Εργαζόμενοι αστικών συγκοινωνιών στο πλευρό των απεργών γιατρών

Στα σπάργανα φαίνεται να βρίσκεται η συγκρότηση ενός ευρύτερου κοινωνικού μετώπου αντίστασης στα συνεχιζόμενα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης και της τρόικας. Μία μικρή γεύση συνάντησης στο πεδίο του αγώνα, διαφορετικών επαγγελματικών κλάδων, ήταν η χθεσινή κοινή πορεία μεταξύ των γιατρών, των φαρμακοποιών, των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες, των δασκάλων και των καθηγητών.

 

Με βασικό σύνθημα “Υγεία- Παιδεία- Συγκοινωνία, ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης και ΔΝΤ”, εκατοντάδες εργαζόμενοι από τους διαφορετικούς εργασιακούς χώρους συναντήθηκαν στη συμβολή των οδών Σταδίου και Αιόλου και ένωσαν τη φωνή τους. Από νωρίς υπάλληλοι των αστικών συγκοινωνιών βρέθηκαν στην Ομόνοια, περιμένοντας τους φαρμακοποιούς και τους γιατρούς να αναχωρήσουν από το υπουργείο Υγείας και έπειτα όλοι μαζί- συν τους καθηγητές και τους δασκάλους της ΟΛΜΕ- να κατευθυνθούν με πορεία στο Σύνταγμα. Τα χειροκροτήματα και οι επιδοκιμασίες των συγκεντρωμένων κατά τη συνάντηση των διαφορετικών μπλοκ ήταν το ξεχωριστό σημείο της πορείας, ενώ τα κοινά συνθήματα “λαός ενωμένος, ποτέ νικημένος” και “δεν σας θέλει ο λαός πάρτε την τρόικα και μπρος”, έδωσαν το στίγμα του συλλαλητηρίου. Σαφώς πιο μαζικά τα μπλόκα των γιατρών και των φαρμακοποιών προπορεύτηκαν της πορείας. “Η δική σας συνταγή τώρα να διαγραφεί” φώναζαν οι γιατροί, ενώ οι φαρμακοποιοί με τα πανό τους υπογράμμιζαν ότι “το φάρμακο δεν είναι εμπόρευμα, είναι κοινωνικό αγαθό” και πως “το νομοσχέδιο Λοβέρδου βλάπτει σοβαρά την Υγεία”. Αρκετοί μάλιστα από τους διαδηλωτές φορούσαν μπλουζάκια με φωτογραφία του υπουργού Υγείας και τη ρήση “χαίρε Καίσαρ, οι μελλοθάνατοι σε χαιρετούν”. “Όχι στην υποβάθμιση της Υγείας του λαού και στην απαξίωση του Έλληνα γιατρού”, σημείωνε το πανό του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, ενώ ο Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής Αθήνας προσέθετε “κάτω τα χέρια από τη δημόσια Υγεία”.

Πιο πίσω οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες φωνάζανε “τέρμα πια στις αυταπάτες ή με το ΠΑΣΟΚ ή με τους εργάτες”, ενώ το μπλοκ των υπαλλήλων του ΗΣΑΠ, που ήταν και το πιο μαζικό, τόνιζε “σιγά μην κλάψω, σιγά μην φοβηθώ, στο δρόμο θα κατέβω και θα αντισταθώ”. Το “παρών” στη συγκέντρωση έδωσαν επιτροπές πολιτών κατά της αύξησης της τιμής των εισιτηρίων και της υποβάθμισης του κοινωνικού ρόλου των μέσων μαζικής μεταφοράς, όπως και ο Ανοιχτός Συντονισμός Επιβατών Αττικής.

Όσον αφορά τέλος το μέτωπο των συγκοινωνιών, οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς παραχωρούν σήμερα συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσουν τις θέσεις τους για τα μέσα, ενώ προετοιμάζονται για νέες κινητοποιήσεις από βδομάδα, όταν και θα ψηφίζεται από την ολομέλεια της Βουλής το σχετικό νομοσχέδιο. Αύριο οι εργαζόμενοι στην ΕΘΕΛ έχουν προκηρύξει στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τις 3.30 μ.μ..