Ετοίμαζαν χειρουργείο με «άρρωστα» εργαλεία

Νέα προβλήματα αντιμετωπίζει η μονάδα αποστείρωσης του νοσοκομείου «Αττικόν».

Ορθοπαιδικοί χειρουργοί υποχρεώθηκαν, πριν από λίγες μέρες, να σταματήσουν χειρουργική επέμβαση, καθώς τα χειρουργικά εργαλεία ήταν υγρά. Οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου εκτίμησαν ότι η χρησιμοποίησή τους ήταν επισφαλής και το χειρουργείο αναβλήθηκε.

Η κατάσταση με την αποστείρωση δεν έχει αντιμετωπιστεί πλήρως, καθώς ακόμη και τις τελευταίες μέρες τα εργαλεία στέλνονται για αποστείρωση στο «Θριάσιο» νοσοκομείο. Η κατάσταση αυτή θυμίζει το σοβαρό πρόβλημα που υπήρξε πέρυσι στο «Αττικόν», όπου ασθενείς προσβλήθηκαν από τον μικροοργανισμό «μούκορ», ενώ τουλάχιστον ένας από αυτούς έχασε τη ζωή του.

Αποκαλυπτική είναι η αναφορά που έστειλε στη διοίκηση και τους υπεύθυνους των αρμόδιων υπηρεσιών του νοσοκομείου η ορθοπεδικός χειρουργός η οποία κλήθηκε να πραγματοποιήσει αρθροπλαστική ισχίου με υγρά εργαλεία:

«…Ενώ η ασθενής είχε τοποθετηθεί στο χειρουργικό τραπέζι, ως είθισται, η χειρουργική μου ομάδα, αποτελούμενη από τους δύο βοηθούς και τον εργαλειοδότη χειρουργείου, εποπτεύαμε τα σετ των εργαλείων. Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι οι περισσότερες από τις κασετίνες ήταν γεμάτες νερά και τα εργαλεία υγρά.

Δεδομένου ότι η βασική εργαλειοσειρά ήταν η μόνη διαθέσιμη στην Αττική, δεν στάθηκε δυνατό να αντικαταστήσουμε τα εργαλεία. Μετά από άμεση επικοινωνία με την προϊσταμένη της Αποστείρωσης, αποφασίστηκε ότι η χρήση των εργαλείων ήταν επισφαλής και το χειρουργείο αναβλήθηκε…».

Η ασθενής συνήλθε από τη νάρκωση και η γιατρός την ενημέρωσε για το συμβάν. Στο άκουσμα των όσων έγιναν, δήλωσε έκπληκτη και είπε στη γιατρό ότι είναι η πρώτη φορά που ακούει κάτι τέτοιο. Παρά την ταλαιπωρία της, δέχτηκε να επιστρέψει στο δωμάτιό της και τελικά χειρουργήθηκε την επόμενη μέρα.

Σε άλλο σημείο της αναφοράς, επισημαίνεται ότι από τους τρεις κλιβάνους αποστείρωσης ένας παρουσίαζε συνεχώς προβλήματα στη λειτουργία του κατά το τελευταίο δίμηνο. Παρά τους ελέγχους που διενεργούσε η εταιρεία συντήρησης, η βλάβη δεν έχει αποκατασταθεί, ενώ ο τεχνικός που έφτασε επιτόπου ενημέρωσε ότι πιθανώς θα χρειαστεί κάποιο ανταλλακτικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι γιατροί του νοσοκομείου ενημέρωσαν για το πρόβλημα στην αποστείρωση και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ).

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ 
dkarag@pegasus.gr