Ερώτηση του βουλευτή Θ. Λεβέντη με θέμα:Τα 72 Κέντρα Πρόληψης στη χώρα μας απαξιώνονται λόγω υποχρηματοδότησης.

    ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

    ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

   

    ΕΡΩΤΗΣΗ

    Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

    -Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

    -Εσωτερικών.

    _______

   

    ΘΕΜΑ: Τα 72 Κέντρα Πρόληψης στη χώρα μας απαξιώνονται λόγω

    υποχρηματοδότησης.

   

    Τα 72 Κέντρα Πρόληψης και Κοινωνικής παρέμβασης τα οποία δραστηριοποιούνται σε όλη τη χώρα, σχεδιάζουν και υλοποιούν δράσεις με στόχο τη μείωση της χρήσης των εξαρτησιογόνων ουσιών και την προαγωγή της ψυχικής υγείας. Τα τελευταία 11 χρόνια, τα Κέντρα Πρόληψης χρηματοδοτούνταν από το Υπουργείο Υγείας μέσω του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) και από το Υπουργείο Εσωτερικών μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΚΕ).

   

    Όμως το τελευταίο χρονικό διάστημα, το Υπουργείο και ο ΟΚΑΝΑ δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους με αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειμμα χρηματοδότησης περίπου 10 εκατομμυρίων ΕΥΡΩ. Επίσης η ΚΕΔΚΕ και το Υπουργείο Εσωτερικών που χρηματοδοτούν κατά 50% τα Κέντρα, αρνούνται τη χρηματοδότηση και την περαιτέρω συνεργασία, αν ο ΟΚΑΝΑ και το Υπουργείο Υγείας δεν καταβάλλουν τα χρέη που έχουν μέχρι το 2007. Επακόλουθο όλων αυτών είναι, τα Κέντρα Πρόληψης να αδυνατούν πλέον να συνεχίσουν το έργο τους προς όφελος των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και να οδηγούν στην εργασιακή ανασφάλεια τους εργαζόμενους σε αυτά.

   

    Το επιστημονικό προσωπικό των Κέντρων Πρόληψης έχοντας εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαπραγμάτευσης με τους ανωτέρω φορείς, αποφάσισε να προχωρήσει σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Να σημειωθεί πως τα Κέντρα των Δήμων Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Ελληνικού και Αλίμου είναι σε επίσχεση εργασίας από τις 9 Σεπτεμβρίου 2008.

   

    Κατόπιν αυτών, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί, τι μέτρα προτίθενται να πάρουν για την:

    1. ¶μεση εξόφληση των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους και των χρεών του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στα Κέντρα Πρόληψης;

    2. Συνέχιση της χρηματοδότησης από την ΚΕΔΚΕ και το Υπουργείο Εσωτερικών;

    3. ¶μεση ψήφιση νόμου που θα ορίζει σαφές και λειτουργικό θεσμικό πλαίσιο για τα Κέντρα Πρόληψης;

    Ο ερωτών Βουλευτής

    ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ