Ερχεται μπλακ άουτ εφημεριών στο νοσοκομείο Βόλου

Του ΑΝΤΩΝΗ ΦΩΚΙΔΗ

Με «μπλακ άουτ» στις εφημερίες κινδυνεύουν από την 1η Σεπτεμβρίου οι κλινικές του Νοσοκομείου Βόλου, καθώς οι γιατροί, βάσει του σταθερού επιδόματος εφημέρευσης που θα λαμβάνουν, θα πρέπει να κάνουν επτά εφημερίες το μήνα.

Κάποιες κλινικές, όμως, όπως η χειρουργική, απαιτούν μεγαλύτερο αριθμό εφημεριών από κάθε γιατρό. Μέχρι 7 εφημερίες πληρώνει το Υπουργείο. Αν απαιτούνται παραπάνω από επτά, τότε θα πληρώνεται από το νοσοκομείο… που δεν έχει κονδύλια. Παράλληλα, αιτήσεις για μετάταξη και συνταξιοδότηση κάνουν αρκετοί εργαζόμενοι στα Κέντρα Υγείας του νομού, λόγω της αβεβαιότητας από τις συγχωνεύσεις φορέων που προωθεί ο «Καλλικράτης».

Το επίδομα εφημέρευσης θα ισχύει από την 1η Σεπτεμβρίου και βάσει αυτού οι ειδικευόμενοι και ειδικευμένοι γιατροί θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν κάθε μήνα επτά εφημερίες, οι οποίες θα είναι είτε ενεργοί, δηλαδή όλο το 24ωρο στο νοσοκομείο, είτε ετοιμότητας. Το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στο επίδομα εφημέρευσης ξεκινά από τα 800 ευρώ και καταλήγει στα 1.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαθμίδα του κάθε γιατρού.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, όμως, η κατάσταση αυτή αναμένεται να προκαλέσει δύο σοβαρά προβλήματα.

Οπως τονίζει ο πρόεδρος της τοπικής ένωσης νοσοκομειακών γιατρών, Παναγιώτης Μοσχοτζόπουλος, πρώτον, κλινικές του νοσοκομείου, όπως η χειρουργική, που «απαιτούν» από τον κάθε γιατρό να κάνει περισσότερες από επτά εφημερίες, θα αντιμετωπίσουν σημαντικό πρόβλημα λίγο μετά τα μέσα του Σεπτεμβρίου. Γιατί στη χειρουργική κλινική άλλος γιατρός είναι στα επείγοντα, άλλος στο χειρουργείο και άλλος στο τμήμα, οπότε οι επτά εφημερίες μηνιαίως από τον κάθε γιατρό δεν επαρκούν. Επίσης κάποια τμήματα, όπως το μικροβιολογικό, θα πρέπει να έχουν συνεχώς εφημερεύοντα γιατρό. Δεύτερον, σε περίπτωση που χρειαστεί ο γιατρός να κάνει και όγδοη ή ένατη εφημερία, τότε δεν θα πληρωθεί από το υπουργείο Υγείας, αλλά από το νοσοκομείο, το οποίο είναι άγνωστο αν διαθέτει κάποια έσοδα.

Στο θέμα αυτό ο διοικητής του νοσοκομείου, Αριστείδης Ζαχαρόπουλος, εμφανίστηκε προβληματισμένος, λέγοντας πως η πληρωμή των γιατρών για εφημερίες που έκαναν από το ίδιο το νοσοκομείο είναι ένα θέμα που εξετάζεται.

«Αδειάζουν» τα Κέντρα Υγείας

Με μεγάλη μείωση του προσωπικού τους και κυρίως του παραϊατρικού κινδυνεύουν πλέον τα Κέντρα Υγείας στο νομό Μαγνησίας, λόγω των αιτήσεων από τους εργαζόμενους είτε για μετάταξη στο «Αχιλλοπούλειο» και το ΙΚΑ, είτε για συνταξιοδότηση. Στο μεταξύ, δώδεκα άτομα προσελήφθησαν χθες από το Νοσοκομείο Βόλου.

Μεγάλη ανησυχία και αβεβαιότητα έχει προκαλέσει στους εργαζόμενους στα Κέντρα Υγείας η διοικητική μεταρρύθμιση «Καλλικράτης» και οι συγχωνεύσεις φορέων που προωθεί. Πλέον, παρατηρείται το φαινόμενο οι εργαζόμενοι να κάνουν από τώρα αίτηση για μετάταξη είτε στο νοσοκομείο είτε στο ΙΚΑ, γιατί δεν ξέρουν πού μπορεί να βρίσκονται εργασιακά έπειτα από λίγα χρόνια, όταν μπει σε τελική εφαρμογή ο «Καλλικράτης». Μάλιστα υπάρχουν και άλλοι εργαζόμενοι, οι οποίοι ήδη έκαναν αίτηση για συνταξιοδότηση. Μετατάξεις και συνταξιοδοτήσεις είναι πολύ πιθανόν να αποτελέσουν τις δύο βασικές αιτίες για τη μείωση του προσωπικού στα Κέντρα Υγείας.

Για παράδειγμα, στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής έχουν γίνει πέντε αιτήσεις από εργαζόμενους για μετάταξη και συνταξιοδότηση.

Τη μετάταξη επιθυμούν κυρίως εργαζόμενοι στην κατηγορία του παραϊατρικού προσωπικού, όπως επισκέπτριες υγείας, μαίες, παρασκευαστές. Βέβαια, για το ίδιο θέμα ενδιαφέρονται και διοικητικοί υπάλληλοι, καθώς και οδηγοί ασθενοφόρων και νοσηλευτές. Συνολικά στα Κέντρα Υγείας του νομού εργάζονται 225 εργαζόμενοι. Αρμόδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι αυτοί που θα θελήσουν να πάρουν μετάταξη ή να συνταξιοδοτηθούν μέσα στο 2010, ίσως να αγγίξουν τους 40.