ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΥΑΓ.ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-Θ. ΛΕΒΕΝΤΗ – Ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο Κέντρο Υγείας Αριδαίας

p>
   ΕΡΩΤΗΣΗ

    Για τον κ. Υπουργό:

   

    – Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

   

    Θέμα: Ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο Κέντρο Υγείας Αριδαίας

   

   

   

    Το Κέντρο Υγείας Αριδαίας εξυπηρετεί τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής Αλμωπίας. Η περιοχή έχει έκταση 1000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και περιλαμβάνει δύο Δήμους και τριάντα δημοτικά διαμερίσματα. H εύρυθμη λειτουργία του θα μπορούσε να καλύψει τους κατοίκους της περιοχής όσον αφορά τα προβλήματα της υγειονομικής τους περίθαλψης. Οι ελλείψεις όμως του Κέντρου Υγείας σε εξοπλισμό, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι τέτοιες που εν τέλει η λειτουργία του είναι ελλιπής και υποτυπώδης.

    Δεν υπάρχει ακτινολογικό εργαστήριο, ενώ μικροβιολογικό λειτουργεί με μια μόνο βάρδια τις εργάσιμες ημέρες, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να είναι αναγκασμένοι να μετακινούνται προς τα γειτονικά νοσοκομεία της Έδεσσας ή των Γιαννιτσών ακόμα και για απλά περιστατικά. Το υπάρχον ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό παρά τις ηρωικές του προσπάθειες δεν είναι σε θέση να καλύψει τις υπάρχουσες ανάγκες .

    Σύμφωνα με το οργανόγραμμα λειτουργίας (ΦΕΚ279/2Β/8-4-1997), για την ειδικότητα Γενικού γιατρού ή παθολόγου προβλέπονται εννέα οργανικές θέσεις, έχουν τοποθετηθεί πέντε, από αυτούς οι δύο είναι αποσπασμένοι (στα Κέντρα Υγείας Σκύδρας και στο Γενικό Νοσοκομείο Έδεσσας) και τελικά υπηρετούν στο Κέντρο Υγείας Αριδαίας τρεις.

    Για την ειδικότητα Παιδιάτρου προβλέπονται 4 οργανικές θέσεις, έχουν τοποθετηθεί όλοι, αλλά από αυτούς ο ένας είναι αποσπασμένος (στο Γενικό Νοσοκομείο Έδεσσας).

    Για την ειδικότητα Οδοντιάτρου προβλέπονται έξι οργανικές θέσεις, έχουν τοποθετηθεί πέντε και από αυτούς οι τρεις είναι αποσπασμένοι (στο Κέντρο Υγείας Σκύδρας και στο Γενικό Νοσοκομείο Έδεσσας). Υπηρετούν δηλαδή στο Κέντρο Υγείας Αριδαίας μόνο δύο.

    Για τις Επισκέπτριες προβλέπονται έντεκα οργανικές θέσεις, έχει τοποθετηθεί μία, η οποία είναι αποσπασμένη (στο Γενικό Νοσοκομείο Έδεσσας), και κατά συνέπεια στο Κέντρο Υγείας δεν υπηρετεί καμία!

    Κατόπιν των παραπάνω,

   

    Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

    – Ποια μέτρα θα πάρει για να λειτουργήσει το ακτινολογικό εργαστήριο, να επεκταθεί η λειτουργία του μικροβιολογικού εργαστηρίου, καθώς και να καλυφθούν οι θέσεις σε προσωπικό του Κέντρου Υγείας σύμφωνα με το οργανόγραμμα και τις πραγματικές ανάγκες περίθαλψης και νοσηλείας.

   

    Οι ερωτώντες βουλευτές

   

   

    Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου

   

   

    Λεβέντης Αθανάσιος