ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΘ. ΛΕΒΕΝΤΗ- Σε ιδιώτες το Ασκληπιείο Βούλας και η περιβάλλουσα αυτό έκταση

h6> ΘΕΜΑ: Σε ιδιώτες το Ασκληπιείο Βούλας και η περιβάλλουσα αυτό

    έκταση.

   

    Με τη μέθοδο της αντιπαροχής επιχειρείται από την κυβέρνηση η παράδοση της δημόσιας υγείας σε ιδιώτες, στα πλαίσια σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).Το οικόπεδο του “Ασκληπιείου” Βούλας, ένας από τους εναπομείναντες πνεύμονες πρασίνου και από τα ακριβότερα ακίνητα της Ανατολικής Αττικής, εκχωρείται στους διαχειριστές του ιδιωτικού θεραπευτηρίου “Υγεία”, το οποίο ελέγχει ως στρατηγικός επενδυτής ο τραπεζικός όμιλος “Μαρφίν”.

        Η συμφωνία, με βάση δημοσιεύματα του ημερήσιου τύπου, προβλέπει ότι με τη μέθοδο της αντιπαροχής το “Υγεία” αναλαμβάνει να κατασκευάσει με δική του επένδυση ένα καινούργιο νοσοκομείο 40.000 τ.μ. που θα ανήκει στον Ε.Ε.Σ και όπου θα μεταφερθεί το υπάρχον Ασκληπιείο Βούλας καθώς και την κατασκευή ενός ιδιωτικού μαιευτηρίου 16.000 τ.μ. που θα ανήκει στον όμιλο του “Υγεία”. Με το άρθρο 1 του ν.1821/1998 το Ελληνικό Δημόσιο ανέλαβε την υποχρέωση καταβολής ενοικίου στον Ε.Ε.Σ. για την ένταξη του Ασκληπιείου στο δημόσιο σύστημα υγείας, καθώς και την υποχρέωση για την αποπληρωμή όλων των τότε χρεών του Ε.Ε.Σ. 
    Η νέα συμφωνία δίνει τη δυνατότητα στο “Υγεία” να κατασκευάσει στο χώρο και άλλες ιδιωτικές μονάδες για παροχή υπηρεσιών υγείας, ιατρικής φροντίδας και εκπαίδευσης, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία του δημόσιου τομέα υγείας.

    Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

    · Γιατί η κυβέρνηση συναίνεσε στην εκχώρηση σημαντικών περιουσιακών στοιχείων του ΕΕΣ στον ιδιωτικό τομέα, όταν μάλιστα στηρίζει οικονομικά τον ΕΕΣ; Το νέο νοσοκομείο Ασκληπιείο θα είναι ενταγμένο στο ΕΣΥ και αν ναι πόσο προβλέπεται να είναι το νέο κόστος επινοικίασής του;

    · Πόσο κοστίζει σήμερα η επινοικίαση του Ασκληπιείου από τον Ε.Ε.Σ., τι ποσά κατέβαλλε μέχρι σήμερα για την επινοικίαση του νοσοκομείου και ποιο το ύψος των χρεών του ΕΕΣ που αποπλήρωσε το Ελληνικό Δημόσιο; 

    

    Ο ερωτών Βουλευτής

    
    ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ