Επιβεβαιώνει ο Γ. Ραγκούσης το νέο μαχαίρι σε επιδόματα και μισθούς του Δημοσίου

Δικαίωση της πολιτικής των βάρβαρων περικοπών στο εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων χαρακτήρισε ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης τα συμπεράσματα της “μελέτης για τις μισθολογικές εξελίξεις στο Δημόσιο”, που δόθηκε προχθές στη δημοσιότητα. Προανήγγειλε μάλιστα νέο μαχαίρι στα επιδόματα και τους μισθούς του Δημοσίου στη βάση της “σύγκλισης” των αμοιβών και των 15 διαφορετικών μισθολογίων με βασική αρχή “ίση αμοιβή για δουλειά ίσης αξίας”.

Σε χθεσινή του συνέντευξη ο κ. Ραγκούσης υπογράμμισε ότι με τη μελέτη “στην πραγματικότητα επιβεβαιώνεται η μέχρι τώρα κατεύθυνση, την οποία έχουμε υιοθετήσει και έχουμε ακολουθήσει, θα μπορούσα να πω και δικαιώνεται”, ενώ ανακοίνωσε ότι σύντομα θα ξεκινήσει η επόμενη φάση του διαλόγου με την ΑΔΕΔΥ για τη δημιουργία ενός “νέου, δίκαιου, σύγχρονου μισθολογίου στη δημόσια διοίκηση”, όπως το χαρακτήρισε.

Για να επιτευχθεί αυτό, ωστόσο, όπως τόνισε, πρέπει να υπάρξει σύγκλιση των διαφόρων αμοιβών και των 15 διαφορετικών μισθολογίων που υπάρχουν σήμερα στο Δημόσιο. “Αν δεν υπάρξει σύγκλιση δεν υπάρχει νέο μισθολόγιο”, υπογράμμισε προσθέτοντας πως “αν αφήσουμε τις ανισότητες, ο ίδιος οικονομολόγος, ο ίδιος δικηγόρος επειδή είναι στο ένα υπουργείο να παίρνει 30% παραπάνω από τον άλλον οικονομολόγο ή δικηγόρο που είναι στο άλλο υπουργείο, τότε δεν κάναμε νέο μισθολόγιο. Τότε αναπαράξαμε την ίδια κατάσταση που υπάρχει σήμερα. Η βασική αρχή αυτού του νέου μισθολογίου θα είναι ίση αμοιβή για δουλειά ίσης αξίας”, σημείωσε, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά τις μειώσεις αποδοχών προς τα κάτω, τόσο μέσω της περικοπής των επιδομάτων, όσο και μέσω της εξομοίωσης των αμοιβών των υπαλλήλων με το ίδιο αντικείμενο.

Ο κ. Ραγκούσης δήλωσε ακόμη ότι στόχος αυτού του νέου μισθολογίου δεν είναι η περικοπή του μισθολογικού κόστους. Προς επίρρωση επικαλέστηκε τους πίνακες της μελέτης “από τους οποίους φαίνεται καθαρά ότι με τις πολιτικές που έχουμε μέχρι τώρα ακολουθήσει και κυρίως μέσα από την επιλογή να προχωρήσουμε πέρυσι στο πάγωμα των προσλήψεων και φέτος στον κανόνα 5 προς 1, στο τέλος της τετραετίας θα έχουμε πραγματικά πετύχει να μειώσουμε το μισθολογικό κόστος στο δημόσιο από περίπου 21,5 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο στα 16,5 περίπου δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο”.

Στο τέλος αυτής της προσπάθειας, κατέληξε ο υπουργός Εσωτερικών, “θα έχουμε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά μισθολογικής δαπάνης δημοσίου σε σχέση με το σύνολο των πρωτογενών δαπανών ενός κράτους”.

Ο υπουργός Εσωτερικών άφησε, τέλος, ανοιχτό το ζήτημα των μετατάξεων υπαλλήλων ακόμη και μετά την κατάρτιση του ενιαίου μισθολογίου.