα,που η πολιτική σειράς ηγεσιών του υπουργείου Υγείας έχει υποβαθμίσει, απαιτούν:

             1) Tην άμεση προκήρυξη των 10 θέσεων ειδικευμένων γιατρών για το Νοσοκομείο Σπάρτης και των 5 θέσεων για το Νοσοκομείο Μολάων που έχουν δοθεί από το Υπουργείο,

             2) Την προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων  των  Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας του νομού.Τα περισσότερα ιατρικά τμήματα λειτουργούν με 1 ή 2 γιατρούς ,ενώ προσφέρουν υπηρεσίες 24 ώρεςx365 μέρες το χρόνο.

             3) Να προχωρήσουν άμεσα οι κρίσεις προς πλήρωση θέσεων γιατρών ΕΣΥ που έχουν ανασταλεί με απόφαση του Γ.Γραμματέα του Υπουργείου.

             4) Να προχωρήσει ταχύτατα η διαδικασία εκκαθάρισης των εφημεριών με το νέο πλαφόν για τους μήνες Ιανουάριο έως Αύγουστο 2009.Δεδομένου ότι τα αποσταλλέντα χρήματα δεν επαρκούν να δοθει άμεσα λύση ώστε να μην εμπλακούν  οι γιατροί  σε δικαστικές περιπέτειες διεκδίκησης δεδουλευμένων.

             5) Να γίνει άμεσα η πληρωμή των  εφημεριών Σεπτέμβρη,Οκτώβρη και Νοέμβρη 2009.

             6) Να πληρωθούν άμεσα (8 μήνες μετά την εκτέλεσή τους!!!) οι εφημερίες Απριλίου 2009 στο Νοσοκομείο Μολάων και Κ.Υ.Νεάπολης,όπου οι γιατροί σε τμήματα με ελάχιστο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αγωνίζονται για την κάλυψη των αναγκών.

             7) Να διασφαλισθούν νομοθετικά οι λογαριασμοί μισθοδοσίας στα Νοσοκομεία ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα κατάσχεσης.

             8) Να επιταχυνθούν και  ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αναβάθμισης του Α και Β εξαμήνου.

             9) Να δοθεί νομοθετικά τέλος στον αγώνα δρόμου που κάνουν γιατροί και διοικητικό προσωπικό νοσοκομείων κάθε χρόνο τον Δεκέμβρη για να μη χαθούν δεδουλευμένα χρήματα.

            10) Να σταματήσει η παραφημολογία για την αλλαγή στο τρόπο φορολόγησης των εφημεριών και του επιδόματος βιβλιοθήκης,που αποτελούν όρους της συλλογικής σύμβασης και είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιων αγώνων των γιατρών.

            11) Να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες επιλογής διοικητών και μελών διοικητικών συμβουλίων προκειμένου να μην λιμνάζουν πλέον τα οξύτατα προβλήματα των νοσοκομείων.

     

            Το Δ.Σ. της Ε.Γ.ΕΣΥ.Ν.Λ. στηρίζει την ΟΕΝΓΕ στις αποφάσεις της ,πάντα προς την κατεύθυνση πραγμάτωσης των όρων της σύμβασης και καλεί την Πολιτεία να δείξει συνέπεια και αξιοπιστία στο χρέος της προς τους νοσοκομειακούς γιατρούς και κατʼεπέκταση προς τους πολίτες που προστρέχουν στο δημόσιο σύστημα υγείας.

             

                                                          Με  τιμή

                                    Για  το  Δ.Σ.  της  Ε.Γ. Ε.Σ.Υ. Ν.ΛΑΚΩΝΙΑΣ

              Η  Πρόεδρος                                               Ο Γ.Γραμματέας

         Χρύσα   Ντοροβίτσα                                Παναγιώτης  Ανδριόπουλος