Επιστροφή στις χειρουργικές του… παρελθόντος

Της Νικολέτας Μπούκα

bouka@makthes.gr


Σε χειρουργικές επεμβάσεις του…’70 και του ’80 κινδυνεύουν να επιστρέψουν τα δημόσια νοσοκομεία. Αιτία είναι τα περικομμένα κονδύλια που λαμβάνουν από την πολιτεία για τη λειτουργία τους και τα οποία δεν τους επιτρέπουν να αγοράζουν τα ακριβά υλικά που απαιτούνται για τις σύγχρονες επεμβάσεις.

Ήδη, υπάρχουν πληροφορίες ότι διοικητές νοσοκομείων προτείνουν στους γιατρούς να επιστρέψουν στην ιατρική του… παρελθόντος, αφήνοντας προς το παρόν στην άκρη τις σύγχρονες μεθόδους, όπως είναι, για παράδειγμα, οι λαπαροσκοπικές επεμβάσεις.

Τις καταγγελίες αυτές έκανε χθες η γενική γραμματέας της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης(ΕΝΙΘ) Δάφνη Κατσίμπα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που δόθηκε σχετικά με τα προβλήματα που ταλανίζουν τη δημόσια υγεία.

“Το εμπάργκο των προμηθευτών λύεται, αλλά το πρόβλημα θα διαιωνίζεται. Πέρυσι, τα κονδύλια για την υγεία ήταν 2,2 δισ. και φέτος μόλις 800 εκατομμύρια ευρώ. Εξαιτίας της υποχρηματοδότησης δεν γίνονται προσλήψεις, δεν αγοράζεται εξοπλισμός και δεν ανανεώνεται η ξενοδοχειακή υποδομή. Αποτέλεσμα είναι να αναπτύσσεται ασύδοτη κερδοφορία στα τραστ των προμηθειών και στην ιδιωτική υγεία”, τόνισε η κ. Κατσίμπα.

Παράλληλα, ανέφερε ότι από το 2000 ο εκάστοτε υπουργός Υγείας εξαγγέλλει προσλήψεις 3.000 νοσηλευτών, οι οποίες ακόμη δεν έχουν γίνει, ενώ τα κενά που καταγράφηκαν πέρυσι έφταναν τις 30.000. Επίσης, δεν έγινε ούτε μία από τις 4.500 προσλήψεις γιατρών, ώστε να επιτευχθεί μια στοιχειώδης ασφαλής λειτουργία των νοσοκομείων.

Σύμφωνα με την κ. Κατσίμπα, υπάρχουν εντολές από υπουργούς να προτιμώνται για την καθαριότητα και τη σίτιση στα νοσοκομεία ιδιώτες, τη στιγμή που η πρόσληψη μόνιμων υπαλλήλων θα κόστιζε λιγότερο. Εξάλλου, έχει περικοπεί ο αριθμός των εφημερευόντων, ενώ, αν και απαγορεύεται, διοικητές νοσοκομείων μετατρέπουν την ενεργή εφημερία ενός γιατρού σε εφημερία ετοιμότητας, στέλνοντας τους γιατρούς στο… σπίτι τους.


Χωρίς αναισθησιολόγους

Τραγική, όμως, είναι η κατάσταση και στο“Παναγία”. Όπως ανέφερε το μέλος του δ.σ. του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου Παναγιώτης Φραγγίδης, από τους 11 μόνιμους αναισθησιολόγους έχουν μείνει μόλις… δύο. Επίσης, υπάρχουν και δύο με σύμβαση εργασίας, οι οποίοι, όμως, δεν έχουν δικαίωμα να εφημερεύσουν, γεγονός που δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα σε ένα νοσοκομείο που εφημερεύει ανά τέσσερις ημέρες σε 24ωρη βάση.

“Το ΕΣΥ καταρρέει. Υπάρχουν τρομερές ελλείψεις σε προσωπικό κι εξοπλισμό, ενώ λείπουν υλικά, όπως ορθοπεδικά και αντιδραστήρια, αλλά και γάζες, γάντια και σύριγγες”, επισήμανε ο κ. Φραγγίδης.

Για διόγκωση στις λίστες αναμονής των νοσοκομείων έκανε λόγο το μέλος του δ.σ. του σωματείου εργαζομένων στο “Παναγία” Φένια Ανθουλάκη και πρόσθεσε ότι αποτέλεσμα είναι αρκετοί πολίτες να στρέφονται στον ιδιωτικό τομέα, ακόμη και αν δεν το αντέχει η τσέπη τους.

Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχαν, επίσης, εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης κύριοι Γιάννης Αμανατίδης και Θανάσης Αγαπητός, και η αναπληρώτρια γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης κι αντιπρόεδρος του σωματείου εργαζομένων ιματισμού και κλωστοϋφαντουργίας Δέσποινα Χαραλαμπίδου. Όπως είπαν, τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση στον εργασιακό κι ασφαλιστικό τομέα διαλύουν τη δημόσια υγεία και κατεδαφίζουν τις εργασιακές σχέσεις, οδηγώντας στην κατάργηση των σωματείων.