Επιστρέφει ο γιατρός με τα πλαστά διπλώματα

Η γραφειοκρατία και οι αργοί ρυθμοί απόδοσης πειθαρχικών ευθυνών από τις αρμόδιες υπηρεσίες κατάφεραν το ακατόρθωτο: Ξαναέστειλαν στο… χειρουργείο τον καρδιοχειρουργό του Ιπποκρατείου που πριν από ένα μήνα καταγγέλθηκε επισήμως ότι χειρουργούσε με πλαστά διπλώματα, με αποτέλεσμα, βεβαίως, οι εγχειρήσεις του να έχουν ποσοστό ανθρώπινων απωλειών άνω του 25%.

Από σήμερα ο κ. Δημήτρης Λεωνίδας, για τον οποίο οι έλεγχοι των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης είχαν στα μέσα Νοεμβρίου καταδείξει ότι δεν είχε ολοκληρώσει την εκπαίδευση στη χειρουργική θώρακος, δικαιούται να βρίσκεται κανονικά στην υπηρεσία του.

Κι αυτό επειδή το δεκαπενθήμερο της απομάκρυνσης από τα καθήκοντά του έληξε χωρίς οι πειθαρχικές διαδικασίες να έχουν ολοκληρωθεί και άρα χωρίς κανείς να μπορεί να τον εμποδίσει από το να πηγαίνει στο νοσοκομείο!

Η διαδικασία

Η αναστολή εκτέλεσης καθηκόντων που του είχε επιβληθεί με εντολή του διοικητή του Ιπποκρατείου κ. Δημήτρη Βανδώρου ήταν η αρχική και πιο γρήγορη διαδικασία απομάκρυνσής του από το Ιπποκράτειο. Ωστόσο, μετά το πέρας του δεκαπενθημέρου, τις περαιτέρω διαδικασίες για την οριστική απόλυσή του από το νοσοκομείο έπρεπε να κινήσει το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο του υπουργείου Υγείας.

Αυτό είχε την ευθύνη να επικυρώσει ή όχι την αρχική απόφαση που έθετε τον κ. Λεωνίδα σε διαθεσιμότητα. Αλλά κατά τα φαινόμενα, το Συμβούλιο δεν φρόντισε να αποφανθεί εγκαίρως. Οι αρμόδιοι διαβεβαίωναν, πάντως, χθες, ότι ακόμη και αν ο κ. Λεωνίδας επιστρέψει στο νοσοκομείο, θα κρατηθεί μακριά από το χειρουργείο…

Πληροφορίες από το νοσοκομείο ανέφεραν χθες ότι μέχρι και την Παρασκευή δεν είχαν λάβει καμιά ενημέρωση για τον από δω και πέρα χειρισμό του θέματος.

Το αντίθετο υποστηρίζει το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με το οποίο οι σχετικές διαδικασίες όχι μόνο έχουν ήδη δρομολογηθεί (από την περασμένη Πέμπτη) αλλά το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο ενδεχομένως να ασχοληθεί με την περίπτωση του καρδιοχειρουργού πριν από τα Χριστούγεννα. Πάντως η διαδικασία θα διαρκέσει στην καλύτερη περίπτωση μία εβδομάδα, αφού ενώπιον του Συμβουλίου θα πρέπει να παρουσιαστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι. Και με δεδομένο ότι όλα αυτά «πέφτουν» μέσα στις γιορτές, είναι φανερό ότι το ζήτημα θα λυθεί… του χρόνου!

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, επίσης, ο εν λόγω «καρδιοχειρουργός» έχει κινητοποιήσει ορισμένους ισχυρούς «φίλους» του οι οποίοι κάνουν ό,τι μπορούν για να κερδίσουν χρόνο.

Οι καταγγελίες

Σημειώνεται ότι ο εν λόγω γιατρός δεν έχει παραπεμφθεί ούτε στο Πειθαρχικό του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ). Ο λόγος είναι ότι το διοικητικό συμβούλιο του ΙΣΑ περιμένει πρώτα την απάντηση του ίδιου του γιατρού στις καταγγελίες και στη συνέχεια αυτό να συνεδριάσει και να τον στείλει στο Πειθαρχικό. Η διαδικασία αυτή μπορεί να χρειαστεί αρκετούς μήνες.

Οι επικίνδυνες χειρουργικές επιδόσεις του γιατρού ήταν γνωστές από καιρό. Ωστόσο, προσέφερε επί πολλά έτη τις «υπηρεσίες» του στο ΕΣΥ, στο οποίο εντάχθηκε το 1981 παρουσιάζοντας πλαστό έγγραφο ειδίκευσης από το Λονδίνο. Οσο για την αυξημένη θνησιμότητα που παρουσίαζε η κλινική του, με το 25% των καρδιοχειρουργημένων ασθενών να χάνουν τη ζωή τους, αυτή δεν απασχόλησε ποτέ κανέναν μέχρι πρόσφατα που κάποιος άλλος γιατρός ανακάλυψε την αλήθεια και προχώρησε σε καταγγελία.

Η παντελής έλλειψη αξιολόγησης του έργου των γιατρών αποτελεί… παγκόσμια πρωτοτυπία της χώρας μας αφού σε όλο τον υπόλοιπο ανεπτυγμένο κόσμο η παραμικρή ενέργεια των λειτουργών του Ιπποκράτη περνά από το «κόσκινο» ειδικών επιτροπών αξιολόγησης. Η περιπτωσιολογία της θνησιμότητας των νοσηλευόμενων ασθενών, μάλιστα, ελέγχεται σε ορισμένες χώρες έως και 30 μέρες μετά το περιστατικό.

Οι γιατροί τοποθετούνται στο ΕΣΥ χωρίς να αξιολογηθούν ουσιαστικά από το νοσοκομείο στο οποίο προορίζονται να υπηρετήσουν. Ανεβαίνουν στην ιατρική ιεραρχία «περνώντας» από συμβούλια κρίσης στα οποία μετέχει μεν ο διοικητής του εκάστοτε νοσοκομείου αλλά η ψήφος του είναι μία ανάμεσα σε άλλες τέσσερις ή πέντε.

Ολοι οι επιμελητές του ΕΣΥ κρίνονται με τον ίδιο τρόπο στη χώρα μας και τα συμβούλια κρίσεων είναι τόσο λίγα που αδυνατούν να ελέγξουν ουσιαστικά τα προσόντα του καθενός, σε εύλογο χρονικό διάστημα.