Ερώτηση της Ασημίνας Ξηροτύρη-Αικατερινάρη και του Θανάση Λεβέντη για το Ιπποκράτειο Θεσσαλνίκης

p>Ερώτηση της Ασημίνας Ξηροτύρη-Αικατερινάρη και του Θανάση Λεβέντη προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Το Ιπποκράτειο Π.Γ.Ν. Θεσσαλονίκης, είναι το μεγαλύτερο Νοσοκομείο της χώρας μας και των Βαλκανίων, διαθέτει 900 κρεβάτια, σύμφωνα με τον Οργανισμό λειτουργίας, έχει 1020 ανεπτυγμένα και απασχολεί 2.654 εργαζόμενους. Λειτουργούν 33 κλινικές και τμήματα, 55 εργαστήρια και 186 εξωτερικά ιατρεία υπάγονται σε αυτό τα Κέντρα Yγείας Θέρμης και Ζαγκλιβερίου και όταν εφημερεύει προσέρχονται περίπου  1.500  ασθενείς για εξετάσεις.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι οι ελλείψεις σε προσωπικό όλων των βαθμίδων, που δημιουργούν τεράστιες λίστες αναμονής και υποβαθμίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους πολίτες. Οι πρόχειρες λύσεις που δίνει η Πολιτεία για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που ανακύπτουν, οδηγεί σε απαξίωση του συστήματος υγείας, που αντικατοπτρίζει σε ασθενείς στοιβαγμένους σε ράντζα.

Οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό αγγίζουν περίπου το 30% επί του συνόλου των οργανικών θέσεων με αποτέλεσμα στη νυχτερινή βάρδια να αντιστοιχεί μια νοσηλεύτρια για 40-50 ασθενείς . Οι τεχνικοί αερίων που είναι επιφορτισμένοι για την παροχή οξυγόνου στους ασθενείς είναι τέσσερις  (4) για να καλύψουν το Νοσοκομείο σε 24ωρη βάση με αποτέλεσμα η νυχτερινή βάρδια  να καλύπτεται από τον ηλεκτρολόγο βάρδιας. Ίδια εικόνα επικρατεί και στους θερμαστές  αφού είναι μόνο τρείς (3) και καλούνται να υποστηρίξουν το Νοσοκομείο σε 24ωρη βάση.

Όσον αφορά τη διατροφή των ασθενών (1.200 μερίδες φαγητού) καλούνται να φέρουν εις πέρας δυο μάγειροι και 54 τραπεζοκόμοι όταν οι οργανικές θέσεις είναι 120. Ίδια εικόνα επικρατεί και στο ιατρικό προσωπικό το οποίο λόγω ελλείψεων καλείται να εργάζεται σχεδόν σα καθημερινή εφημερία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα των προσφερόμενων  υπηρεσιών υγείας στους πολίτες.

Εκτός των προαναφερομένων παρατηρούνται ελλείψεις σε κτιριακές εγκαταστάσεις και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

Συγκεκριμένα:

-Ο χώρος που θα φιλοξενήσει το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.) έχει ανακατασκευαστεί εδώ και δυο χρόνια, το έργο έχει παραδοθεί από τους κατασκευαστές, αλλά ακόμη δεν έχει δοθεί για λειτουργία, με αποτέλεσμα το Τ.Ε.Π. να παραμένει στα παλιά κτίρια, τα οποία δεν είναι λειτουργικά.

-Ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός είναι πεπαλαιωμένος  και χρήζει ανανέωσης όπως για παράδειγμα ο αγγειογράφος που επί δυο χρόνια παραμένει εκτός λειτουργίας λόγω βλάβης.

Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε στο «Ιπποκράτειο» Γ.Π.Ν. Θεσσαλονίκης:

-Να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων;

-Να λειτουργήσει άμεσα το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών στο χώρο που είναι έτοιμος εδώ και δυο χρόνια και να εξοπλιστεί όπως και τα άλλα Τμήματα με σύγχρονο ιατροτεχνολογικό υλικό;

-Να αντικατασταθεί ο πεπαλαιωμένος αγγειογράφος, που βρίσκεται δυο χρόνια εκτός λειτουργίας με σύγχρονο, προς όφελος της υγείας των πολιτών;

Οι ερωτώντες βουλευτές

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ

ΑΣΗΜΙΝΑ ΞΗΡΟΤΥΡΗ-ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑΡΗ