ΕΣΥ: Από το κακό στο χειρότερο…

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ 

Χειρουργεία έχουν μείνει χωρίς υλικά με συνέπεια να μην προγραμματίζονται επεμβάσεις, Μονάδες Εντατικής Θεραπείας απειλούνται με λουκέτο, ράντζα ξαναβγήκαν σε θαλάμους και διαδρόμους, ασθενείς περιμένουν ακόμη περισσότερους μήνες για ραντεβού, ενώ το 10% των κλινικών στα δημόσια νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας έχει κλείσει.

Η εικόνα των δημόσιων νοσοκομείων πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο έτσι όπως την περιγράφουν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης. «Η Οφθαλμολογική Κλινική στο Ιπποκράτειο σταμάτησε τις χειρουργικές επεμβάσεις από τον περασμένο Ιούνιο, επειδή δε διαθέτει υλικά. Εξυπηρετεί μόνο τα επείγοντα περιστατικά. Οι περισσότερες χειρουργικές και ορθοπεδικές κλινικές των νοσοκομείων εξυπηρετούν πλέον τα επείγοντα περιστατικά, ενώ δεν προγραμματίζουν καν τα λεγόμενα ”ψυχρά”, επειδή δεν έχουν υλικά. Για να εγκριθεί η προμήθεια υλικών, χρειάζεται να περάσουν περίπου 4 μήνες, οπότε δεν προγραμματίζεται για παράδειγμα η επέμβαση σε έναν ασθενή που χρειάζεται τοποθέτηση πλέγματος στην κήλη», επισήμανε ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), Στρατής Πλωμαρίτης, σε συνέντευξη Τύπου. Οι εκπρόσωποι της ΕΝΙΘ κατήγγειλαν ότι το επίπεδο των υπηρεσιών συνεχώς πέφτει λόγω ελλείψεων σε προσωπικό, εξοπλισμό, υλικά και υποδομές, ενώ η πρόθεση των προμηθευτών να ξεκινήσουν νέο εμπάργκο θα το υποβαθμίσει κι άλλο. Σύμφωνα με τους ίδιους, την ευθύνη έχει η Πολιτεία και είναι θέμα χρόνου να θρηνήσουμε θύματα εξαιτίας της τραγικής κατάστασης.

Υποβαθμισμένες υπηρεσίες

Οι νοσοκομειακοί γιατροί κατήγγειλαν ότι οι ελλείψεις έχουν δημιουργήσει απαράδεκτες συνθήκες. Λόγω έλλειψης προσωπικού, η Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου Κοζάνης λειτουργεί μόνο 15 ημέρες το μήνα, ενώ η Β’ ΜΕΘ του «Γ. Παπανικολάου» αδυνατεί να βγάλει πρόγραμμα εφημεριών για τον Οκτώβριο. Μετά τις 20 Οκτωβρίου, η ΜΕΘ θα πρέπει ή να κλείσει ορισμένα κρεβάτια ή να κλείσει ολόκληρη. Επιπλέον, η Παθολογική Κλινική του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, όπου παρακολουθούνται περίπου 150 βαριά ασθενείς, για 20 ημέρες των Οκτώβριο θα εφημερεύει μόνο με ειδικευόμενους στην ενεργή εφημερία και με έναν ειδικό από το σπίτι. Στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων είναι συχνή η εικόνα των συνοδών που μεταφέρουν οι ίδιοι τους ασθενείς τους, αφού δεν υπάρχουν τραυματιοφορείς. Μία νοσηλεύτρια καλείται να φροντίσει 30-40 ασθενείς, ιδιαίτερα στη νυχτερινή βάρδια. «Στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης έχουν λαμβάνειν το 20% των δεδουλευμένων εφημεριών από τον Ιανουάριο, ενώ από το Μάιο είναι απλήρωτες οι εφημερίες σε όλα τα νοσοκομεία. Την ίδια ώρα, σε παιδοχειρουργική κλινική μεγάλου νοσοκομείου δε χορηγούν σύγχρονο μηχάνημα με συνέπεια να αντιμετωπίζουν τα περιστατικά με παλιές μεθόδους. Αντί δηλαδή να διευκολύνουν την ανάρρωση των παιδιών, πηγαίνουν βήματα πίσω», τόνισε ο κ. Πλωμαρίτης. 

Ράντζα και αναμονή

Η υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων έχει οδηγήσει στην επιμήκυνση του χρόνου που χρειάζονται οι ασθενείς για να πάρουν ραντεβού, τόνισε το μέλος της ΕΝΙΘ, Γωγώ Παπαϊωάννου. Η ίδια πρόσθεσε ότι, όσο καθυστερούν να γίνουν επεμβάσεις λόγω έλλειψης υλικών, τόσο παρατείνεται η νοσηλεία των ασθενών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. «Τα ράντζα επέστρεψαν. Επιπλέον, με το νέο νόμο, οι γιατροί καλούνται να κάνουν όσες εφημερίες κρίνονται απαραίτητες ώστε να καλυφτούν οι ανάγκες, αλλά θα πληρώνονται με ένα συγκεκριμένο ποσό, που θα είναι σταθερό και ανεξάρτητο από τον αριθμό των εφημεριών που θα κάνουν. Η υπερωριακή εργασία δηλαδή θα είναι απλήρωτη», ανέφερε η κ. Παπαϊωάννου. Οι γιατροί σημείωσαν ότι ο νέος νόμος αποδιοργανώνει τα νοσοκομεία και πλήττει τις εργασιακές σχέσεις, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας λειτουργούν με γιατρούς οι οποίοι εργάζονται με «μπλοκάκι» (σύμβαση έργου). 

Η «μαύρη τρύπα»

Στην εκχώρηση υπηρεσιών των νοσοκομείων όπως η φύλαξη, η καθαριότητα και η σίτιση στον ιδιωτικό τομέα, αποδίδουν οι γιατροί τη «μαύρη τρύπα» στην υγεία. «Το Εθνικό Σύστημα Υγείας υποχρηματοδοτείται εδώ και 15 χρόνια. Υπάρχουν ΦΕΚ που αποδεικνύουν ότι αγοράζονταν υλικά για τα νοσοκομεία εξωσυμβατικά, με κόστος 600% επάνω, ενώ δίνονταν λεφτά στον ιδιωτικό τομέα και παράλληλα υποβαθμίζονταν τα δημόσια νοσοκομεία», υπογράμμισε η γραμματέας της ΕΝΙΘ, Δάφνη Κατσίμπα.

Ως ιστορικό γεγονός που ανήκει στο παρελθόν χαρακτήρισε τη δωρεάν περίθαλψη ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ. «Ανακοινώθηκε ότι τα ταμεία δεν καλύπτουν τις ανάγκες των ασθενών. Από τις 3 Αυγούστου ο ΟΠΑΔ δεν καλύπτει μεγάλο αριθμό εξετάσεων. Ο πολίτης πρέπει να τις πληρώσει, είτε είναι εξωτερικός ή νοσηλευόμενος ασθενής. Μέχρι τώρα όσοι προσέρχονταν στα πρωινά εξωτερικά ιατρεία, πλήρωναν 3 ευρώ. Η πληρωμή επεκτείνεται και στα κέντρα υγείας όλο το 24ωρο. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και στην εφημερία ο πολίτης θα πληρώνει και επειδή πάει να εξεταστεί και για τις εξετάσεις που θα κάνει, ακόμα και για μια… αλλαγή τραύματος στο κέντρο υγείας!», κατέληξε ο κ. Πλωμαρίτης.

Χτες, στα ταμεία του Θεαγένειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε συμβολική κατάληψη από μέλη του ΠΑΜΕ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταβολή αντιτίμου που ζητήθηκε από ασθενή η οποία υποβλήθηκε σε μαστογραφία.