Ερευνα για τον θάνατο βρέφους

 

Πρόκειται για το παιδί από την Κοζάνη που κατέληξε έπειτα από σειρά λαθών

Ζωγια Κουταλιανου

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Εντολή για πλήρη διερεύνηση και κατεπείγουσα γραπτή αναφορά στους διοικητές των Γ΄ και Δ΄ Υγειονομικών Περιφερειών Ελλάδας (ΥΠΕ) έδωσε η υπουργός Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου όσον αφορά το τραγικό περιστατικό του θανάτου βρέφους από την Κοζάνη έπειτα από σειρά λαθών σε τέσσερα νοσοκομεία, ενώ Ενορκη Διοικητική Εξέταση θα διενεργηθεί στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης για να διερευνηθεί πώς η σορός που οδηγήθηκε στην ιατροδικαστική υπηρεσία για νεκροτομή έφερε άλλο όνομα.

Η υπόθεση, ωστόσο, έφερε στο προσκήνιο την τριτοκοσμική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της περιφέρειας, τα οποία υπολειτουργούν εξαιτίας της υποστελέχωσης. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης, όπου η λειτουργία του Παιδιατρικού Τμήματος έχει ανασταλεί από τον Νοέμβριο 2009, ελλείψει ιατρικού προσωπικού. Από τους τέσσερις παιδιάτρους που προβλέπονταν, οι δύο εργαζόμενοι παραιτήθηκαν το 2008. «Τα τελευταία χρόνια, οι παραιτήσεις γιατρών είναι συχνό φαινόμενο εξαιτίας των αντίξοων συνθηκών στα δημόσια νοσοκομεία», είπε στην «Κ» ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Δυτικής Μακεδονίας, κ. Χρ. Κατσίνας. Οι θέσεις των παραιτηθέντων, σημειώνεται σε ανακοίνωση της διοίκησης, επαναπροκηρύχθηκαν κατ’ επανάληψιν, ωστόσο ο διορισμός ενός υποψηφίου δεν έλαβε χώρα ποτέ, ενώ για τη δεύτερη θέση δεν υπήρξε ενδιαφερόμενος και εκκρεμεί η έγκριση του υπ. Υγείας για την προκήρυξη αυτής και της τρίτης θέσης. Ο διορισμός του διευθυντή έχει κολλήσει, καθώς το υπουργείο έχει αναστείλει τη λειτουργία των αρμοδίων οργάνων μέχρι την τοποθέτηση νέας διοίκησης.

Η προσπάθεια να λειτουργήσει το Παιδιατρικό με αποσπασμένους παιδιάτρους από τα Κέντρα Υγείας Σιάτιστας και Σερβίων απέβη ανεπιτυχής, ενώ ο διορισμός επικουρικών γιατρών έπεσε στο κενό, αφού οι διορισθέντες δήλωσαν παραίτηση. Με στόχο την κατεπείγουσα στελέχωση του τμήματος, οι αρμόδιοι προσανατολίζονται στην ίδια συνταγή, καθώς ο διορισμός επικουρικών γιατρών είναι η μόνη συνοπτική διαδικασία, ανέφερε ο υποδιοικητής της Γ΄ ΥΠΕ, κ. Π. Νάνος.

Εντούτοις, η ενιαύσιος (ενός έτους) θητεία των επικουρικών δεν καθιστά ελκυστική τη θέση, παρατήρησε ο διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου Κοζάνης κ. Ι. Μπισχινιώτης, τονίζοντας πως για την Κοζάνη εκκρεμούν 19 θέσεις ειδικών γιατρών από το 1999.