Έρευνα για τις προμήθειες του νοσοκομείου Ιωαννίνων

Στο μικροσκόπιο των επιθεωρητών Υγείας βρίσκεται το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων μετά τη χθεσινή αποκάλυψη του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου ότι προμηθευόταν καρδιολογικά στεντ με φαρμακευτική ουσία και τα πλήρωνε προς 1.500 ευρώ, ενώ η τιμή που έχει καθορίσει το Παρατηρητήριο Τιμών δεν ξεπερνά τα 1.000 ευρώ.

Ο κ. Λοβέρδος εξήγησε ότι τα ευρήματα των επιθεωρητών θα παραδοθούν στον αρμόδιο εισαγγελέα, ο οποίος και θα αποφασίσει αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες.

Παράλληλα ανέφερε ότι ήδη έχει στείλει στον εισαγγελέα φάκελο με διάφορες υποθέσεις που αφορούν κυρίως προμήθειες και δεσμεύτηκε ότι στο νομοσχέδιο των μεταμοσχεύσεων, που θα κατατεθεί στη Βουλή, θα δίνεται μεγαλύτερη ελευθερία, ώστε οι επιθεωρητές Υγείας να μπορούν να παρεμβαίνουν σε βάθος και να κάνουν έρευνα όπου υπάρχουν σκιές.

Επιπλέον, δήλωσε ότι το πείραμα της συγχώνευσης των νοσοκομείων “Έλενα” και “Αλεξάνδρα” δείχνει να επιτυγχάνει και πως η δεύτερη συγχώνευση θα ξεκινήσει άμεσα για το νοσοκομείο του Ρίου με το νοσοκομείο “Άγιος Ανδρέας” της Πάτρας.

Όπως δήλωσε ο κ. Λοβέρδος, από την 1η Ιουνίου θα ξεκινήσει κανονικά η λειτουργία του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), καθώς θα συνδεθούν τα πέντε νοσοκομεία του ΙΚΑ με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Ταυτόχρονα ανακοίνωσε στους διοικητές των νοσοκομείων ότι εξετάζεται η δυνατότητα να συνεργάζονται τα δημόσια νοσοκομεία με ασφαλιστικές εταιρείες. Άφησε, τέλος, ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν μέτρα για κάποιες άλλες υποθέσεις που απασχολούν το υπουργείο Υγείας, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το ότι υπάρχουν ακτινολόγοι που παίρνουν άδεια 174 ημέρες τον χρόνο.