Ερχεται νέος γύρος κινητοποιήσεων

Σε νέες κοινές απεργιακές κινητοποιήσεις θα προχωρήσουν μετά τις 7 Ιανουαρίου τα συνδικάτα (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ) και όλες οι επαγγελματικές οργανώσεις των εργαζομένων των οποίων τα ασφαλιστικά Ταμεία οδηγούνται σε βίαιη ενοποίηση (δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί, δημοσιογράφοι) αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει, έως τότε, σε διάλογο και παραμείνει αμετακίνητη στις θέσεις της τόσο για τις ενοποιήσεις όσο και για τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης.

Το χρονικό αυτό περιθώριο αφήνουν για διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση οι συνδικαλιστικές και επαγγελματικές οργανώσεις μετά τις απεργιακές κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν και ενόψει των νέων και απευθείας συναντήσεων που αναμένουν να έχουν με την αρμόδια υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φ. Πάλλη – Πετραλιά.

Νέα σύσκεψη

Οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών και επαγγελματικών οργανώσεων αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν νέα σύσκεψη στις 7 Ιανουαρίου για να αναλάβουν από κοινού νέες πρωτοβουλίες και να λάβουν αποφάσεις «ανάλογα με τις εξελίξεις»: «Ζητήσαμε από την υπουργό να προσέλθει με νέες προτάσεις, επισήμως δεν έχουμε καμία αλλαγή», δήλωσε στην «Η» ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Π. Σόμπολος μετά το διάβημα διαμαρτυρίας που έκαναν οι δημοσιογράφοι μαζί με τους μηχανικούς, τους γιατρούς και τους δικηγόρους στο υπουργείο Απασχόλησης.

«Αναμένουμε πρόταση για τη χρηματοδότηση και την καταβολή των οφειλών του κράτους στα Ταμεία» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΓΣΕΕ Στ. Ανέστης σημειώνοντας πως το κλειδί για τις εξελίξεις το κρατά η κυβέρνηση.

Σε κυβερνητικό επίπεδο, πάντως, γίνεται ένας επανασχεδιασμός των μέτρων για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που χωρίς να αλλάζει το γενικό πλαίσιο θα «σπάει» το απεργιακό «μέτωπο» είτε με την πρόβλεψη περισσότερων Ταμείων (όπως για τους εργαζoμένους στα ΜΜΕ, ώστε να εξαιρεθούν από το Ενιαίο Ταμείο των Επιστημόνων) είτε με μεγαλύτερες μεταβατικές περιόδους, σε σχέση με τις αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Η Φ. Πάλλη Πετραλιά δίνοντας ένα πρώτο στίγμα, δήλωσε χθες στην Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων που συζητούν την αναθεώρηση της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών ότι «δεν πρόκειται να αναμειχθεί στο έργο της». Και ικανοποιώντας το αίτημα των εκπροσώπων των οργανώσεων ανακοίνωσε ότι «θα δοθεί μια μικρή παράταση για να ολοκληρωθεί το σχετικό πόρισμα».

Στα βαρέα η καθαριότητα

Η Φ. Πάλλη – Πετραλιά συνυπέγραψε και τη ρύθμιση για την ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά των εργατών καθαριότητας των ΟΤΑ. Τη ρύθμιση αυτή είχαν υποσχεθεί στους εργαζομένους τον Νοέμβριο οι Γ. Αλογοσκούφης και Π. Παυλόπουλος ύστερα από θετική εισήγηση και του προέδρου της ΚΕΔΚΕ Ν. Κακλαμάνη. Η ρύθμιση δίδει τη δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης (οι άνδρες στα 58 και οι γυναίκες στα 53) σε παλιούς (κατόπιν υποβολής αιτήσεως) και νέους ασφαλισμένους, προβλέπει την παρακράτηση ειδικής εισφοράς 4,3% επί του μισθού καθώς και «μπόνους» (χορήγηση 1 μισθολογικού κλιμακίου και συνολικά 3 ύστερα από 5, 10 και 15 έτη εργασίας).