Ερχεται το τέλος των φορολογικών προνομίων

 

Το υπουργείο Οικονομικών βλέποντας ότι τα έσοδα του κράτους βρίσκονται κάτω από τη βάση προχωρεί στη ριζική ανατροπή του ισχύοντος συστήματος

ΚΩΣΤΑΣ ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ |
Τέλος στα φορολογικά προνόμια που απολαμβάνουν χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, δικαστικοί, βουλευτές, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, αθλητές, καλλιτέχνες, ιδιοκτήτες ταξί, εργολάβοι-κατασκευαστές, ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων τουριστικών καταλυμάτων, βενζινοπώλες και δεκάδες άλλες κατηγορίες φορολογουμένων θέτει το υπουργείο Οικονομικών με τη φορολογική μεταρρύθμιση που πρόκειται να εφαρμόσει από το 2010. Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις οι παραπάνω κατηγορίες πολιτών αντιμετωπίζονται σε αρκετές περιπτώσεις με αρκετά πιο ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς και αυτό έχει ως αποτέλεσμα το Δημόσιο κάθε χρόνο να έχει σημαντικές απώλειες εσόδων.

Το υπουργείο Οικονομικών βλέποντας ότι τα έσοδα του κράτους βρίσκονται κάτω από τη βάση προχωρεί στη ριζική ανατροπή του ισχύοντος φορολογικούς συστήματος και δεν αφήνει στο απυρόβλητο ούτε τους δικαστές αλλά ούτε και τους βουλευτές οι οποίοι φορολογούνται με βάση το Ζ΄ ψήφισμα που τους προσφέρει ειδική φορολογική μεταχείριση για τα εισοδήματα που αποκτούν πέραν της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.

Φορολογία ειδικού τύπου

Το ίδιο πρόκειται να συμβεί και στους χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους που λαμβάνουν επιδόματα τα οποία φορολογούνται αυτοτελώς αλλά και σε μια σειρά επαγγελματιών οι οποίοι φορολογούνται με ειδικό τρόπο. Το «σήμα» έδωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου και μένει τώρα να υλοποιηθεί από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνουσε συνεργασία με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών κ. Ηλ. Πλασκοβίτη και τον αρμόδιο γενικό γραμματέα για φορολογικά θέματα κ. Δ. Γεωργακόπουλο. Η εντολή είναι σαφής, καταργήστε τις φοροαπαλλαγές και μεταφέρετε όλα τα αυτοτελώς φορολογούμενα εισοδήματα στη φορολογική κλίμακα.

Αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών μιλώντας στο «Βήμα» διευκρίνισε ότι η εντολή που έχει δοθεί από την ηγεσία του υπουργείου είναι να εξετασθούν όλες οι υφιστάμενες φοροαπαλλαγές και όπου υπάρχουν κραυγαλέες αδικίες να καταργηθούν άμεσα.

Στο ερώτημα ποιες φοροαπαλλαγές θα μπορούσαν να ορισθούν χαριστικές, όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός ότι θα καταργήσει, ο ίδιος παράγοντες τονίζει ότι όταν μια σειρά από επαγγελματίες αλλά και μισθωτοί εισπράττουν εισοδήματα τα οποία φορολογούνται με διαφορετικό τρόπο απ΄ ό,τι συμβαίνει με τους υπόλοιπους φορολογούμενους αυτές μπορούν να χαρακτηρισθούν προνομιακές-χαριστικές.

Για παράδειγμα, οι βουλευτές φορολογούνται κανονικά για τη βουλευτική τους αποζημίωση αλλά αν έχουν και άλλα εισοδήματα, π.χ. από ενοίκια, δεν προστίθενται αυτά στα εισοδήματα από βουλευτική αποζημίωση αλλά φορολογούνται ξεχωριστά με την κλίμακα φόρου χωρίς να λαμβάνεται υπόψη αφορολόγητο όριο. Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά, αν κάποιος έχει εισοδήματα από βουλευτική αποζημίωση π.χ. 60.000 ευρώ ετησίως και λαμβάνει και άλλα 20.000 ευρώ από ενοίκια, δεν θα αθροιστούν τα δύο αυτά ποσά αλλά θα φορολογηθούν ξεχωριστά. Με αυτόν τον τρόπο τα επιπλέον 20.000 ευρώ δεν θα φορολογηθούν με τον υψηλό φορολογικό συντελεστή του 35% ή του 40% αλλά με πολύ πιο χαμηλό.

Αλλη περίπτωση ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης ισχύει στους ιδιοκτήτες ταξί, τους ιδιοκτήτες δημοσίας χρήσεως αυτοκινήτων, τους ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων κτλ. Το κράτος τεκμαρτά φορολογεί τις παραπάνω κατηγορίες φορολογουμένων χωρίς να λαμβάνει υπόψη τα πραγματικά ετήσια έσοδά τους.

Ειδική μεταχείριση εφαρμόζεται και στους πολιτικούς μηχανικούς, τους αρχιτέκτονες, τους εργολάβους-κατασκευαστές κτλ. οι οποίοι και αυτοί έχουν ειδικό καθεστώς φορολογίας το οποίο τους επιτρέπει να πληρώνουν σε αρκετές περιπτώσεις πολύ λιγότερο φόρο από αυτόν που θα κατέβαλλαν αν φορολογούνταν όπως και οι άλλοι πολίτες με την κλίμακα.

Η κεντρική κατεύθυνση είναι να καταργηθεί το ειδικό καθεστώς φορολογίας που εφαρμόζεται σήμερα κατά περίπτωση και όλα τα εισοδήματα να φορολογούνται με βάση τη νέα ενιαία προοδευτική φορολογική κλίμακα. Σε ό,τι αφορά τα αυτοτελώς φορολογούμενα εισοδήματα δημοσίων υπαλλήλων στο υπουργείο Οικονομικών λένε ότι «δεν είναι δυνατόν να υπάρχει διαφορετική φορολογική μεταχείρισητων επιδομάτων που καταβάλλονταιστους δημοσίους υπαλλήλους και άλλα να φορολογούνταιμε την κλίμακα φόρου και άλλα αυτοτελώς ».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα ΔΙΒΕΕΤ που λαμβάνουν οι εφοριακοί υπάλληλοι όπου το 50% αυτών φορολογούνται στην κλίμακα και τα υπόλοιπα με συντελεστή 20%. Αν το σύνολο των έξτρα αυτών αμοιβών μεταφερθούν στη φορολογική κλίμακα τότε η φορολογική επιβάρυνση για τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών θα είναι αρκετά μεγαλύτερη σε σχέση με τα ισχύοντα.

Πάντως, όπως φαίνεται, η συγκεκριμένη κατηγορία φορολογουμένων θα είναι οι πρώτοι που θα δώσουν το «καλό» παράδειγμα για να εφαρμοστεί η κατάργηση της αυτοτελούς φορολογίας σε όλες τις περιπτώσεις.

Αμοιβές μηχανικών και αρχιτεκτόνων

Ετσι, στο φορολογικό στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών έχουν τεθεί αρκετές κατηγορίες αμοιβών, όπως είναι για παράδειγμα αυτές που εισπράττονται από αρχιτέκτονες ή πολιτικούς μηχανικούς για την ανέγερση οικοδομών καθώς αυτές φορολογούνται σήμερα αυτοτελώς με συντελεστή 15%, πλέον εισφοράς ΟΓΑ 15% στο ποσό του φόρου.

Επίσης, παρακράτηση φόρου 20% εφαρμόζεται στα ποσά που καταβάλλονται σε αλλοδαπά αθλητικά σωματεία, για τη μεταβίβαση σε ημεδαπά αθλητικά σωματεία, ανεξάρτητα από τη νομική μορφή τους, του δικαιώματος χρησιμοποίησης αλλοδαπών ποδοσφαιριστών, καλαθοσφαιριστών, πετοσφαιριστών, υδατοσφαιριστών και λοιπών αθλητών.

Με 20% φορολογούνται αυτοτελώς τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται στους ποδοσφαιριστές, καλαθοσφαιριστές, προπονητές, καθώς και στους άλλους αμειβόμενους αθλητές από τις ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες ή τα αναγνωρισμένα αθλητικά σωματεία, κατά την υπογραφή του συμβολαίου μετεγγραφής ή την ανανέωση του συμβολαίου συνεργασίας.

Αυτοτελώς με συντελεστή 15% φορολογούνται οι εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ και των πανεπιστημιακών γιατρών, ενώ με αρκετά χαμηλό φορολογικό συντελεστή (5%) επιβαρύνονται τα επιδόματα επικίνδυνης εργασίας (πτητικό, καταδυτικό, ναρκαλιείας, αλεξιπτωτιστών, δυτών και υποβρύχιων καταστροφών) που καταβάλλονται σε αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και οπλίτες των ενόπλων δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας, της πυροσβεστικής υπηρεσίας και του λιμενικού σώματος.

Προκαταβολή ΦΜΑΠ προτείνει ο Παπακωνσταντίνου

Τη δυνατότητα να προπληρώσουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας για κάποια χρόνια και στη συνέχεια να απαλλαγούν από οποιαδήποτε άλλη φορολογική επιβάρυνση που αφορά τα συγκεκριμένα ακίνητα εξετάζει να δώσει το υπουργείο Οικονομικών το επόμενο έτος, προκειμένου να εισπράξει έσοδα και να μειωθεί με ταχείς ρυθμούς το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπαπακωνσταντίνου την περασμένη Παρασκευή κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των βασικών αξόνων της φορολογικής μεταρρύθμισης που θα εφαρμοστεί από το 2010 δήλωσε ότι θα τεθεί στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου το θέμα της τιτλοποίησης των φόρων που θα εισπραχθούν από την επαναφορά του ΦΜΑΠ. Ο μηχανισμός εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου θα είναι απλός και θα δίνει τη δυνατότητα σε όσους ιδιοκτήτες ακινήτων επιθυμούν να ενταχθούν στο νέο σύστημα προπληρωμής του ΦΜΑΠ με έκπτωση φόρου ανάλογα με τα έτη που θα εξοφλήσει ο ιδιοκτήτης (π.χ. 5 ή 10 ετών). Στη συνέχεια βάσει των νέων διατάξεων που θα θεσπισθούν θα απαλλαγούν από οποιαδήποτε φορολογική υποχρέωση αφορά το ακίνητο για το οποίο έγινε η προπληρωμή του φόρου. Το μέτρο αυτό πέραν του ότι θα δώσει ανάσα στα δημόσια έσοδα εκτιμάται ότι θα βοηθήσει και τους ιδιοκτήτες ακινήτων να προγραμματίσουν καλύτερα τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.