Έστειλαν ασθενή με εγκεφαλικό από την Πρέβεζα στη Νίκαια

Με την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τον υπουργό Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη να ξηλώνουν σταδιακά και μεθοδικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας, περιστατικά σαν το παρακάτω θα έρχονται όλο και πιο συχνά στο προσκήνιο της επικαιρότητας.

Όπως καταγγέλλει το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, την περασμένη Πέμπτη 28 Μαρτίου διακομίστηκε στη γενική εφημερία του νοσοκομείου της Νίκαιας, διασωληνωμένος ασθενής από την Πρέβεζα.  Ο 55χρονος ασθενής μεταφέρθηκε μέσω ΕΚΑΒ, ταξιδεύοντας πάνω από 4 ώρες με εντολή του ΕΚΕΠΥ, λόγω αδυναμίας διενέργειας αξονικής τομογραφίας στην Πρέβεζα αλλά και τους όμορους νομούς, επειδή ήταν παχύσαρκος. Ο ασθενής διαγνώστηκε ότι έπασχε από εγκεφαλική αιμορραγία και μάλιστα, λόγω έλλειψης κενής κλίνης ΜΕΘ στο νοσοκομείο, κατέληξε να νοσηλευτεί σε απλό θάλαμο της Παθολογικής Κλινικής.

Σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ δημιουργούνται πολλά εύλογα ερωτήματα:

⇒ Είναι δυνατόν το 2024 ένας διασωληνωμένος ασθενής να αναγκάζεται να ταξιδέψει τη μισή Ελλάδα;

⇒ Είναι δυνατόν σε όλη την Δυτική Ελλάδα να μην υπάρχει δυνατότητα διενέργειας αξονικής τομογραφίας σε υπέρβαρο ασθενή και η μόνη λύση να είναι η μεταφορά στην Αττική;

⇒ Ποιος θα πάρει την ευθύνη για τις πιθανές συνέπειες στην υγεία του ασθενούς τόσο από την μεταφορά όσο και από την καθυστέρηση στη διάγνωση και την αντιμετώπιση;

Η ΕΙΝΑΠ σημειώνει ότι οι διασωληνωμένοι ασθενείς χρειάζονται ειδική διαδικασία και συνοδεία από εξειδικευμένο γιατρό για να μεταφερθούν, ακόμα και από τον έναν όροφο του νοσοκομείου στον άλλο, και οι μεταφορές πρέπει να περιορίζονται στις απολύτως απαραίτητες. Επίσης, για τους ασθενείς με εγκεφαλικά συμβάματα η έγκαιρη αντιμετώπιση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην έκβαση.

Σε κάθε περίπτωση, η ΕΙΝΑΠ καταγγέλλει το συμβάν και ζητά «άμεσες λύσεις στα σοβαρά αυτά προβλήματα που βάζουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές».