ΕΣΔΥ: Η εμπειρία από τις επιπτώσεις της γρίπης στις δυτικές οικονομίες

Της Θεοδωρας Λιακοπουλου / dliakopoulou@kathimerini. gr

«Η επιδημία της νέας γρίπης και οι οικονομικές της επιπτώσεις συμπίπτουν και δρουν αθροιστικά με τη μεγαλύτερη χρηματοοικονομική κρίση που βιώνει η ανθρωπότητα την τελευταία εκατονταετία», τονίζει ο κ. Νίκος Μανιαδάκης, καθηγητής Οργάνωσης και Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας της ΕΣΔΥ.

Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι η άμεση επιβάρυνση του συστήματος υγείας και η απώλεια παραγωγικότητας από την αδυναμία να εργαστούν οι ασθενείς, δύναται να προσεγγίσει από 0,65% έως και 1,3% του ΑΕΠ ανάλογα με τη σοβαρότητα της νόσου και το ποσοστό προσβολής του πληθυσμού.

Προκειμένου να γίνουν αντιληπτές οι οικονομικές συνέπειες της νέας γρίπης, στη μελέτη της ΕΣΔΥ αναφέρονται στοιχεία για την κοινή γρίπη, όπως έχουν καταγραφεί στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, στις ΗΠΑ υπολογίστηκε ότι νοσούν περίπου 24,7 εκατομμύρια ασθενείς ετησίως, γεγονός που συνεπάγεται 31,4 εκατομμύρια επισκέψεις σε εξωτερικά ιατρεία, 3,1 εκατομμύρια ημέρες νοσηλείας σε νοσοκομεία. Αυτά συνεπάγονται 10,4 δισ. δολάρια άμεσο κόστος για το σύστημα υγείας. Με βάση την ίδια έρευνα, η απώλεια εισοδήματος εξαιτίας της εποχικής γρίπης υπολογίστηκε σε 44 εκατομμύρια χαμένες ημέρες εργασίας, γεγονός που συνεπάγεται 16,3 δισεκατομμύρια δολάρια απολεσθέν εισόδημα. Επιπλέον, από την ίδια μελέτη προκύπτει ότι η εποχική γρίπη ευθύνεται για 41.008 θανάτους ή 610.656 χαμένα έτη ζωής και 87,1 δισ. δολάρια συνολική απώλεια στην οικονομία.

Βεβαίως, για τη νέα γρίπη οι έως σήμερα παρατηρήσεις από χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αυστραλία δημιουργούν αισιοδοξία, καθώς θεμελιώνουν τη θέση ότι πρόκειται για πολύ ήπια μάλλον ασθένεια με χαμηλά ποσοστά εισαγωγής σε νοσοκομεία (0,1% έως 0,5% των νοσούντων) και μικρό αριθμό ατόμων (5% έως 15% των νοσηλευομένων) που χρήζουν νοσηλείας σε μονάδες αυξημένης ή εντατικής φροντίδας.