Ερανος για γάζες!

 Εχεις γάζες περίσσευμα να με καλύψεις;

– Θα σου στείλω όσες μπορώ, αλλά σύριγγες πρέπει να βρούμε από αλλού, τελειώνουν και εδώ…

– Εντάξει, και για ορούς μην ανησυχείς, ξέρω από πού θα καλυφθούμε…

Τέτοιου τύπου συνομιλίες γίνονται καθημερινά στα διοικητικά γραφεία των δημόσιων νοσοκομείων που «ξεμένουν» από γάζες, ορούς, σύριγγες, καθετήρες και διάφορα άλλα αναλώσιμα υλικά, εξαιτίας του «παγώματος» των προμηθειών!

Ετσι, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι διοικήσεις αρχίζουν τα μεταξύ τους τηλεφωνήματα προσπαθώντας να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες των νοσοκομείων τους με τη μέθοδο του… «εσωτερικού δανεισμού»: Δηλαδή, νοσοκομεία που έχουν ακόμη αρκετό απόθεμα δανείζουν υλικά σε εκείνα που δεν έχουν…

Μόλις κανονιστούν οι «διανομές» της ημέρας, ξεκινούν τα φορτηγάκια που «γράφουν» πολλά χιλιόμετρα το τελευταίο διάστημα στους δρόμους του Λεκανοπεδίου για να μεταφέρουν τα υλικά από το ένα νοσοκομείο στο άλλο. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν μάλιστα ότι πριν από μερικές μέρες ήρθαν στην Αθήνα από την Ηλεία μεγάλες ποσότητες από γάζες που είχαν σταλεί για την κάλυψη των πυροπλήκτων και τελικά δεν χρησιμοποιήθηκαν!

Ωστόσο, οι διανομές δεν περιλαμβάνουν υλικά χειρουργικών επεμβάσεων τα οποία «στερεύουν» επικίνδυνα στα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία, αφού οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές ανέρχονται πλέον σε πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και οι εταιρίες αρνούνται πια να εφοδιάζουν το ΕΣΥ. Από αύριο και μεθαύριο το πρόβλημα θα πάρει ακόμη πιο εκρηκτικές διαστάσεις, αφού οι προμηθευτές ορθοπαιδικού υλικού αποσύρουν ακόμη και το υπάρχον στοκ από τέσσερα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής. Τα χρέη του ΕΣΥ μόνο για αγορές τέτοιων υλικών ξεπερνούν πλέον τα 700 εκατομμύρια ευρώ ενώ, σύμφωνα με τα μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπαιδικού Υλικού (ΠΑΣΥΠΟΥ), σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν ανεξόφλητα χρέη από το 2005!

Οι λίστες αναμονής για ορθοπαιδικές επεμβάσεις στο ΚΑΤ και το Ασκληπιείο της Βούλας αναμένεται να εκτοξευθούν, καθώς δεν θα υπάρχουν υλικά για τα χειρουργεία. Για την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών οι προμηθευτές έχουν δηλώσει ότι παρέχουν υλικά, απαιτώντας όμως να πληρώνονται τοις μετρητοίς.

Τα δύο αυτά νοσοκομεία, δε, είναι εκείνα που «σηκώνουν» το μεγαλύτερο φορτίο ορθοπαιδικών επεμβάσεων όχι μόνο για τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου αλλά και για χιλιάδες ασθενείς από την περιφέρεια. Το ΚΑΤ έχει έξι ορθοπαιδικές κλινικές και τρία ειδικά ορθοπαιδικά τμήματα και πραγματοποιεί κάθε χρόνο πάνω από 11.000 επεμβάσεις. Ανάλογη είναι η χειρουργική «κίνηση» και στο Ασκληπιείο της Βούλας, που καλύπτει ορθοπαιδικά όλο το νότιο άξονα της Αττικής.

Το στοκ ορθοπαιδικών υλικών θα αποσυρθεί και από τον Ευαγγελισμό, που ήδη αντιμετωπίζει ελλείψεις και άλλων εξειδικευμένων υλικών τόσο στα νοσηλευτικά τμήματα όσο και στα εργαστήρια, καθώς και από το Γενικό Κρατικό Αθηνών. Το νοσοκομείο της λεωφόρου Μεσογείων, πάντως, φαίνεται πως είναι από αυτά που για την ώρα δεν έχουν πρόβλημα με τα αποθέματα αναλώσιμων υλικών, σε αντίθεση με άλλα όπως το Κοργιαλένειο (Ερυθρός Σταυρός) ή το Λαϊκό.

Το πρόβλημα φαίνεται να έχει μόνο μία λύση: τη ρύθμιση των χρεών του ΕΣΥ, τα οποία συνολικά έχουν φτάσει στο δυσθεώρητο ύψος των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πριν από λίγες μέρες, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομίας για την τακτοποίηση των χρεών πριν από το τέλος του 2008.

ΚΟΥΚΛΑΚΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ