Εθελοντές φοιτητές της Ιατρικής σε κέντρα υγείας

Με το σύνθημα «Ρίχνουμε άγκυρα υγείας», 132 φοιτητές Ιατρικής από όλη την Ελλάδα θα προσφέρουν από σήμερα, και μέχρι τις 31 Αυγούστου εθελοντική εργασία σε 12 κέντρα υγείας στην περιφέρεια.

Τα καθημερινά τους καθήκοντα; Η κλινική εξέταση ασθενών, αιμοληψίες, ηλεκτροκαρδιογραφήματα και συρραφή τραυμάτων. Απώτεροι στόχοι; Η εξυπηρέτηση των ασθενών στα κέντρα υγείας λόγω έλλειψης προσωπικού, αλλά και… οι οικονομικές διακοπές.

«Επειδή στην Ιατρική ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος, κοιτάς να κάνεις πράγματα που σε διαφοροποιούν από τους συμφοιτητές σου και σου τονώνουν το ιατρικό σου προφίλ», λέει στα «ΝΕΑ» αναφερόμενος στην εθελοντική προσφορά ο 23χρονος φοιτητής στην Ιατρική Αθήνας Μιχάλης Σιδερής. «Φυσικά, το κάνουμε και για τις διακοπές», συμπληρώνει γελώντας. «Είμαστε μόνο 23 χρονών».

Ο κ. Σιδερής είναι πρόεδρος της φοιτητικής μη-κυβερνητικής οργάνωσης Επιστημονική Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας, η οποία διοργανώνει την Καλοκαιρινή Ιατρική Απόβαση εδώ και 13 καλοκαίρια «χωρίς την παρέμβαση καθηγητών, παρά μόνο των τοπικών φορέων», όπως λέει.

Στην ΕΕΦΙΕ- που μετρά 3.500 μέλη- γράφτηκε από το πρώτο έτος στην Ιατρική. Φέτος, έχοντας τελειώσει το πέμπτο έτος, δηλώνει πως θα ταξιδέψει στα νησιά για να συντονίσει την προσπάθεια.

5.500 φοιτητές

«Η Απόβαση ξεκίνησε ως πρόγευση αγροτικού από φοιτητές Ιατρικής για φοιτητές Ιατρικής το 1997», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Σιδερής υπολογίζοντας πως έκτοτε έχουν συμμετάσχει περίπου 5.500 φοιτητές σε αυτή τη διοργάνωση. Η οργάνωση της προσπάθειας περνάει από τα χέρια μιας ομάδας 20 φοιτητών. «Τηλεφωνούμε στα κέντρα υγείας, ρωτάμε για τις ανάγκες τους και ύστερα κατανέμουμε τους ενδιαφερόμενους φοιτητές».

Οι προορισμοί επιλέγονται με βάση τις ανάγκες. «Από τη μια στέλνουμε τα παιδιά σε περιοχές που έχουν αυξημένο τουρισμό και από την άλλη επιλέγουμε να ενισχύουμε κέντρα υγείας που δεν έχουν πολλούς πόρους για έκτακτο ιατρικό προσωπικό», συμπληρώνει. Σύμφωνα με τον ίδιο, η οικονομική κρίση και η έλλειψη χρηματοδότησης τους οδήγησε φέτος να μη στείλουν φοιτητές σε προορισμούς όπως η Σαντορίνη και η Χίος.

Η διαδικασία επιλογής των φοιτητών είναι απλή. Κάθε άνοιξη οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές από τις 7 ιατρικές σχολές της χώρας καλούνται να δηλώσουν τον προορισμό που τους ενδιαφέρει και να επιλέξουν ένα από τα τέσσερα τετραήμερα εθελοντικής εργασίας. Οι αιτήσεις συγκεντρώνονται και οι θέσεις κατανέμονται έπειτα από κλήρωση, λέει ο κ. Σιδερής. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι φοιτητές να έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον το 4ο έτος σπουδών.

Τα Κέντρα Υγείας στα Κύθηρα, την Κω, τη Ρόδο, τη Λευκάδα, τη Μήλο και την Αμοργό είναι μερικά από αυτά που θα υποδεχθούν φέτος τους εθελοντές φοιτητές, οι οποίοι θα εργάζονται εκεί ανά ζευγάρια και θα εναλλάσσονται κάθε 10 μέρες.

«Αισθάνεσαι γιατρός» 

 «ΜΕ ΤΟ που πατάς το πόδι σου σε ένα κέντρο υγείας παίρνεις το πρόγραμμα εργασίας βάσει του οποίου κινείσαι. Ξέρεις ότι πρόκειται να δουλεύεις για 6 ώρες κάθε πρωί και ίσως χρειαστεί να παρακολουθήσεις και μια- δυο εφημερίες τα βράδια», λέει στα «ΝΕΑ» ο στο έκτο έτος φοιτητής στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νικόλαος Λιάκος . Επελέγη φέτος να περάσει ένα δεκαήμερο στη Βασιλική Λευκάδας, μένοντας σε δωμάτιο μέσα στο κέντρο υγείας. «Η εμπειρία είναι παράξενη την πρώτη φορά που συμμετέχεις σε μια Καλοκαιρινή Ιατρική Απόβαση. Αισθάνεσαι ήδη γιατρός», προσθέτει ο κ. Λιάκος. «Εκείνος που κάνει το αγροτικό του στο νησί, σε περνά δυο- τρία χρόνια το πολύ. Αρα τον αντιμετωπίζεις σαν φίλο που έχει το επίπεδο να σου διδάξει έναδύο καινούργια πράγματα». Στους ασθενείς συστήνονται ως εθελοντές- φοιτητές Ιατρικής, εξηγεί. «Ο πεμπτοετής και εκτοετής φοιτητής Ιατρικής έχει ούτως ή άλλως τις γνώσεις ώστε να παράσχει πρωτοβάθμια φροντίδα». Το μεγαλύτερο κέρδος από την εμπειρία; Η επαφή με τον ασθενή και το σύστημα υγείας. «Μαθαίνεις να κάνεις σωστή διαχείριση των περιστατικών. Για παράδειγμα, πότε πρέπει να στείλεις έναν ασθενή στην Αθήνα ή να τον κρατήσεις στο κέντρο υγείας», λέει, συμπληρώνοντας ότι η πρωτοβάθμια φροντίδα των ασθενών από γενικούς γιατρούς στα κέντρα υγείας μπορεί να εξοικονομήσει πολλά χρήματα στην περιφέρεια.

«Οι συνθήκες ήταν δύσκολες»

Η 23ΧΡΟΝΗ φοιτήτρια στην Ιατρική Αθήνας Αλίκη Μπογιατζοπούλου εργάστηκε πέρσι το καλοκαίρι στο Κέντρο Υγείας της Κω για το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου. «Πηγαίναμε καθημερινά στις 10 το πρωί και φεύγαμε κατά τις 3 το μεσημέρι», λέει. Ανάμεσα στα καθήκοντά της ήταν η εξάσκηση σε απλές ιατρικές πράξεις, όπως η λήψη ιστορικού και η κλινική εξέταση ασθενών, η αιμοληψία, η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και οι εμβολιασμοί. «Πέρσι είχαμε πολλά κρούσματα- ή υποψίες κρουσμάτων- της γρίπης των χοίρων στο νησί. Οι περισσότεροι ήταν τουρίστες», λέει στα «ΝΕΑ» η κ. Μπογιατζοπούλου. «Η αλήθεια είναι πως οι συνθήκες ήταν λίγο δύσκολες. Υπήρχαν ανάγκες. Οι γιατροί ήταν λίγοι, όπως και τα μέσα», συμπληρώνει. Παρόλα αυτά, της δόθηκε η ευκαιρία να πάρει μια καλή πρόγευση του αγροτικού. «Στη διάρκεια της ακαδημαϊκής χρονιάς δίνονται δυνατότητες για εξάσκηση στις έξι παθολογικές κλινικές της Αθήνας, όμως ο αριθμός των φοιτητών που συμμετέχουν είναι 50 άτομα σε κάθε κλινική. Στην Κω ήμασταν μόνο δύο φοιτήτριες στο κέντρο υγείας», προσθέτει συμπληρώνοντας ότι «μου αρέσει το κλινικό μέρος της Ιατρικής και θα δηλώσω για αγροτικό. Ηθελα να πάω σε κάποιο ακριτικό νησί, οπότε η εμπειρία της Κω δεν ήταν παρά θετική». Λόγω της επιδότησης του περσινού προγράμματος από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, η κ. Μπογιατζοπούλου λέει πως η προσφορά θέσεων ήταν μεγαλύτερη και υπήρχε μέτριος ανταγωνισμός.

«Να επιστρέψουν για το αγροτικό» 

«ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ Υγείας βρίσκεται μέσα στο κέντρο της Κω. Τους καλοκαιρινούς μήνες ο αριθμός των κατοίκων πενταπλασιάζεται και έχουμε πολλά τροχαία ατυχήματα. Σε μια καθημερινή εφημερία εξετάζονται τουλάχιστον 150 ασθενείς», λέει στα «ΝΕΑ» ο παθολόγος Γιάννης Καμπανής, διευθυντής του Κέντρου Υγείας στην Κω και νομαρχιακός σύμβουλος Δωδεκανήσου. «Επομένως, τα παιδιά που έρχονται εδώ όχι μόνο βοηθούν αλλά μαθαίνουν», συμπληρώνει.

Το δεκαήμερο παραμονής των φοιτητών στο νησί είναι ελάχιστο και οι μόνιμοι γιατροί του ΕΣΥ δεν ξεπερνούν τους 22. «Χρειαζόμαστε τους φοιτητές. Θα προτιμούσα να έχουμε κάποιον κάθε δεκαπενθήμερο, όλο τον χρόνο. Θέλουμε να τους προσκαλέσουμε να γνωρίσουν την πατρίδα του Ιπποκράτη και να επιστρέψουν αργότερα εδώ για το αγροτικό τους», λέει ο κ. Καμπανής.

Ελλείψει άλλου καταλύματος στην Κω, ο 86χρονος Σωκράτης Φανουράκης, συνταξιούχος οδοντίατρος από το νησί, πήρε την πρωτοβουλία να διαθέσει το διώροφο σπίτι του στους φοιτητές. «Επικοινωνώ συχνά με τον διευθυντή του νοσοκομείου και ρωτάω αν υπάρχει κάποιος τρόπος να βοηθήσω», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Φανουράκης. «Εμαθα για το πρόγραμμα και το κάνω. Οι φοιτητές είναι πάντα ευπρόσδεκτοι».