Ερευνα για το κύκλωμα προώθησης φαρμάκων

Στον γενικό επιθεωρητή Υγείας παρέπεμψε η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» για κύκλωμα προώθησης συγκεκριμένων φαρμάκων.

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου ζήτησε από τον κ. Μ. Σαμπατακάκη να διερευνήσει άμεσα και πλήρως το θέμα. Στο δημοσίευμά της η εφημερίδα επικαλείται έγγραφα non papers, με βάση τα οποία καταγγέλλεται εκτεταμένη λειτουργία μεγάλου κυκλώματος προώθησης και πώλησης πολλών συγκεκριμένων φαρμάκων σε όλη την Ελλάδα μέσω δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων, με τη συνδρομή διοικητών, γιατρών και φαρμακοποιών.

Στα έγγραφα αυτά περιλαμβάνονται εκτενείς αναφορές για φάρμακα που δεν καταναλώνονται και απαιτείται «ανεύρεση ιατρών για παραγγελία», φαρμακοποιούς που προκαλούν προβλήματα προωθώντας άλλες εταιρείες καθώς και ανθρώπους διοικητών που ορίζονταν πρόεδροι σε επιτροπές-κλειδιά.

Τα σημειώματα αυτά δείχνουν ότι το κύκλωμα έχει λεπτομερή εσωτερική πληροφόρηση για το πώς διακινούνται τα φάρμακα μέσα στα νοσοκομεία, ώστε στη συνέχεια να προσεγγίζει τους κατάλληλους ανθρώπους για να τα προωθήσουν.