Ερώτηση Κουβέλη (ΣΥΡΙΖΑ) και Βαρβαρίγου (ΠΑΣΟΚ) για την επιλογή Διευθυντή Ιατρού στην Ζάκυνθο

p>

Αριθμ. Πρωτοκόλλου 14082
Ημερ. Κατάθεσης 13-9-06
 
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς κ. Υπουργό Υγείας
 
Θέμα: Αναξιοκρατία στην επιλογή Διευθυντή του καρδιολογικού τμήματος του νοσοκομείου Ζακύνθου
 
Συνιστά κατάφωρη αδικία και μη τήρηση στοιχειωδών κανόνων αξιοκρατίας σε βάρος του μέχρι σήμερα υπευθύνου του καρδιολογικού τμήματος του νοσοκομείου, επιμελητή Α καρδιολόγου κ Αντωνίου Κασσιμάτη, η από 12-05-2006 απόφαση του Συμβουλίου Επιλογής- Αξιολόγησης Διευθυντών Ιατρών ΕΣΥ για επιλογή Διευθυντή του Καρδιολογικού τμήματος του νοσοκομείου Ζακύνθου.
Αυτό επισημαίνουν σε σχετικές επιστολές τους τόσο το Επιστημονικό Συμβούλιο και ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου ( σχετικές από 22/05/06 και 16/05/06 επιστολές) όσο και ο Διευθυντής του τριτοβάθμιου πανεπιστημιακού κέντρου αναφοράς των νοσοκομείων της νοτιοδυτικής Ελλάδας, καθηγητής καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών   κ Δ. Αλεξόπουλος ( σχετική από 13/06/05 επιστολή προς τον υπουργό υγείας).
Η  243/8-6-2006 απόφαση του Συμβουλίου Επιλογής-Αξιολόγησης Διευθυντών Ιατρών ΕΣΥ ελέγχεται για προκλητική παραβίαση των προβλεπόμενων  κριτηρίων από τηνυπουργική απόφαση, ΔΥ13α/οικ.39832/1997 (ΦΕΚ Β’ 1088),  για την αντικειμενική αξιολόγηση των υποψηφίων, διότι καταφανώς αγνόησε το έργο και  την προσφορά του κ Κασσιμάτη στο νοσοκομείο Ζακύνθου.
Ειδικότερα αγνοήθηκε  το γεγονός ότι ο κ Κασσιμάτης από το 1996, πρώτος και μόνος επί 2.5 χρόνια, ξεκίνησε την προσπάθεια για την δημιουργία καρδιολογικού τμήματος στο νοσοκομείο Ζακύνθου.
Από την θέση του υπευθύνου του τμήματος, σύμφωνα  και με την γνώμη των επιστημονικών και συνδικαλιστικών οργάνων του νοσοκομείου, συνέβαλλε καθοριστικά :
 
1.        Στην αναδιοργάνωση, επαναλειτουργία και ανάπτυξη του καρδιολογικού τμήματος με αποτελεσματική αντιμετώπιση στον τόπο μας της σημαντικότερης αιτίας  νοσηρότητας και θνητότητας, που είναι τα καρδιοαγγειακά νοσήματα.
2.        Στην οργάνωση και λειτουργία Μονάδας Εμφραγμάτων και την εισαγωγή σύγχρονων θεραπειών στην αντιμετώπιση τους ( θρομβόλυση, τοποθέτηση προσωρινών βηματοδοτών, καθετηριασμούς δεξιών καρδιακών κοιλοτήτων )
3.        Στην ανάπτυξη και λειτουργία Καρδιολογικού Εργαστηρίου με όλες τις αναίμακτες διαγνωστικές εξετάσεις μέχρι και τις πλέον σύγχρονες νεώτερες τεχνικές υπερήχων ( οισοφάγειο και δυναμικό υπερηχογράφημα καρδιάς )
4.        Στην καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης και   ασφάλειας στους πάσχοντες από καρδιακά νοσήματα στη Ζάκυνθο, λόγω της αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών  από σύστημα υγείας.
 
Το αποτέλεσμα αυτής της σημαντικής επιστημονικής και κοινωνικής προσπάθειας ήταν η κατά 50% μείωση της νοσοκομειακής θνητότητας του Οξέος Εμφράγματος του Μυοκαρδίου στο νοσοκομείο Ζακύνθου, όπως τονίζει και ο καθηγητής καρδιολογίας κ Δ. Αλεξόπουλος.
Το έργο και η προσφορά  του κ Κασσιμάτη, επίσης αποτυπώνεται με σαφήνεια  στο περιεχόμενο των εισηγήσεων προς το συμβούλιο επιλογής. Οι εκ του Νόμου ορισθέντες Εισηγητές-Διευθυντές , τον βαθμολόγησαν δύο φορές  ο καθένας – τόσο αρχικά όσο και μετά από ένσταση- και τον αξιολόγησαν ως πρώτο και με αδιαμφισβήτητη υπεροχή έναντι των άλλων συνυποψήφιων του  στο σύνολο των κριτηρίων ( κλινικό, επιστημονικό και εκπαιδευτικό έργο, ιατρική προϋπηρεσία και ανταπόκριση στο ιατρικό λειτούργημα), σε τέσσερις Εκθέσεις Αξιολόγησης
Αποτελεί πρόκληση και κατάφορη αδικία σε βάρος του κ Κασσιμάτη, η αναιτιολόγητη απόρριψη αυτών των εισηγήσεων κατά την συνεδρίαση του συμβουλίου επιλογής, η οποία μάλιστα πραγματοποιήθηκε και με ελλιπή σύνθεση. Παρουσία τριών από τα πέντε μέλη του συμβουλίου και με απουσία του εκπροσώπου της πανεπιστημιακής κοινότητας. 
 
Αξιότιμε κ Υπουργέ
               Επειδή ήδη έχουν παρέλθει τρεις μήνες  από  την ημερομηνία που Σας επιδόθηκαν οι σχετικέ επιστολές διαμαρτυρίας
                     Επειδή είναι  πιθανή η διατάραξη της μέχρι σήμερα αποτελεσματικής λειτουργίας του καρδιολογικού τμήματος του νοσοκομείου, με επακόλουθες επιπτώσεις στην αντιμετώπιση των καρδιοαγγειακών νοσημάτων στο νομό Ζακύνθου.
                     Επειδή μάλιστα πρόκειται για νησιωτικό νομό που ο πληθυσμός του τετραπλασιάζεται το καλοκαίρι
Ερωτάστε:
·         Τι μέτρα σκοπεύετε να λάβει για την αποκατάσταση της αδικίας σε βάρος  του κ Κασσιμάτη ;
·         Θα επιτρέψετε να προσβάλλεται προκλητικά η έννοια της αξιοκρατικής αξιολόγησης και μάλιστα στα πρόσωπα έντιμα και συνειδητά εργαζόμενων στο σύστημα υγείας ;
·         Θα επιτρέψετε να διαταραχθεί η άριστη λειτουργία ενός καρδιολογικού τμήματος  με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην παρεχόμενη περίθαλψη των πολιτών ;
 
Οι ερωτώντες βουλευτές
 
Φώτης Κουβέλης (ΣΥΝ)
Δημήτρης Βαρβαρίγος (ΠΑΣΟΚ)