Ερώτηση 5 Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προς τον Υπ. Υγείας για τον μοριακό έλεγχο αίματος

p>Το ΠΑΣΟΚ έχει δεσμευθεί απέναντι στους πολίτες για μια υπεύθυνη και εποικοδομητική στάση που θα οδηγήσει, μέσα από διαφανείς διαδικασίες, στην εγκατάσταση του μοριακού ελέγχου του αίματος στη χώρα με στόχο την προστασία της Δημόσιας Υγείας και την ανακούφιση των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.
Για το λόγο αυτό, απαιτήσαμε το συνολικό ποσό των 208 εκατομμυρίων ευρώ να κατανεμηθεί στα επιλεγμένα κέντρα σε ειδικό κωδικό αποκλειστικά για το μοριακό έλεγχο του αίματος και μόνον.
Με γνώμονα αυτές τις δεσμεύσεις μας και την επείγουσα ανάγκη εγκατάστασης του μοριακού ελέγχου του αίματος , συμμετείχαμε στη Διακομματική Επιτροπή που συγκροτήθηκε, δια του εκπροσώπου μας κ. Μιχάλη Κατρίνη, αντιμετωπίζοντας το τόσο κρίσιμο θέμα πέρα και πάνω από οποιαδήποτε μικροκομματική σκοπιμότητα.
Από την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής, αφουγκραζόμενοι την αγωνία των φορέων και των ομάδων πληθυσμού που θίγονται από τη μη έως τώρα εφαρμογή του μοριακού ελέγχου, ζητήσαμε την επίσπευση των διαδικασιών μέσα σε πλαίσιο διαφάνειας και νομιμότητας.
Απέναντι στην επίμονη και εκβιαστική θέληση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου για απ΄ευθείας διαπραγμάτευση με τις ενδιαφερόμενες εταιρίες, προτείναμε τη διενέργεια ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και, ταυτόχρονα, μέριμνα της πολιτείας για κάλυψη του πληθυσμού στο μεσοδιάστημα και μέχρι την ολοκλήρωση του διαγωνισμού. Η συνολική άρνηση αποδοχής της πρότασης του Υπουργού Υγείας από τον εκπρόσωπό μας, τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων και το Ελεγκτικό Συνέδριο, οδήγησε στην υιοθέτηση και από τον Υπουργό της πρότασης του ΠΑΣΟΚ.
Η επίτευξη ομοφωνίας πάνω στην πρόταση του Διεθνούς Διαγωνισμού, σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο αποτελεί θετική εξέλιξη και το πρώτο σημαντικό βήμα για την οριστική επίλυση του προβλήματος του μοριακού ελέγχου του αίματος.
Με την ίδια υπεύθυνη στάση, ζητούμε τη συνέχιση της εφαρμογής του μοριακού ελέγχου, σε πλαίσιο πλήρους διαφάνειας για το διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση του διαγωνισμού. Η πολιτεία οφείλει να σταθεί υπεύθυνα απέναντι στους πολίτες, στους οποίους δεσμεύθηκε εδώ και 10 μήνες για ταχεία επίλυση του ζητήματος.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

– Ποια θα είναι η πολιτική του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το χρονικό διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση του ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού;
– Υπάρχουν οικονομικές ή νομικές εκκρεμότητες από την υπογραφή των μνημονίων συνεργασίας με τις θυγατρικές εταιρίες τον περασμένο Ιούλιο;
– Με ποιο τρόπο θα καλυφθούν οι ανάγκες σε επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό σύμφωνα με τις απαιτήσεις του πορίσματος τεχνικών προδιαγραφών;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μαρία Δαμανάκη

Συλβάνα Ράπτη

Έκτωρ Νασιώκας

Εμμανουήλ Σκουλάκης

Λεωνίδας Γρηγοράκος