Ερμηνευτική εγκύκλιος του ΓΛΚ για μισθολόγιο γιατρών ΕΣΥ

Εκδόθηκε η ερμηνευτική εγκύκλιος του ΓΛΚ (κλικ εδώ) για τις μισθολογικές ρυθμίσεις που συμπεριλήφθηκαν στον πρόσφατο νόμο 4999/2022 για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη.

Ως Ygeianet έχουμε κατ’  επανάληψη τοποθετηθεί στο ζήτημα, θεωρώντας πως αυτές οι «αυξήσεις» συνιστούν εμπαιγμό των γιατρών ΕΣΥ, διότι μόνος στόχος της εισαγωγής τους στο νομοσχέδιο ήταν η αποτροπή της εφαρμογής της πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ για το ιατρικό μισθολόγιο.

Απόδειξη αποτελεί η ημερομηνία εφαρμογής του νέου μισθολογίου, η οποία ταυτίζεται χρονικά με την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ και όχι με την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου σε ΦΕΚ.

Οφείλουμε να επισημάνουμε δύο σημεία για την ερμηνευτική εγκύκλιο του ΓΛΚ:

1.- Μετά τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν για το ανώτατο όριο αποδοχών υπήρξε νομοτεχνική βελτίωση και τελικά το όριο αυτό αποσυνδέεται οριστικά από τις αποδοχές των δικαστικών και ορίζεται στα 6.310€, όριο που μπορεί να κριθεί ως ικανοποιητικό.

2.- Το «κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής σε προβληματικές και άγονες περιοχές», αποκαλούμενο και επίδομα αγόνου, πρόκειται να επανακαθοριστεί με Κοινή Απόφαση Υπουργών Υγείας και Οικονομικών μέχρι 30/6/2023. Μέχρι τότε παραμένει στα δραχμικά επίπεδα του 1987, τα οποία μετατρεπόμενα σε ευρώ αποδίδουν στους υπηρετούντες σε νησιά και άγονες περιοχές το υπέρογκο ποσόν των 80€!

Ενώ λοιπόν θα μπορούσε η κυβέρνηση να επανακαθορίσει το επίδομα αγόνου με ρητή νομοθετική ρύθμιση, αυτή επιλέγει να το πετάξει στην επόμενη κυβέρνηση, αφού δε διαφαίνεται ενδεχόμενο η συγκεκριμένη ΚΥΑ να εκδοθεί πριν τις εκλογές της άνοιξης.

Καλοφάγωτα, όπως έλεγαν ειρωνικά σε παλαιότερες εποχές..