Επιτέλους πότε θα καταργηθεί η εγκύκλιος για τους αλλοδαπούς ασθενείς;

Του Βασίλη ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ήταν στις 23 Οκτωβρίου 2007 που ο υφυπουργός Υγείας Γ. Παπαγεωργίου είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησής του με τους υγειονομικούς συντάκτες ότι το υπουργείο Υγείας μελετά την πλήρη κατάργηση της ρατσιστικού περιεχομένου εγκυκλίου των πρώην υπουργών Υγείας Αλ. Παπαδόπουλου και Νικ. Κακλαμάνη, που απαγορεύει στα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας να αντιμετωπίζουν τακτικά και έκτακτα περιστατικά αλλοδαπών οι οποίοι στερούνται των νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής στην Ελλάδα.

Ο Γ. Παπαγεωργίου είχε μόλις γυρίσει από το συμβούλιο υπουργών Υγείας της Ε.Ε., στο οποίο είχαν συζητηθεί επείγουσες δράσεις για την αντιμετώπιση της επανεμφάνισης της φυματίωσης στις ανεπτυγμένες χώρες.

Ο υφυπουργός Υγείας αναγνωρίζει ανέκαθεν τον απαράδεκτο και προβληματικό χαρακτήρα της συγκεκριμένης εγκυκλίου και έχει παρέμβει αρκετές φορές για να σταματήσει την εφαρμογή της. Προς τιμήν του. Το ίδιο έπραξε και για το περιστατικό με τον 29χρονο αλλοδαπό ασθενή ο οποίος νοσηλευόταν φρουρούμενος προς απέλαση από τις 22 Μαρτίου στο Γενικό Κρατικό Αθήνας.

Παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις του Γ. Παπαγεωργίου ότι η ρατσιστικού περιεχομένου εγκύκλιος Παπαδόπουλου – Κακλαμάνη θα καταργηθεί, το υπουργείο Υγείας αποφεύγει χαρακτηριστικά να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία… Κι όμως. Είναι κάτι περισσότερο από σίγουρο ότι, εάν ο Γ. Παπαγεωργίου και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας προχωρήσουν στην κατάργηση της εγκυκλίου, θα δεχθούν το πιο θερμό και ομόθυμο χειροκρότημα της ελληνικής κοινωνίας, των οργανώσεων των μεταναστών που ζουν στη χώρα μας, όλων των συνδικαλιστικών και επιστημονικών φορέων των νοσοκομειακών γιατρών και των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, των ξένων πρεσβειών στην Ελλάδα, των μη κυβερνητικών οργανώσεων όπως οι “Γιατροί Χωρίς Σύνορα” και οι “Γιατροί του Κόσμου”, καθώς και των κομμάτων, ιδιαίτερα της αριστεράς, που είχαν αντιδράσει εξ αρχής στην εγκύκλιο.
Θα δεχθούν το ειλικρινές και θερμό χειροκρότημα κάθε δημοκρατικού και ορθολογικά σκεπτόμενου πολίτη ο οποίος γνωρίζει ότι η εγκύκλιος παραβιάζει κατάφωρα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, προσβάλλει βάναυσα την ιατρική δεοντολογία και απειλεί ευθέως και καίρια τη δημόσια υγεία.
Το υπουργείο Υγείας οφείλει επιτέλους να αντιληφθεί ότι είναι υπουργείο Υγείας και οι αρμοδιότητές του δεν είναι εκείνες του υπουργείου Εσωτερικών. Δεν θα λύσει το υπουργείο Υγείας το μεταναστευτικό πρόβλημα της χώρας ούτε είναι στις αρμοδιότητές του η άσκηση μεταναστευτικής πολιτικής. Η υγεία σε όλες τις διαστάσεις της και για όλους τους μόνιμους ή προσωρινούς κατοίκους της Ελλάδας είναι η αρμοδιότητα του υπουργείου Υγείας.
Όλη η κοινωνία θα χειροκροτήσει την κατάργηση της ρατσιστικού περιεχομένου εγκυκλίου. Θα σας χειροκροτήσουμε, κ. Παπαγεωργίου.