Εθελοντικό Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ρεθύμνου

 

«Πρέπει να πιστέψουμε ότι αυτός ο κόσμος που θέλουμε μπορεί να υπάρξει. Τον δημιουργήσαμε και τον ζούμε. Καιρός να τον διεκδικήσουμε». Τα παραπάνω διαβάζει κανείς στην ιστοσελίδα στο ιατρείου, που γεννήθηκε πριν από περίπου 3 χρόνια, τον Ιούλιο του 2008, από λίγους αριστερούς νοσοκομειακούς γιατρούς και σήμερα αποτελεί μια εθελοντική προσπάθεια γιατρών, φαρμακοποιών, νοσηλευτών, μαιών, οδοντιάτρων και εθελοντών από τους εργαζόμενους στις κοινωνικές δομές του δήμου και σημείο αναφοράς στο Ρέθυμνο.

Το Ιατρείο είναι “απάντηση σε μια υπαρκτή υγειονομική ανάγκη” σημείωσε ο Α. Ξανθός, υπογραμμίζοντας την απήχηση που έχει στην τοπική κοινωνία η πρωτοβουλία. Στα τρία χρόνια έχει μετατραπεί σε θεσμό της πόλης που βρίσκει τρόπους να ενισχύει, πρωτίστως οικονομικά, τη λειτουργία του. Σημειώνουμε ότι πριν από λίγο καιρό η τοπική ΕΛΜΕ, ακολουθώντας το παράδειγμα, ξεκίνησε δωρεάν μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας.

Σκοπός του ιατρείου είναι η στήριξη των ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση σε δωρεάν υγεία, φάρμακα και εμβόλια κι έτσι απευθύνεται σε όλους τους ανασφάλιστους Έλληνες ή αλλοδαπούς -ανεξάρτητα από το εάν είναι νόμιμα ή παράνομα στη χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του παρακολουθούνται σταθερά περίπου 1.200 ασθενείς ενήλικες και παιδιά, 700 ενήλικες ασθενείς στο παθολογικό ιατρείο και στο οδοντιατρείο, 300 παιδιά και 130 γυναίκες στο γυναικολογικό Ιατρείο.

Οι εμπλεκόμενοι πάντως με το ιατρείο δεν μένουν μόνο στο σπουδαίο έργο της περίθαλψης, αλλά διεκδικούν σταθερούς θεσμούς που θα λύσουν στη βάση το πρόβλημα της φροντίδας υγείας για όλους. Στα αιτήματά τους, ανάμεσα σε άλλα, περιλαμβάνεται η έκδοση Κάρτας ανασφάλιστου Πολίτη που θα καλύπτει Έλληνες και μη σε δωρεάν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και προληπτικό εμβολιασμό, δωρεάν προληπτικός έλεγχος όλων των μεταναστών για λοιμώδη και μεταδοτικά νοσήματα, δωρεάν ιατρική παρακολούθηση εγκύων και παιδιών κ.ά.

Σημειώνουμε ότι Κοινωνικά Ιατρεία “στήνονται” αυτήν την περίοδο σε Θεσσαλονίκη και Πρέβεζα.

 

* Επισκεφθείτε το Κοινωνικό Ιατρείο στο Διαδίκτυο: «http://www.ethiatreio.com/»