Ερώτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Μιχ. Κριτσωτάκη-Θέμα: «Εκτός λειτουργίας ο αξονικός τομογράφος και το ακτινολογικό μηχάνημα στο νοσοκομείου Σάμου!»

    ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

   

    ΕΡΩΤΗΣΗ

    24.09.2010

    Προς τον κ. Υπουργό

    Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

    Θέμα: «Εκτός λειτουργίας ο αξονικός τομογράφος και το ακτινολογικό μηχάνημα στο νοσοκομείου Σάμου!»

    Καθημερινά γινόμαστε δέκτες καταγγελιών και διαμαρτυριών, απ’ όλα τα σημεία της χώρας, για τα προβλήματα και τις ελλείψεις στα Δημόσια Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας.

    Από το Εργατικό Κέντρο Νομού Σάμου λάβαμε πρόσφατα ανακοίνωση-καταγγελία (Α.Π. 353/15.09.2010) σχετικά με το ότι «…εδώ και πάνω από ένα μήνα στο Νοσοκομείο Σάμου δεν λειτουργεί ο αξονικός τομογράφος καθώς και το ακτινολογικό μηχάνημα.»

    Πριν λίγο καιρό είχε καταγγελθεί στον τύπο («Η Αυγή»-31/10/2010) η έλλειψη γιατρών στην νεφρολογική κλινική του Νοσοκομείου Σάμου επίσης.

    Οι ασφαλισμένοι, οι οποίοι πληρώνουν συνεχώς και αδιαλείπτως τις εισφορές τους, βρίσκονται εκτεθειμένοι σε κινδύνους για τη υγεία και τη ζωή τους, αναγκάζονται να απευθύνονται σε ιδιωτικά εργαστήρια και θεραπευτήρια και να διπλοπληρώνουν την δήθεν δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη.

    Η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για τη δημόσια υγεία, μια πολιτική που ακολουθείται διαχρονικά, οδηγεί στην απαξίωση και στο μαρασμό του Εθνικού Συστήματος Υγείας πριμοδοτώντας κατ’ αυτόν το τρόπο τον ιδιωτικό τομέα. Τα αποτελέσματά της είναι μια ορατή, ακόμη και δια γυμνού οφθαλμού, εικόνα κατάρρευσης του δημόσιου συστήματος.

    Στην κατεύθυνση αυτή, ο νόμος για την ονομαζόμενη ‘‘αναβάθμιση’’ του ΕΣΥ που πρόσφατα ψηφίσθηκε για να υλοποιήσει τις κατευθύνσεις του Μνημονίου, προωθεί την ιδιωτικοποίηση της υγείας ποντάροντας στην εξασθένιση των δημόσιων παροχών. Η κατάσταση της δημόσια υγείας επιδεινώνεται διαρκώς σε ολόκληρη την επικράτεια και παίρνει πιο οξεία μορφή στην ελληνική επαρχία.

    Είναι χαρακτηριστική η εκτίμηση του Εργατικού Κέντρου Νομού Σάμου: «Η κατάσταση αυτή, να μην φτιάχνονται τα μηχανήματα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι απαράδεκτη και προφανώς εντάσσεται στην κυβερνητική πολιτική…τόσο για δραστική μείωση των δαπανών για την υγεία, όσο και για την εξασφάλιση ακόμα μεγαλύτερων κερδών στους ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της υγείας.»

    Κι ενώ η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται, ο υπουργός ζητάει να «βάλουν πλάτη» οι γιατροί!

    Κατόπιν όλων αυτών,

    ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

    1. Τι μέτρα προτίθεστε να πάρετε για να δοθούν άμεσες λύσεις στα επείγοντα προβλήματα λειτουργίας του τεχνολογικού εξοπλισμού, που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Σάμου;

    2. Τι μέτρα προτίθεστε να πάρετε για να δοθούν άμεσες λύσεις στα επείγοντα προβλήματα των ελλείψεων του Νοσοκομείου Σάμου σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό;

   

    Οι ερωτών βουλευτής

   

   

    Μιχάλης Κριτσωτάκης