Επιτροπή σοφών για αναμόρφωση του ΕΣΥ

Επιτροπή έντεκα σοφών αναλαμβάνει τη στενή επιτήρηση του τομέα της Υγείας. Υλοποιώντας σχετικές δεσμεύσεις του Μνημονίου, ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος συνέστησε ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών σε ζητήματα πολιτικών για τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα Υγείας. Η επιτροπή έχει αναβαθμισμένες αρμοδιότητες, καθώς ασκεί έλεγχο επί των ελέγχων της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και μπορεί να εισηγηθεί ακόμη και αναθεώρηση των όρων του Μνημονίου που αφορούν την Υγεία.

Συντονιστής της θα είναι ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, καθηγητής κ. Ηλίας Μόσιαλος, και μέλη της οι καθηγητές Γιώργος Κρεατσάς, Ανδρέας Μαργιωρής, Κωνσταντίνος Ζωγράφος, Νίκος Μανιαδάκης, Λυκούργος Λιαρόπουλος, Γιάννης Κυριόπουλος και Γιάννης Υφαντόπουλος, η πρώην υποδιοικητής του ΙΚΑ κ. Εύη Χατζηανδρέου, ο διευθυντής του ΕΣΥ κ. Γιάννης Μπολέτης και η οφθαλμίατρος κ. Αρτεμις Τσικνιά.

 

Πόρισμα
Σε συνεργασία με την τρόικα, η επιτροπή θα παραδώσει ?έως το τέλος Μαρτίου? το πρώτο της πόρισμα, με την αρχική αξιολόγηση των δράσεων σε πολιτικές που θα έχουν μέχρι τότε εφαρμοστεί και θα προτείνει βελτιωτικές κινήσεις. Στο τέλος Μαΐου θα παραδώσει το τελικό της πόρισμα, στο οποίο θα αποτιμά τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν.

 

Στο δεύτερο πόρισμα θα παρουσιάσει, επίσης, προτάσεις για την ενοποιημένη διακυβέρνηση του ΕΣΥ, τη χρηματοδότηση, την εναρμόνιση των παροχών υγείας προς τους ασφαλισμένους όλων των Ταμείων και τους μηχανισμούς ελέγχου των δαπανών.Η επιτροπή θα αξιολογήσει τη συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών φορέων Υγείας, την αποτελεσματικότητα των νοσοκομειακών υπηρεσιών, τη φαρμακευτική κατανάλωση, ενώ θα προτείνει τρόπους υλοποίησης ολοκληρωμένου δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας.

 

 

Ποσοτικοί στόχοι
Για όλα τα παραπάνω θα τίθενται ποσοτικοί στόχοι, με σκοπό να διατηρηθεί η δημόσια δαπάνη για την Υγεία κάτω από το 6% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ). Με βάση το συγκεκριμένο πόρισμα, η κυβέρνηση θα υιοθετήσει ένα πρόγραμμα δράσεων για την Υγεία, έως το τέλος Ιουνίου.

Η προηγούμενη επιτροπή σοφών είχε συσταθεί πριν από 17 χρόνια και είχε υποβάλει το πόρισμά της τον Ιούνιο του 1994 στον τότε υπουργό Υγείας κ. Δημήτρη Κρεμαστινό.Στην τότε επιτροπή συμμετείχαν διακεκριμένοι ξένοι επιστήμονες (B. Abel-Smith, J. Galltorp, M. Dixon, Ad. Dun-ning, R. Evans, W. Holland, B. Jarman), ενώ συντονιστής της ήταν ο κ. Μόσιαλος.

 

«Τα περισσότερα απ΄ όσα είχαμε περιγράψει τότε, ισχύουν και σήμερα» σχολίασε χθες στο «Εθνος» ο κ. Μόσιαλος, για να σημειώσει: «Αν είχε υλοποιηθεί έστω και μέρος των προτάσεων, δεν θα είχαμε οδηγηθεί στα σημερινά προβλήματα. Για την έκδοση του νέου πορίσματος δεν θα υπάρξουν δογματισμοί και προκαθορισμένη ατζέντα. Θα δοθεί ο λόγος σε όλους τους φορείς».

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ