ΕΡΩΤΗΣΗ Θ.ΔΡΙΤΣΑ – Μ.ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗ – Η «πολιτική» της Διοίκησης του ΨΝΑ «Δρομοκαΐτειο» γεννά προβλήματα σε βάρος νοσηλευομένων και εργαζομένων.

p>

    21.06.2010

    ΕΡΩΤΗΣΗ

   

    Προς τους κ.κ. Υπουργούς

    – Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

    – Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης

    Θέμα: Η «πολιτική» της Διοίκησης του ΨΝΑ «Δρομοκαΐτειο» γεννά προβλήματα σε βάρος νοσηλευομένων και εργαζομένων.

    Από επιστολή-καταγγελία του Συλλόγου Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. Νομού Αττικής (ΣΥ.ΝΟ.ΨΥ.ΝΟ – Ε.Σ.Υ. Ν.Αττικής), (αρ.πρωτ. 21/14.06.2010) με αποδέκτη μεταξύ άλλων και την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αλλά και από δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» (12/6/2010), στο ΨΝΑ «Δρομοκαΐτειο» φαίνεται να έχει ανακύψει σειρά ιδιαίτερων προβλημάτων, εξαιτίας «αδιαλλαξίας», «κακοδιαχείρισης και κακοδιοίκησης των ανθρώπων της διοίκησης», εκτός των γενικότερων χρόνιων από τα οποία πάσχει ο χώρος της ψυχιατρικής περίθαλψης.

    Η επιστολή, σε σκληρή γλώσσα, καταγγέλλει κατ’ ουσίαν την επικράτηση ενός κλίματος που θίγει «την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους νοσηλευόμενους» και οδηγεί, όπως αναφέρει μεταξύ άλλων, «με μαθηματική ακρίβεια στη ματαίωση και φυσικά στην πλήρη περιθωριοποίησή τους». «Το όνειρο για την κοινωνική επανένταξη και την βελτίωση της ζωής τους ματαιώνεται και κλονίζεται ανεπανόρθωτα η αξιοπρέπειά τους», συνεχίζει. Αιχμή της επιστολής-καταγγελίας συνιστούν οι περικοπές αμοιβών των ασθενών του ΨΝΑ «Δρομοκαΐτειο» που εργάζονται στα Κυλικεία του Νοσοκομείου, η προτεραιότητα της Διοίκησης να μεταφέρει το ήδη υπάρχον Μουσείο του Νοσοκομείου σε κτίριο που «ο καθένας έλπιζε ότι προοριζόταν για την παροχή υπηρεσιών υγείας», αλλά κυρίως το «με αδίστακτο τρόπο» χτύπημα εργαζομένων που «εξαντλώντας κάθε περιθώριο ανθρωπιάς και ευαισθησίας…προσπάθησαν και προσπαθούν…».

    Ενδεικτικό αυτού του τελευταίου, είναι -σύμφωνα με μεταγενέστερο ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας(16. 06.2020)- η με εντολή του Προέδρου του Δ.Σ. και με τη διαδικασία του επείγοντος, μετάθεση εργαζόμενης ψυχολόγου στο ΨΝΑ «Δρομοκαΐτειο» (και μάλιστα με σκόπιμη κατά την καταγγελία παραποίηση της ημερομηνίας έκδοσης της απόφασης μετάθεσής της) επειδή προέβη σε επώνυμη αναφορά στην εφημερίδα των αδικιών που διαπράττονται στο ίδρυμα,, καθώς και η παρόμοια μεταχείριση άλλης ψυχολόγου του Νοσοκομείου, που υπεραμύνθηκε στην ίδια εφημερίδα της στάσης της πρώτης καταγγέλλουσας.

    Οι κινητοποιήσεις των εργαζόμενων-ασθενών που προχώρησαν σε κλείσιμο των κυλικείων, οι 5νθήμερες στάσεις εργασίας των ασθενών που απασχολούνται στις ΘΕΣΥΜΟ (Θεραπευτικές Συνεργατικές Μονάδες), η διατυπωθείσα – κατά το τελευταίο αυτό δημοσίευμα- απειλή υποβολής παραίτησης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα συμβαίνοντα από τον διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου, αλλά και η συμμετοχή αντιπροσωπείας του Σωματείου των ασθενών σε πρόσφατη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης αποτελούν τουλάχιστον ενδείξεις, αν όχι αποδείξεις ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει στο ΨΝΑ «Δρομοκαΐτειο», το οποίο διαταράσσει την ομαλή λειτουργία του με πρώτα θύματα τους ασθενείς και το οποίο οφείλουν άμεσα τα αρμόδια Υπουργεία να διερευνήσουν.

    Με βάση τα παραπάνω

    Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

    1) Προτίθενται να ερευνήσουν άμεσα τις αναφερθείσες καταγγελίες, το καθένα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του; Ειδικότερα προτίθενται να ερευνήσουν αν τυχόν πράξεις ή και παραλείψεις της Διοίκησης του ΨΝΑ «Δρομοκαΐτειο» συμβάλλουν, και σε ποιο βαθμό, σε δυσλειτουργία του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα να διακυβεύεται σοβαρά η αποτελεσματικότητα της παρεχόμενης περίθαλψης στους νοσηλευόμενους ασθενείς, και ιδιαίτερα σε εκείνους των οποίων η υγειονομική περίθαλψη περιλαμβάνει και την επαγγελματική τους ενασχόληση σε θέσεις εργασίας εντός του χώρου του νοσοκομείου;

    2) Έως ότου περαιωθεί η τυχόν έρευνα που θα διαταχθεί, ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν προκειμένου, να αποκατασταθεί η ομαλότητα στη λειτουργία του νοσοκομείου προς όφελος των ασθενών, η οποία φαίνεται ούτως ή άλλως να έχει διαταραχτεί.

    3) Προτίθενται, τέλος, να ερευνήσουν τις καταγγελίες για «εκδικητική» μετάθεση ψυχολόγου, εργαζόμενης στο Νοσοκομείο, αμέσως μετά τη δημόσια επώνυμη εκ μέρους της καταγγελία των αδικιών που διαπράττονται στο ίδρυμα, καθώς και για ανάλογης μεταχείριση συναδέλφου της, που υπεραμύνθηκε επίσης δημόσια της στάσης της πρώτης καταγγέλλουσας;

    Οι ερωτώντες βουλευτές

   

    Θοδωρής Δρίτσας

    Α΄ Πειραιά & Νησιών

   

   

    Μιχάλης Κριτσωτάκης

    Ηρακλείου Κρήτης