ΕΣΥ Φακελάκια μέσω… “offshore”

Εταιρείες offshore για να παίρνουν τα φακελάκια των ασθενών που νοσηλεύονται σε δημόσια νοσοκομεία έχουν δημιουργήσει κάποιοι γιατροί, σύμφωνα με τον γενικό επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή.

Το Σώμα έχει εντοπίσει και τριάντα γιατρούς του ΕΣΥ που έβαζαν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στις εφημερίες πελάτες για πλαστικές εγχειρήσεις και τους παρέπεμψε στον εισαγγελέα.

Ο κ. Ρακιντζής παρουσίασε χθες την ετήσια έκθεσή του, βάσει της οποίας οι πολεοδομίες, οι εφορίες, ο χώρος της υγείας και οι δήμοι βρίσκονται στην κορυφή της διαφθοράς στη δημόσια διοίκηση.

Το 2008 εξετάσθηκαν 888 υποθέσεις, ελέγχθηκαν 7.608 “πόθεν έσχες” διευθυντών σε εφορίες, πολεοδομίες και ελεγκτικούς μηχανισμούς, σε 30 περιπτώσεις από αυτές διαπιστώθηκαν αιφνίδιες αυξήσεις περιουσιών, διενεργήθηκαν 4.316 έλεγχοι και παραπέμφθηκαν 746 υποθέσεις στον εισαγγελέα και τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα.

ΜΑΚΡΥΣ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΣΗΣ
“Ο πόλεμος για μια καλή δημόσια διοίκηση είναι μακρύς, δύσκολος και προπαντός απαιτεί συνεχή πολιτική βούληση και προσπάθεια των αρμόδιων οργάνων, γιατί αντιμετωπίζει διάφορα εμπόδια, όπως η γραφειοκρατική νοοτροπία των υπαλλήλων, τα διάφορα μικροσυμφέροντα που ανάγουν την υπόθεση τους σε μείζον εθνικό ζήτημα και κυρίως τη χλιαρή εκ μέρους της κοινωνίας υποστήριξη των μέτρων, παρά τις μεγαλεπήβολες διακηρύξεις”, υπογράμμισε ο κ. Ρακιντζής.

Ανάμεσα στις υποθέσεις που εξετάστηκαν από τον επιθεωρητή ήταν στη Θεσσαλονίκη η επιστροφή ΦΠΑ από εφοριακούς για ανύπαρκτα εμπορεύματα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση είχαν επιστραφεί 100 εκατ. ευρώ ΦΠΑ για εξαγωγή δερμάτινων ειδών στην Κίνα.

Προτάσεις για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο

Ο κ. Ρακιντζής κατέθεσε προτάσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου της διαφθοράς μεταξύ των οποίων η εφαρμογή της μη εντοπιότητας στους διορισμούς δημοσίων υπαλλήλων σε κρίσιμες υπηρεσίες, όπως οι αστυνομίες και οι εφορίες και η αλλαγή τόπου για όποιον προάγεται, καθώς ίσως δεν είναι σεβαστός εκεί όπου ήταν απλός υπάλληλος. Επίσης, προτάθηκε νέο μισθολόγιο και μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών που αποτρέπουν τις επενδύσεις στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον επιθεωρητή, ο λόγος που το δημόσιο παρουσιάζει άσχημη εικόνα είναι η γραφειοκρατία, η οποία καταναλώνει το 6,8% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος.

ΓΝΩΜΗ

Συστράτευση

Διαφθορά. Κατάχρηση εξουσίας για προσωπικό όφελος. Η πάταξη της διαφθοράς αποτέλεσε σημαία του κυβερνώντος κόμματος. Στο προεκλογικό της πρόγραμμα έλεγε: “Προτεραιότητά μας είναι η κατοχύρωση της ηθικής και της διαφάνειας στη δράση του κράτους”. Μόνο που η διαφθορά δεν καταπολεμείται με τρεις αράδες σε ένα προεκλογικό φυλλάδιο. Όσο κι αν περισσεύει η καλή πρόθεση. Γιατί είναι Λερναία Ύδρα. Κόβεις το ένα κεφάλι και ξεφυτρώνουν όχι δύο και τρία, αλλά είκοσι. Η πάταξη του φαινομένου της διαφθοράς απαιτεί συστράτευση της κοινωνίας. Που θα θέσει στο περιθώριό της γιατρούς που στέλνουν σε off shore εταιρείες τα “μαύρα” κέρδη τους από τα φακελάκια. Και που θα πείσει τους πολίτες ότι υπάρχουν και γιατροί και δημόσιοι λειτουργοί με φιλότιμο, άρα δεν χρειάζεται πάντα το φακελάκι, για να γίνει μία δουλειά σωστή. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε. Για να πάρει κάποιος φακελάκι, κάποιος άλλος θα πρέπει να του το δώσει.