Εργασιακό στρες στα δημόσια νοσοκομεία

Πεννυ Μπουλουτζα

Εντονο εργασιακό στρες βιώνουν επτά στους δέκα εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία. Στις δύσκολες εργασιακές συνθήκες εντός των δημόσιων μονάδων υγείας έρχεται να προστεθεί και η λεκτική βία που συχνά πυροδοτείται από τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού.

Ειδικότερα, έρευνα στην οποία συμμετείχαν 345 εργαζόμενοι -πλην γιατρών- από έξι ελληνικά νοσοκομεία, κατέδειξε ότι το 72,5% αναφέρει υψηλά επίπεδα εργασιακού στρες. Εντονότερο στρες εξαιτίας της εργασίας βιώνει το τεχνικό προσωπικό (83%) και «ακολουθούν» από κοντά οι νοσηλευτές (80,4%).

Περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα δηλώνουν ότι αισθάνονται ψυχολογική καταπόνηση, το 37,2% ότι βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση χρόνου και το 34,2% ότι παρουσιάζει σωματική κόπωση. Μεταξύ των «αρνητικών» εργασιακών παραγόντων είναι ο κακός εξαερισμός, ο περιορισμένος χώρος, ο θόρυβος και η ακατάλληλη θερμοκρασία.

Παράλληλα, έρευνα που έγινε σε δείγμα 155 νοσηλευτών στο νοσοκομείο «Αγία Ολγα», κατέδειξε ότι η μεγάλη πλειονότητα των νοσηλευτών (73%) εκτίθεται σε κάποια μορφή βίαιης συμπεριφοράς, συνήθως λεκτικής, με αποτέλεσμα τα υψηλά επίπεδα εργασιακού στρες αλλά και τη μείωση της επαγγελματικής ικανοποίησης (αναφέρεται από το 34% των νοσηλευτών/τριών). Η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων (99%) συμφωνεί στο ότι η έλλειψη προσωπικού και ο φόρτος εργασίας είναι οι κύριοι παράγοντες πρόκλησης βίαιων συμπεριφορών.

Οι παραπάνω έρευνες θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια του 17ου Παγκοσμίου Συνεδρίου που διοργανώνεται από την Παγκόσμια Ενωση Νοσοκομείων και Υπηρεσιών Προαγωγής Υγείας, πρόεδρος της οποίας είναι ο αναπλ. καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής του Παν. Αθηνών κ. Γιάννης Τούντας. Το συνέδριο ξεκινά αύριο στην Κρήτη (Creta Maris στη Χερσόνησο Κρήτης).

Eλεγχόμενο το άσθμα

«Μπορείς να ελέγξεις το άσθμα σου», είναι το μήνυμα που στέλνουν οι ειδικοί γιατροί στους 500.000 πάσχοντες πολίτες της χώρας μας, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ασθματος. Εκτιμάται ότι στην Ελλάδα το 3% – 4% των ενηλίκων και το 6% – 8% των παιδιών πάσχουν από άσθμα, ενώ το κόστος της νόσου σε ό,τι αφορά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αγγίζει σε ετήσια βάση τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Οπως τόνισαν χθες η υπεύθυνη της Ομάδας Ασθματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας κ. Μίνα Γκάγκα και ο πνευμονολόγος κ. Λευτέρης Ζέρβας, ενώ έχουν αναπτυχθεί πολλά και αποτελεσματικά φάρμακα για την αντιμετώπιση της νόσου, στην Ελλάδα τέσσερις στους δέκα πάσχοντες θεωρούν ότι το άσθμα τους δεν ελέγχεται ικανοποιητικά, εξαιτίας είτε της χαμηλής συμμόρφωσης στη θεραπευτική αγωγή, είτε της κακής επικοινωνίας τους με τον γιατρό.