Εθνικό Δίκτυο Κοινωνικού Εθελοντισμού εξήγγειλε ο Δ. Αβραμόπουλος

p>Ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας του Εθελοντισμού, απένειμε βραβεία σε εθελοντές πολίτες και οργανώσεις, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του υπουργείου, σήμερα Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2006.

   

    Στην ομιλία του, ο κ. Αβραμόπουλος εξήρε το έργο του εθελοντικού κινήματος, και εξήγγειλε τη σύσταση του Εθνικού Δικτύου Κοινωνικού Εθελοντισμού, υπό την αιγίδα του οποίου θα τεθούν όλες οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, καθώς και οι εθελοντικές Οργανώσεις της Ελλάδας.

   

    Ειδικότερα, βραβεία απονεμήθηκαν στους: κ.κ. Δωρόθεο Β’, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου (Βραβείο Προσώπου της Χρονιάς), Το Χαμόγελο του Παιδιού (Βραβείο Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης της Χρονιάς), Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της UNESCO και πρόεδρο-ιδρύτρια του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «Ελπίδα» (Βραβείο Οικογένειας), Αγγέλα Νταϊφά-Φρατζεσκάκη, πρόεδρο της Πανελλήνιας Οργάνωσης Γυναικών «Παναθηναϊκή» (Βραβείο Οικογένειας), Σύλλογο Μονογονεϊκών Οικογενειών (Βραβείο Οικογένειας), «Αλληλεγγύη» της Εκκλησίας της Ελλάδας (Βραβείο Διεθνούς Δράσης της Χρονιάς), Χρύσα Παπαδοπούλου, πρόεδρο της Οργάνωσης Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας (Βραβείο Διεθνούς Δράσης της Χρονιάς), εθελοντές Ιερού Ναού Αγίου Θεράποντα, του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης (Βραβείο Υγείας), Ελπίδα Δαφνή, εθελόντρια του Ε.Ε.Σ. (Βραβείο Υγείας), Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού, «¶λμα Ζωής» (Βραβείο Πρόληψης), Κωνσταντή Καμπουράκη, πρόεδρο της «ACT UP-Δράσε Hellas» (Βραβείο Πρόληψης), Ομάδα Αιγαίου (Βραβείο Καινοτομίας), Ελένη Κουρίνου, πρόεδρο και ιδρυτικό μέλος του Σωματείου «Φίλοι Παιδόπολης Νεάπολης» (Βραβείο Καινοτομίας), Σύλλογο Οικογενειών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία Ν. Σερρών (Βραβείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης), Σταυρούλα Καπούλα, πρόεδρο του Δωδεκανησιακού Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρίες (Βραβείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης), Τράπεζα Αίματος ¶γιος Ιωάννης (Βραβείο Εθελοντικής Αιμοδοσίας), Ελευθέριο Μαυρίδη, εθελοντή αιμοδότη (Βραβείο Εθελοντικής Αιμοδοσίας), ¶ννα Τσιακάλου, πρόεδρο της Οργάνωσης «Κοινωνική Στήριξη» (Βραβείο Επικοινωνίας των Εθελοντικών Αξιών), Όμιλο Εθελοντών κατά του Καρκίνου (Βραβείο Επικοινωνίας των Εθελοντικών Αξιών).

   

    Μετά το πέρας της εκδήλωσης, ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις:

   

    «Με τη σημερινή σεμνή, συνάμα δε και συμβολική αυτή εκδήλωση, τέθηκαν τα θεμέλια για κάτι το ιδιαίτερα σημαντικό, που έχει να κάνει με το μέλλον του εθελοντισμού στη χώρα μας.

   

    Αναλάβαμε την πρωτοβουλία να θέσουμε κάτω από την αιγίδα της πολιτείας, με πλήρη σεβασμό στην αυτοτέλειά τους, όλες τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, καθώς και όλες τις εθελοντικές Οργανώσεις της χώρας.

   

    Και τον Μάρτιο, προχωρούμε στη σύσταση ενός νέου Φορέα, ο οποίος θα είναι το Εθνικό Δίκτυο Κοινωνικού Εθελοντισμού. Με άλλα λόγια, ένα Εθνικό Κίνημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εθελοντισμού.

   

    Αυτό αναδεικνύει κάτι που πάντα υπήρχε στην ελληνική κοινωνία: Ευαισθησία, ανθρωπιά, διάθεση προσφοράς, χορηγία. Η κοινωνία μας έχει φτάσει σε ένα επίπεδο πολιτισμού, ώριμη πια, ώστε μέσα από αυτές τις πρωτοβουλίες και τα προγράμματα, να έρθει στην επιφάνεια η πραγματική δύναμη του κινήματος της κοινωνικής αλληλεγγύης.

   

    Βρήκαμε ανταπόκριση από τις οργανώσεις αυτές, μας ενθάρρυναν να προχωρήσουμε, και μάλιστα, ενόψει της Αναθεώρησης του Συντάγματος, θα συνεργαστούμε με τους φορείς που έχουν συσταθεί, ώστε το νέο Σύνταγμα της χώρας να είναι ακόμη πιο ανθρώπινο, και να συμβάλλει, μέσα από τις δράσεις όλων, στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής».