Η απευθείας πρότασή σας προς τον υπουργό Υγείας, δημιουργεί παρεκκλίσεις από τη θέση συνολικά του ιατρικού κόσμου, επισημαίνει σε επιστολή του ο πρόεδρος του ΠΙΣ προς τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.
Σε αντιπαράθεση έχει φέρει δύο προσκείμενους στη ΝΔ συνδικαλιστές η προώθηση του νέου συστήματος κοστολόγησης υπηρεσιών των νοσοκομείων, μέσω της Εταιρείας Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων (ΕΣΑΝ Α.Ε.).
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) κ. Μιχάλης Βλασταράκος (φωτό αριστερά) εγκαλεί τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Αθανάσιο Εξαδάκτυλο (φωτό δεξιά), για την πρόθεσή του να μετάσχει ως μέτοχος στην ΕΣΑΝ.
Στις 17 Σεπτεμβρίου, ο κ. Εξαδάκτυλος απέστειλε και σχετική επιστολή στο προεδρείο του ΠΙΣ, με την οποία γνωστοποιούσε την πρόθεσή του να μετάσχει με ποσοστό 8% στην υπό ίδρυση ανώνυμη εταιρεία του δημοσίου.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΣΘ, η συμμετοχή του ιατρικού κόσμου στην ΕΣΑΝ ΑΕ “…είναι επιβεβλημένη και εξυπηρετεί τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα των ιατρών…”.
Εκτιμά, δε, ότι η συμμετοχή και άλλων θα ενδυναμώσει την ιατρική άποψη στον τομέα αυτό.
Αντίθετοι
Η απάντηση που έλαβε την Τετάρτη από τον κ. Βλασταράκο ήταν καταπέλτης:
“Το διοικητικό συμβούλιο, με ομόφωνη απόφασή του, εκφράζει την αντίθεσή του στην πρότασή σας, αλλά και στη θέση σας.
Σάς τονίζουμε ότι ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, όπως και οι κλαδικές οργανώσεις των νοσοκομειακών ιατρών (ΟΕΝΓΕ, ΕΙΝΑΠ), έχουμε εκφράσει την αντίθεσή μας, τόσο κατά τη διάρκεια συζήτησης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όσο και στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Η απευθείας πρότασή σας προς τον υπουργό Υγείας, δημιουργεί παρεκκλίσεις από τη θέση συνολικά του ιατρικού κόσμου, όπως διά των πανελλαδικών του οργάνων έχει εκφραστεί και δημιουργεί προβλήματα συνοχής και ενότητας των ιατρικών διεκδικήσεων”.
Αποδόμηση
Σύμφωνα με τον κ. Βλασταράκο, δεν είναι δυνατό, τη στιγμή που η οριακή κατάσταση του ΕΣΥ έχει δημιουργήσει κρίση στην ιατρική λειτουργία και στην περίθαλψη των πολιτών, να τίθενται προς συζήτηση τέτοιες προτάσεις, οι οποίες ενισχύουν την αποδόμηση του κοινωνικού κράτους.
Δ.Κ.