Επιτυχής αγγειοπλαστική στο νοσοκομείο της Χίου

Πεννυ Μπουλουτζα

Απόδειξη ότι με τη σωστή οργάνωση των υπηρεσιών υγείας, οι ασθενείς των ακριτικών περιοχών μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά κοντά στον τόπο κατοικίας τους αποτελεί η πρώτη πρωτογενής αγγειοπλαστική σε ασθενή από τη Λήμνο που πραγματοποιήθηκε στο αιμοδυναμικό εργαστήριο του Σκυλίτσειου νοσοκομείου Χίου.

Ειδικότερα, την περασμένη Παρασκευή το ΕΚΑΒ κλήθηκε να μεταφέρει έναν 77χρονο άνδρα με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου από τη Λήμνο στην Αθήνα. Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής του που έχριζε άμεση αντιμετώπιση οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας απευθύνθηκαν στο Σκυλίτσειο νοσοκομείο γνωρίζοντας ότι λειτουργεί τους τελευταίους 16 μήνες Αιμοδυναμικό εργαστήριο που έχει να επιδείξει σημαντικό έργο. Σημειώνεται ότι στο νοσοκομείο έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 350 στεφανιογραφίες και περίπου 70 «μπαλονάκια». Οπως είπε στην «Κ» ο διοικητής του νοσοκομείου, κ. Ιωάννης Ξενάκης, «λάβαμε ειδοποίηση στην 7.15 μ.μ. Στις 9.30 μ.μ. ο ασθενής είχε φτάσει στο νοσοκομείο. Υποβλήθηκε σε στεφανιογραφία και αγγειοπλαστική, με απόλυτη επιτυχία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν η πρώτη φορά που το αιμοδυναμικό εργαστήριο του νοσοκομείου Χίου προχώρησε σε πρωτογενή αγγειοπλαστική (δηλαδή αγγειοπλαστική αμέσως μετά το επεισόδιο, χωρίς να έχει προηγηθεί φαρμακευτική θεραπεία), αποδεικνύοντας ότι ακόμα και ένα μικρό «νησιωτικό» νοσοκομείο μπορεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία σοβαρά περιστατικά.

Σύμφωνα με τον κ. Ξενάκη, επόμενος στόχος είναι να οργανωθεί το καρδιολογικό τμήμα του νοσοκομείου με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί τα περιστατικά όλου του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την περαιτέρω στελέχωση του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου και την επέκταση και ενίσχυση του Καρδιολογικού Τμήματος.