Εργασιακή ασπίδα για τους φορείς του ΑΙDS

Αυστηρά μέτρα προωθεί το υπουργείο Υγείας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μίνα Μουστάκα

Μέτρα προστασίας των δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους οροθετικούς περιλαμβάνονται σε εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο υιοθετεί για το ζήτημα εκ διαμέτρου αντίθετη στάση από την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου που άναψε πράσινο φως για την απόλυση φορέα του ΑΙDS.

Το υπουργείο Υγείας ξεκαθαρίζοντας πως «δεν μπορεί ούτε νομιμοποιείται να κρίνει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης», οροθετεί με εγκύκλιό του «χάρτη προστασίας» των εργασιακών δικαιωμάτων φορέων του ΑΙDS. Συγκεκριμένα, στην εγκύκλιο προβλέπεται:

● Δεν είναι υποχρεωτικό για οροθετικό να δηλώνει την κατάσταση της υγείας του στον εργοδότη.

● Απαγορεύεται η αποκάλυψη μετά την πρόσληψη ότι ο εργαζόμενος είναι οροθετικός, ώστε να μην υπάρχει καμία δυσμενής συνέπεια για τον ίδιο.

● Επιβάλλεται στον εργοδότη που γνωρίζει ότι ο εργαζόμενος είναι οροθετικός ή ασθενής με ΑΙDS να τηρεί εχεμύθεια.

● Απαγορεύεται η απόλυση ή η δυσμενής αλλαγή των εργασιακών σχέσεων εργαζομένου, μόνο από το γεγονός ότι είναι οροθετικός.

Ο ¶ρειος Πάγος
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου αναίρεσε απόφαση του Εφετείου, που είχε δικαιώσει 28χρονο φορέα του ΑΙDS κρίνοντας άκυρη και καταχρηστική την απόλυση από την επιχείρηση όπου εργαζόταν, επιδικάζοντάς του μάλιστα αποζημίωση.

Ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο με την απόφασή του έδειξε οριστικά την πόρτα εξόδου προς τον οροθετικό υπάλληλο, υπέρ της απόλυσης του οποίου είχαν ταχθεί και συνάδελφοί του φοβούμενοι επειδή είναι φορέας του ΑΙDS.

Ο ¶ρειος Πάγος ακυρώνοντας την απόφαση του Εφετείου αντέστρεψε τους όρους και δικαίωσε τους… φόβους των συναδέλφων του 28χρονου. Θεώρησε μάλιστα ότι η απόλυσή του δεν έγινε από εχθρικότητα, εμπάθεια ή εκδικητικότητα, αλλά για να εξασφαλιστούν η ηρεμία των λοιπών εργαζομένων και η εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης, που είχε διαταραχθεί σε μεγάλο βαθμό λόγω της μεταδοτικής νόσου.

«ΧΑΡΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ»

Με εγκύκλιο οροθετείται ο «χάρτης προστασίας» των εργασιακών δικαιωμάτων φορέων του ΑΙDS