Ερχονται τα δύσκολα για τη γρίπη

Σε αυξημένο συναγερμό για τη νέα γρίπη έχουν μπει οι υγειονομικές Αρχές.

Η εκτίμηση των επιδημιολόγων είναι ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των ασθενών. Η αυξημένη ζήτηση για φροντίδα θα προκαλέσει σημαντική πίεση σε νοσοκομεία και στις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Το υπουργείο Υγείας έχει ζητήσει τη συνδρομή των ιατρικών συλλόγων της χώρας, προκειμένου να διαμορφωθεί και ένα δίκτυο ιδιωτών γιατρών. Η διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ) έχει σχεδόν έτοιμο ένα δίκτυο 180 γιατρών, οι οποίοι θα εφημερεύουν καθημερινά από τα ιατρεία τους.

Ο γραμματέας του Συλλόγου, κ. Γιώργος Ελευθερίου, διευκρίνισε χθες στο «Εθνος» ότι πρόκειται για παθολόγους, γενικούς γιατρούς, καρδιολόγους και παιδίατρους, οι οποίοι θα καλύπτουν πέντε ζώνες στην περιοχή της Αθήνας.

Οι επιδημιολόγοι του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) καλούν τους επαγγελματίες Υγείας να είναι σε εγρήγορση, καθώς θα κληθούν να σηκώσουν σημαντικό βάρος στην αντιμετώπιση των περιστατικών. Η πίεση -σημειώνουν- θα είναι μεγάλη στο σύστημα Υγείας, στις υπηρεσίες δημόσιας υγείας και στην κοινωνική ζωή συνολικότερα.

Από το ΚΕΕΛΠΝΟ έχουν σταλεί οδηγίες αντιμετώπισης περιστατικών νέας γρίπης στα ιδιωτικά ιατρεία. Σύμφωνα με αυτές, τα «ύποπτα» περιστατικά πρέπει να εξετάζονται σε καλά αεριζόμενο χώρο και μακριά από τους άλλους ασθενείς.

Οι γιατροί καλούνται να χρησιμοποιούν μάσκες και γάντια, το στηθοσκόπιο και τα θερμόμετρα πρέπει να απολυμαίνονται πριν χρησιμοποιηθούν σε άλλους ασθενείς.

Εμφαση δίνεται στο καλό πλύσιμο των χεριών από τους γιατρούς, επί 15 δευτερόλεπτα, πριν και μετά την εξέταση ασθενών, όταν είναι εμφανώς λερωμένα και όταν αφαιρούνται τα γάντια.

Τα αντι-ιικά φάρμακα δεν πρέπει να χορηγούνται σε ασθενείς οι οποίοι εμφανίζουν ήπιες κλινικές εκδηλώσεις εμπύρετης λοίμωξης, εκτός αν ανήκουν σε κάποια από τις ομάδες υψηλού κινδύνου ή εμφανίζουν επιπλοκές από τη γρίπη.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό της γρίπης Α (Η1Ν1) που δεν ανήκουν σε κάποια από τις ομάδες υψηλού κινδύνου, παρουσιάζουν συμπτώματα αυτοπεριοριζόμενης λοίμωξης. Το όφελος, λοιπόν, που προκύπτει από τη χορήγηση αντι-ιικών, είναι πολύ περιορισμένο.

Η χορήγηση των εν λόγω φαρμάκων συνιστάται σε άτομα που ανήκουν σε κάποια από τις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση και εμφάνιση επιπλοκών και ήρθαν σε στενή επαφή μα άρρωστο ο οποίος εμφανίζει συμπτώματα γρίπης ή είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Πρέπει, επίσης, να χορηγούνται σε επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι ήρθαν σε επαφή με άρρωστο, κατά τη διάρκεια μεταδοτικότητας, η οποία είναι επτά ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

 

ΓΕΝΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

Ο ιός Η1Ν1, ευτυχώς, δεν έχει μέχρι στιγμής μεταλλαχθεί

Ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα γενετικών αναλύσεων του Η1Ν1, σύμφωνα με τα οποία ο ιός της νέας γρίπης δεν έχει, μέχρι τώρα, μεταλλαχθεί.

Λίγες ώρες μετά την ελπιδοφόρα ανακοίνωση των επιστημόνων, ο τσάρος της νέας γρίπης στη Βρετανία, αναθεωρώντας προς τα κάτω τις προβλέψεις του για τον αριθμό των θανάτων στη χώρα, τόνισε πως τελικά θα πεθάνουν περίπου οι μισοί από αυτούς που υποκύπτουν, ετησίως, από την εποχική γρίπη.

Σύμφωνα με τον σερ Λίαμ Ντόναλτσον, στη χώρα του Γκόρντον Μπράουν ο αριθμός των θανάτων από τη νέα γρίπη αναμένεται να φτάσει τους 19.000 και όχι τους 65.000, όπως αρχικά είχαν εκτιμήσει οι βρετανικές υγειονομικές υπηρεσίες.

Στις αρχές του καλοκαιριού, τα κρούσματα ανέρχονταν σε 100.000 την ημέρα, ενώ σήμερα έχουν μειωθεί στα 650.

Στις ΗΠΑ, η νέα γρίπη κόστισε τη ζωή σε 36 παιδιά από τον Απρίλιο όταν και εντοπίστηκε η νόσος σε αμερικανικό έδαφος, από συνολικά 447 θανάτους, σύμφωνα με στοιχεία του Αμερικανικού Κέντρου για τον Ελεγχο και την Πρόληψη Νοσημάτων. Από τα παιδιά, το 22% των θανατηφόρων κρουσμάτων ήταν απολύτως υγιή και ηλικίας κάτω των 5 ετών. Το 67% υπέφερε παράλληλα από υψηλού ρίσκου σοβαρές παθήσεις, όπως άσθμα.

Επιπλέον, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η πανδημία βρίσκεται σε ύφεση στο νότιο ημισφαίριο και ότι απλώς «συνυπάρχει» με τον ιό της εποχικής γρίπης.

Επιδημιολογικές αναλύσεις σε Αυστραλία, Αργεντινή, Χιλή, Νέα Ζηλανδία και Ουρουγουάη έδειξαν ότι, μετά τα μέσα Ιουλίου, στις χώρες αυτές τα κρούσματα της νέας γρίπης έχουν μειωθεί.

Στην Ιταλία, ένας Ναπολιτάνος, ηλικίας 51 ετών, με βεβαρημένο ιστορικό, είναι το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα στη χώρα. Ο ασθενής, που νοσηλευόταν επί αρκετές μέρες, είχε βρεθεί θετικός στον ιό Η1Ν1, ενώ η κατάσταση της υγείας του ήταν ήδη επιβαρημένη εξαιτίας των καρδιακών νοσημάτων και του διαβήτη από τα οποία έπασχε.

ΜΙΝΑ ΑΓΓΕΛΙΝΗ