Ερώτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Μιχ.Κριτσωτάκη-ΘΕΜΑ: «Κίνδυνος αναστολής λειτουργίας της Μονάδας Νεογνών του Νοσοκομείου Χανίων.»

   

    ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

   

   

    ΕΡΩΤΗΣΗ

    21-05-2010

    Προς την κ. Υπουργό

    Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

   

    ΘΕΜΑ: “Κίνδυνος αναστολής λειτουργίας της Μονάδας Νεογνών του Νοσοκομείου Χανίων.”

   

    Η Μονάδα Νεογνών του Νοσοκομείου Χανίων (Μονάδα ενδιάμεσης νοσηλείας) άρχισε να λειτουργεί τον Αύγουστο του 2008. Οι γιατροί που είχαν στελεχώσει τη Μονάδα ήταν συμβασιούχοι με αποτέλεσμα τελειώνοντας τη θητεία τους να φεύγουν. Έτσι τώρα στη Μονάδα εργάζονται 3 νεογνολόγοι και 1 επικουρική γιατρός που η σύμβασή της λήγει στις αρχές Ιουνίου. Οι αυξημένες απαιτήσεις της Μονάδας σε συνδυασμό με την υποστελέχωσή της καθιστούν ορατό τον κίνδυνο αναστολής της λειτουργίας της, αφού οι 3 νεογνολόγοι που υπηρετούν είναι υποχρεωμένοι και να εφημερεύουν 10 μέρες το μήνα και να συνοδεύουν έκτακτα περιστατικά στο Ηράκλειο (αφού στα Χανιά δεν υπάρχει μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών ούτε παιδοχειρούργος ή παιδοκαρδιολόγος), καλύπτοντας περιστατικά όχι μόνο του Νοσοκομείου αλλά και των ιδιωτικών κλινικών.

    Η λειτουργία της Μονάδας Νεογνών στο Νοσοκομείο Χανίων καθίσταται αναγκαία με βάση τόσο τον αριθμό των γεννήσεων (σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας το 2008 καταμετρήθηκαν 2000 περίπου τοκετοί στα Χανιά ενώ πέρυσι 900 τοκετοί πραγματοποιήθηκαν στο Νοσοκομείο Χανίων), όσο και με το δεδομένο της απόστασης από το Ηράκλειο και την ανυπαρξία ενός σύγχρονου και ασφαλούς οδικού δικτύου.

   

    Ερωτάται η κ. Υπουργός

   

    1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προχωρήσετε ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία της Μονάδας Νεογνών του Νοσοκομείου Χανίων και να μην τίθεται σε κίνδυνο η ζωή νεογέννητων και των μητέρων τους;

   

    Ο ερωτών Βουλευτής

   

   

    Μιχάλης Κριτσωτάκης