ΕΣΥ Ανεφάρμοστα τα μέτρα, λένε οι γιατροί

 

Εκτός… πραγματικότητας χαρακτηρίζουν οι γιατροί τις οδηγίες που απέστειλε το υπουργείο Υγείας στα νοσοκομεία και αφορούν στην οργάνωση των εφημεριών και τη διαχείριση των έκτακτων περιστατικών.

Της Νικολέτας Μπούκα

Όπως δηλώνουν χαρακτηριστικά στη “Μ”, πολλές από τις οδηγίες αυτές είναι ουσιαστικά ανεφάρμοστες, καθώς οι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και υποδομών αλλά και η απουσία πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας δυσχεραίνουν έτσι κι αλλιώς την ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων.

Την ίδια στιγμή, σε αρκετές κλινικές των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, οι γιατροί έχουν αρχίσει επισχέσεις εργασίας, καθώς παραμένουν απλήρωτοι για τις δεδουλευμένες εφημερίες των μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου 2009. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Ιπποκράτειου, όπου οι γιατροί πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας ήδη από τη Μ. Δευτέρα και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν μέχρι να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της νοσοκομειακής επιτροπής γιατρών του Ιπποκράτειου Γιάννη Κούτρα, εξαιτίας της επίσχεσης δεν πραγματοποιούνται τα προγραμματισμένα χειρουργεία, ενώ έχουν αναβληθεί οι προγραμματισμένες εξετάσεις στο ακτινολογικό τμήμα του νοσοκομείου.

“Κάποια από τα μέτρα που περιλαμβάνει η εγκύκλιος του υπουργείου είναι ανεφάρμοστα και άλλα αγγίζουν τα όρια της γελοιότητας. Πρόκειται για μέτρα-ασπιρίνη, που δεν αλλάζουν ουσιαστικά την κατάσταση στο ΕΣΥ. Η εγκύκλιος του υπουργείου κάνει λόγο για διαχωρισμό των περιστατικών που έρχονται στο ΤΕΠ από ομάδα υποδοχής του νοσοκομείου. Φανταστείτε ότι στο Παπαγεωργίου, όπου το ΤΕΠ ήδη διαθέτει τέτοια ομάδα, οι ασθενείς αναγκάζονται να περιμένουν έως και τέσσερις ώρες. Συνεπώς η κατάσταση είναι πολύ πιο δύσκολη σε άλλα νοσοκομεία που δεν έχουν παρόμοια οργάνωση, η οποία σαφώς απαιτεί προσλήψεις προσωπικού”, τονίζει στη “Μ” ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης Χρήστος Παπαστεργίου.

Παράλληλα εξηγεί ότι ήδη το 20% των γιατρών της Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί επίσχεση εργασίας για τις απλήρωτες εφημερίες των τελευταίων τεσσάρων μηνών, με εξαίρεση τους γιατρούς του “Παπαγεωργίου”, οι οποίοι έχουν πληρωθεί. Επίσης εκτιμά ότι, εάν δεν βρεθεί λύση, από την Κυριακή του Θωμά και μετά οι επισχέσεις θα επεκταθούν και στα υπόλοιπα νοσοκομεία.

ΗΜΙΜΕΤΡΑ ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ
Ημίμετρα χαρακτηρίζει τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας και το μέλος της Γραμματείας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, Δημήτρης Βαρνάβας. Όπως επισημαίνει, ο υπουργός προσποιείται ότι ξεχνά ότι οι γιατροί που εφημερεύουν είναι απλήρωτοι για εφημερίες που έκαναν από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα. Επιπλέον, αγνοεί ότι τα επαρχιακά νοσοκομεία εφημερεύουν συνεχώς και για 365 μέρες το χρόνο. Συνεπώς είναι αδύνατον ο διοικητής του επαρχιακού νοσοκομείου να υλοποιήσει την εντολή να είναι παρών καθΆ όλη τη διάρκεια της εφημερίας.

“Ο υπουργός ζητά επειγόντως να συγκροτηθούν ομάδες υποδοχής, παρότι οι γιατροί και το υπόλοιπο προσωπικό δεν επαρκούν για να στελεχώσουν τα ιατρεία εφημερίας. Όσο για την περίφημη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, αποτελεί μόνιμη υπόσχεση, την οποία εδώ και πολλά χρόνια οι αρμόδιοι του υπουργείου θυμούνται μόνον προεκλογικά”, επισημαίνει ο κ. Βαρνάβας.  

“Παπαγεωργίου”: 24ωρη απεργία

Στο μεταξύ σε 24ωρη γενική απεργία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο “Παπαγεωργίου”, ενώ χθες πραγματοποίησαν μερική απεργία στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου. Αποτέλεσμα ήταν, σύμφωνα με το μέλος του δ.σ. του σωματείου εργαζομένων, Γαβριήλ Ταχτατζόγλου, να ακυρωθούν περίπου 1.000 προγραμματισμένα ραντεβού για εξετάσεις.

Κύρια αιτήματα των εργαζομένων είναι η άμεση έγκριση της τροποποίησης του νέου εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας, άμεση προκήρυξη των νέων θέσεων εργασίας, ανθρώπινα ωράρια εργασίας και ασφαλείς αναλογίες προσωπικού προς νοσηλευόμενους. Μάλιστα, μετά τις γιορτές του Πάσχα αναμένεται να συνεδριάσουν, προκειμένου να αποφασίσουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.