Ερώτηση των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-Θέμα: Κινδυνεύουν να μείνουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι και να κλείσουν κλινικές και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη

    30.4.2010

   

    ΕΡΩΤΗΣΗ

   

    Προς τους κκ. Υπουργούς

    · Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

    · Οικονομικών

   

   

   

    Θέμα: Κινδυνεύουν να μείνουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι και να κλείσουν κλινικές και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη.

   

    Στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη νοσηλεύονται περισσότεροι από 70.000 ασθενείς το χρόνο, οι χειρουργικές επεμβάσεις ξεπερνούν τις 16.500, ενώ μόνο στα εξωτερικά ιατρεία και στα επείγοντα περιστατικά εξυπηρετούνται περίπου 500.000 άτομα ετησίως, που προέρχονται από όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

    Η σημαντική προσφορά του νοσοκομείου στην περίθαλψη των πολιτών αναγνωρίζεται και από την δέσμευση της κυβέρνησης με το άρθρο 3 παράγραφος 15 της Τροποποίησης του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργία του Νοσοκομείου (ΦΕΚ /Β΄/ 11.4.2003, όπου αναφέρεται ρητά η υποχρέωση της πολιτείας για: «Ετήσια επιχορήγηση του Δημοσίου που θα καθορίζεται εκάστοτε με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας και Πρόνοιας, το ύψος της οποίας δεν μπορεί να υπολείπεται της δαπάνης μισθοδοσίας του προσωπικού που υπηρετεί στο νοσοκομείο»

    Σε αντίθεση με τα παραπάνω ήδη από το 2004 άρχισαν να υπολείπονται οι επιχορηγήσεις του Υπουργείου Οικονομικών ως προς τις δαπάνες μισθοδοσίας. Η επί σειρά ετών ασυνέπεια και αδιαφορία των συναρμόδιων Υπουργείων, και παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες τόσο της διοίκησης, όσο και του Σωματείου των εργαζομένων, είχε σαν αποτέλεσμα την εκτόξευση του ελλείμματος στο ποσό των 54.654.836ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των δαπανών των εφημεριών και υπερωριών.

    Συγκεκριμένα για το έτος 2010, και ενώ η δαπάνη μισθοδοσίας υπολογίζεται στο ποσό των 51.000.000, το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ζητά να περιοριστεί στα 33.000.000, καλύπτοντας ουσιαστικά μόνο την πρωινή λειτουργία του νοσοκομείου. Επιπροσθέτως οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου επισημαίνουν ότι ακόμη δεν έχει καταβληθεί ούτε μέρος του ελλειμματικού αυτού ποσού. Εκκρεμεί επίσης και η πληρωμή των δώδεκα νοσηλευτών που προσλήφθηκαν με οκτάμηνες συμβάσεις μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ και με αφορμή τα μέτρα για τη νέα γρίπη.

    Συμπληρωματικά, όπως έχει δηλώσει στον Τύπο ο Γενικός Διευθυντής του Παπαγεωργίου, το πρόβλημα διογκώνεται διότι στα παραπάνω έρχονται να προστεθούν και τα χρέη προς τους προμηθευτές.

   

    Επειδή

    · Το «Παπαγεωργίου» καλύπτει ασθενείς από όλη τη Βόρεια Ελλάδα και η πληρότητα των κλινών του νοσοκομείου φθάνει στο μέγιστο.

    · Εκκρεμεί στο ΑΣΕΠ η πλήρωση 89 θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού.

    · Δρομολογούνται σοβαρές περικοπές στο δημόσιο σύστημα υγείας (10% το 2010 και 10% το 2011), σύμφωνα με τις οδηγίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τις οποίες αποδέχθηκε η κ. Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

   

    Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί :

   

   

    1. Ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν για την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων;

    2. Πώς θα αντιμετωπίσουν το χρόνιο οικονομικό έλλειμμα του νοσοκομείου;

    3. Ποια μέτρα θα λάβουν ώστε να αποτραπεί η υπολειτουργία και τελικά το κλείσιμο των κλινικών και των ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»;

   

   

   

    Οι ερωτώντες βουλευτές

   

   

    Τάσος Κουράκης

   

   

    Ευαγγελία Αμμανατίδου – Πασχαλίδου

   

   

    Μουλόπουλος Βασίλης