Επιτροπή Βιοηθικής

Η κυβέρνηση ζήτησε τη συνδρομή της  Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής στο ζήτημα της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού των υγειονομικών. Η Επιτροπή, μετά από επανειλημμένες διαβουλεύσεις και ακροάσεις φορέων, κατέληξε στο πόρισμα της, το οποίο κατά κοινή ομολογία αποτελεί ένα επιστημονικά τεκμηριωμένο και κοινωνικά ισορροπημένο κείμενο (κλικ εδώ).

Το πόρισμα προφανώς δεν ικανοποίησε την κυβέρνηση, επειδή υποδείνυε κλιμακούμενες ενέργειες, με έσχατη επιλογή την υποχρεωτικότητα, «εφ’ όσον έχουν εξαντληθεί ηπιότερες εναλλακτικές επιλογές που μπορεί να εξυπηρετούν εξ ίσου τον επιδιωκόμενο σκοπό». Ως τέτοιες εναλλακτικές επιλογές η Επιτροπή πρότεινε εκστρατείες στοχευμένης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για εκούσιο εμβολιασμό και μέτρα ενθάρρυνσης/αποθάρρυνσης, τα οποία περιγράφονται αναλυτικά στις σελίδες 11 έως 13 του πορίσματος.

Απεναντίας η κυβέρνηση ήθελε να αποσπάσει από την Επιτροπή ένα πόρισμα στη λογική του νόμου και της τάξης, ένα πόρισμα που θα ικανοποιούσε την τακτική αυταρχισμού, κάτι ανάλογο με τις επεμβάσεις Χρυσοχοϊδη στις πλατείες το προηγούμενο κύμα της πανδημίας.

Αυτός είναι ο λόγος που η κυβέρνηση δεν έδωσε καμιά δημοσιότητα στο πόρισμα της Επιτροπής Βιοηθικής, δεν ακολούθησε καμιά από τις συστάσεις του και κατέθεσε αιφνιδιαστικά τροπολογία για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμών σε άσχετο νομοσχέδιο (κλικ εδώ), ώστε να μην υπάρξει καμία συζήτηση ή διαβούλευση, ούτε καν αιτιολόγηση των μέτρων που θα ληφθούν.

Αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη δε διακατέχονταν από τη λογική σερίφη της Άγριας Δύσης θα είχε καλέσει από την άνοιξη όλους τους φορείς των υγειονομικών, πολιτικά κόμματα και θεσμικές εκπροσωπήσεις σ΄ έναν ευρύ διάλογο, ώστε να υπάρξουν συγκλήσεις και να κινητοποιηθούν οι ίδιοι οι υγειονομικοί στην προσπάθεια καθολικού εμβολιασμού.

Τίποτα απ΄ όλα αυτά δεν έγινε και τώρα η κυβέρνηση, αντί της σύμπνοιας σ΄ έναν πανεθνικό στόχο, έχει απέναντί της όλους τους φορείς και όλα τα κόμματα.

Το τραγικότερο είναι πως εν όψει του τέταρτου κύματος που θα κορυφωθεί αρχές φθινοπώρου, υπάρχει κίνδυνος να τεθούν σε διαθεσιμότητα 10.000 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί και, ελλείψει έμπειρου προσωπικού που θα τους αντικαταστήσει, να σηκώσουν οι εμβολιασμένοι υγειονομικοί όλο το βάρος ενός συστήματος υγείας που θα καταρρέει από τις εγκληματικές επιλογές μιας αυταρχικής κυβέρνησης.

Αυτή η κυβέρνηση είναι απερίγραπτη. Στο τέλος θα καταφέρει να έχει απέναντί της όχι μόνον τους ανεμβολίαστους, αλλά και τους εμβολιασμένους υγειονομικούς!