«Επιστρατεύονται» και ιδιώτες γιατροί κατά της νέας γρίπης

Της Ελένης Πετροπούλου

Τους ιδιώτες γιατρούς «επιστρατεύει» το υπουργείο Υγείας προκειμένου να?. αντέξει το ΕΣΥ σε πιθανή αύξηση της ζήτησης υπηρεσιών υγείας, λόγω της νέας γρίπης. Ήδη το υπουργείο Υγείας μελετά να εντάξει στο σύστημα εφημεριών και τους ιδιώτες γιατρούς της πρωτοβάθμαις περίθαλψης.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι γιατροί θα εφημερεύουν στο ιδιωτικό τους ιατρείο, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς της νέας γρίπης. Το θέμα συζητήθηκε χθες σε συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ενώ η σχετική απόφαση αναμένεται να ενεργοποιηθεί το φθινόπωρο.

Συμπεράσματα
Τον Σεπτέμβριο μάλιστα αναμένονται τα πρώτα συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητα, ανοσογονικότητα και ασφάλεια του πανδημικού εμβολίου, όπως ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ). Εκτιμά δε ότι το νέο εμβόλιο θα είναι ασφαλές και θα παρέχει υψηλή προστασία. Ήδη έχουν ξεκινήσει από τους παρασκευαστές εμβολίων, κλινικές μελέτες σε ενήλικες και παιδιά.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΕΟΦ, τέσσερα «πρότυπα» (mock-up) εμβόλια τα οποία αναπτύχθηκαν από τις εταιρείες Baxter, GlaxoSmithKline και Novartis, έχουν ήδη εγκριθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση με βάση προηγούμενα στοιχεία που είχαν δημιουργηθεί με το στέλεχος του ιού H5N1, το οποίο είναι παρόμοιο με το H1N1.

Τα εμβόλια αυτά -αναφέρει- αναπτύχθηκαν με την πρόβλεψη ότι σε περιπτώσεις πανδημίας το περιεχόμενο στέλεχος του ιού θα αλλάξει ώστε να περιλάβει το στέλεχος της πανδημίας.

Συνολικά έχουν δοκιμαστεί σε περισσότερα από 8.000 άτομα. Δεκαετίες εμπειρίας με τα εμβόλια της εποχικής γρίπης καταδεικνύουν ότι η εισαγωγή ενός νέου στελέχους σε ένα εμβόλιο, όπως θα είναι η περίπτωση της αλλαγής από το H5N1 στο Η1Ν1 στις πρότυπες εκδόσεις του εμβολίου, δεν θα επηρεάσει ουσιαστικά την ασφάλεια ή το επίπεδο της παρεχόμενης προστασίας.

Εμβολιασμός
Όταν δοθεί το «πράσινο φως» ο εμβολιασμός για τη νέα γρίπη θα γίνει σε σχολεία, πανεπιστήμια και δημόσια κτήρια. Προτεραιότητα στον εμβολιασμό θα έχουν γιατροί, νοσηλευτές, δημόσιοι υπάλληλοι που απασχολούνται σε κρίσιμες για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους υπηρεσίες, ευπαθείς ομάδες και άτομα άνω των 65 χρονών. Για τα παιδιά, οι ειδικοί προσανατολίζονται στον εμβολιασμό για τις ηλικίες άνω των 6 ετών. Για τα μικρότερα παιδιά προτείνεται σε πρώτη φάση ο εμβολιασμός για την εποχική γρίπη.

Όσοι πολίτες εμβολιαστούν θα υπογράψουν μια υπεύθυνη δήλωση που θα βεβαιώνουν ότι θα αναφέρουν άμεσα πιθανές παρενέργειες από το εμβόλιο και ότι αφού περάσουν δύο εβδομάδες θα επανέλθουν για τη δεύτερη δόση. Επιπλέον, οι πολίτες που θα κληθούν για εμβολιασμό, αλλά αρνηθούν, πρέπει να υπογράψουν μια υπεύθυνη δήλωση με την οποία θα αναλαμβάνουν την ευθύνη στην περίπτωση που προσβληθούν από τη νέα γρίπη.

«Επιδημία» πανικού

«Eπιδημία» πανικού έχει χτυπήσει τους Έλληνες, οι οποίοι στην προσπάθειά τους να προστατευτούν από τη νέα γρίπη προμηθεύονται με τα… τσουβάλια μάσκες, αντισηπτικά, ενώ ήδη έχουν εξαφανιστεί τα εμβόλια του πνευμονιόκοκκου. Eνδεικτικό του πανικού που επικρατεί είναι η χθεσινή ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ο οποίος υποστηρίζει ότι «δεκάδες πολίτες προσέρχονται καθημερινά στα φαρμακεία τις τελευταίες ημέρες προκειμένου να προμηθευθούν το εμβόλιο, χωρίς, όμως, αποτέλεσμα». Zητά, μάλιστα, από τον EOΦ «να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην υπάρξει μεγαλύτερο πρόβλημα στην αγορά και να ομαλοποιηθεί η επάρκεια τόσο του συγκεκριμένου εμβολίου όσο και των άλλων εμβολίων.