«Επιστροφή» σε αμοιβές του 1984

Σε επισφαλείς μορφές απασχόλησης έχουν «υποκύψει» 1,2 εκατ. εργαζόμενοι. Κάτω από το όριο της φτώχειας το 21% του πληθυσμού. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση εξαγγέλλει επιδοτούμενα προγράμματα ακόμα και για τον δημόσιο τομέα

Εφιαλτικό είναι το τοπίο που διαμορφώνεται στην ελληνική αγορά εργασίας, με στροφή στις ευέλικτες μορφές απασχόλησης και «επιστροφή» των πραγματικών αμοιβών στα επίπεδα του 1984. Υπολογίζεται πως περισσότερο από 1,2 εκατ. άτομα έχουν «υποκύψει» στις επισφαλείς μορφές απασχόλησης, με το φαινόμενο να διογκώνεται με πρόσχημα την κρίση.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Απασχόλησης και ο ΟΑΕΔ συνεχίζουν να εξαγγέλλουν επιδοτούμενα προγράμματα, τα οποία, σε μια προσπάθεια να γίνουν… ελκυστικά, καλύπτουν και τον δημόσιο τομέα. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έντονη κινητικότητα στο κυβερνητικό στρατόπεδο, κάτι που εκτιμάται πως συνδέεται με την προσπάθεια προσέλκυσης ψηφοφόρων εν όψει των ευρωεκλογών.

«Να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση», ζητούν με πρωτοβουλία τους πανεπιστημιακοί, που για τον σκοπό αυτό έχουν ήδη αρχίσει τη συλλογή υπογραφών. Σε κείμενό τους τονίζουν πως το 21% του πληθυσμού βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας και δίνουν αποκαλυπτικά στοιχεία για την έξαρση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης.

Οπως τονίζει ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, Γιάννης Κουζής, «πάνω από 1,2 εκατ. άτομα είναι σε επισφαλείς μορφές εργασίας» και επισημαίνει πως «πρόκειται για την κρίση μιας πολιτικής που οδήγησε στο σημερινό αδιέξοδο». Συνεχίζει υπογραμμίζοντας πως «είναι πολλαπλό αδιέξοδο το να αναζητήσει κανείς με την ίδια πολιτική που οδήγησε στην κρίση να την αντιμετωπίσει».

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην ελληνική αγορά εργασίας είναι το ότι το 25% των εργαζομένων λαμβάνει αμοιβές μέχρι 750 ευρώ. Μάλιστα το 14% των μισθωτών ανήκει στην κατηγορία των νεόπτωχων, ενώ το 21% του συνολικού πληθυσμού βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας.

Στο μεταξύ το υπουργείο Απασχόλησης και ο ΟΑΕΔ στρέφονται στη… δοκιμασμένη συνταγή των επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης, σε μια προσπάθεια να φανεί πως λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Ετσι από σήμερα «προσκαλούνται» οι εργοδότες του ιδιωτικού αλλά και δημόσιου τομέα να υποβάλουν αιτήσεις για την πρόσληψη ανέργων.

Σημειώνεται πως το τελευταίο διάστημα ο ΟΑΕΔ έχει εγκρίνει 12.000 θέσεις στο Δημόσιο μέσω Stage, ενώ άλλα 20.000 άτομα θα… κατευθυνθούν στους δήμους μέσα από τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα εργασίας.

Ωστόσο την έντονη αντίδραση των συνδικαλιστών προκαλεί το ότι για την υλοποίηση ανάλογων προγραμμάτων ο Οργανισμός θα χρησιμοποιήσει πόρους του Λογαριασμού Απασχόλησης και Επαγγελματικής Κατάρτισης (δηλαδή θα γίνονται προσλήψεις με χρήματα των κοινωνικών εταίρων)!

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ