Ερευνα για την αποκομιδή νοσοκομειακών αποβλήτων

ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ παρέμβαση προκάλεσαν καταγγελίες για τον τρόπο αποκομιδής, μεταφοράς και επεξεργασίας των νοσοκομειακών αποβλήτων, που θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία των πολιτών.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε τη διενέργεια σχετικής προκαταρκτικής εξέτασης, κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς που κατατέθηκε και η οποία αφορά στη δραστηριότητα εταιρείας που από το 2002 συλλέγει τα απόβλητα από μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, όπως το Σισμανόγλειο, ο Ευαγγελισμός και το Λαϊκό.

Όπως υποστηρίζεται στη μηνυτήρια αναφορά (η οποία κατατέθηκε, πάντως, από ανταγωνίστρια εταιρεία), η μεταφορά των άκρως επικίνδυνων και μολυσματικών αποβλήτων γίνεται με ακατάλληλα οχήματα και φορτηγά, που διανύουν μεγάλες αποστάσεις.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τις καταγγελίες, η αποκομιδή των λυμάτων από τα νοσοκομεία γίνεται συνήθως βράδυ, ώστε να μην γίνεται ο υποχρεωτικός έλεγχος από τις αρμόδιες επιτροπές, ενώ τα νοσοκομειακά απόβλητα φυλάσσονται και επεξεργάζονται σε παράνομες αποθήκες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στις οποίες δεν τηρούνται ούτε οι ελάχιστοι κανόνες υγιεινής.